سه شنبه, ۲۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 11 February, 2025
سونامی در بازار خودرو
![سونامی در بازار خودرو](/web/imgs/16/122/6ww281.jpeg)
هرچند خودروسازان از بهکارگیری کلمه آزادسازی امتناع میکنند و معتقدند که دولت به شیوه خود نسبت به افزایش قیمت خودرو اقدام کرده، اما با این حال با نگاهی به قیمتهای جدیدی که خودروسازان طی هفته پیش اعلام کردند پی به این مساله خواهیم برد که خودروسازان نیز از مصوبه مذکور خیلی هم بینصیب نبودند.
در همین حال خودروسازان در تعیین قیمتها دو راه پیش رو داشتند: راه اول آنکه با تعامل سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان به تعیین قیمتها بپردازند و دوم آنکه خودشان قیمتگذاری کنند، با این شرط که پولی را نیز به حساب خزانه واریز کنند.
با این شرایط ظاهرا خودروسازان در قیمتگذاری بیشتر محصولاتشان راه اول را مبنی بر تعیین قیمت با تعامل سازمان حمایت پذیرفتهاند. بهطوریکه در مورد بیشتر خودروها هنوز هم فاصله قابل توجهی میان نرخ کارخانه و بازار به چشم میآید. به نظر میرسد قیمتهای جدید حاصل تعامل «سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان» و «خودروسازان» است. طبق مصوبه دولت، قرار بود سازمان حمایت قیمت خودروها را بر اساس نرخ ارز مبادلاتی محاسبه و اعلام کند و خودروسازان نیز مجاز شدند این قیمتها یا نرخهای موردنظر خود (قیمت تجاری) را برای محصولاتشان در نظر بگیرند. حال اگر قیمت خودروسازان بیش از نرخهای اعلامی بشود، آنها باید مابهالتفاوت دو نرخ «محاسباتی» و «تجاری» را به حساب دولت واریز کنند. با این شرایط به نظر میرسد خودروسازان برای جبران ضرر و زیان خود، قیمت محصولاتشان را در حاشیه بازار تعیین کردهاند، اما باز هم سازمان حمایت ناظر برعملکرد آنها است و خود نیز ترجیح دادند با سازمان حمایت کار کنند تا اینکه پولی را به حساب خزانه واریز کنند.
● خودرو رسما گران شد
در پی مصوبه دولت برای قیمتگذاری خودروها، فهرست قیمتها با تایید سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان اعلام شد که در آن، قیمتها نزدیک به حاشیه بازار تعیین شدهاند. بر این اساس، قیمت پژو ۴۰۵ معادل ۲۳ میلیون تومان، پژو پارس سال ۳۰ میلیون تومان و پراید ۱۶ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان تعیین شده است.
همچنین قیمت جدید هر دستگاه تیبا ۱۹ میلیون و ۷۹۰ هزار تومان، سایپا ۱۴۱ مدل SX معادل ۱۶ میلیون و ۱۵۰ هزار تومان، سایپا ۱۱۱ مدل EX معادل ۱۷ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان و سایپا ۱۱۱ مدل SX معادل ۱۷ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تعیین شده است. هر دستگاه سایپا ۱۳۲ مدل EX معادل ۱۷ میلیون و ۵۵۰ هزار تومان و نوع SX این خودرو معادل ۱۹ میلیون ۹۵۰ هزار تومان تعیین شده است. سایپاییها قیمت مصوب هر دستگاه سایپا ۱۳۲ مدل SL نیز ۱۶ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان و مدل LE این خودرو ۱۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان در نظر گرفتهاند. قیمت سایپا ۱۳۱ مدل SX نیز از سوی خودروسازان و با تایید سازمان حمایت ۱۶ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان و قیمت مدل EX این خودرو ۱۷ میلیون و ۳۵۰ هزار تومان و قیمت LE این خودرو ۵/۱۶میلیون تومان تعیین شده است. از این پس همچنین هر دستگاه سایپا ۱۳۱ مدل SL نیز ۱۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان به فروش میرسد و تندر-۹۰ پارس خودرو هم ۳۶ میلیون تومان در نمایندگیها قیمت خواهد داشت. در بین محصولات ایران خودرو نیز قیمت پژو پارس سال ۳۰ میلیون تومان، قیمت جدید تندر-۹۰ با استاندارد یورو ۴ مدل E۲ معادل ۳۶ میلیون تومان و مدل E۱ این خودرو نیز ۳۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان تعیین شده است.همچنین قیمت پژو ۲۰۶ صندوقدار مدل V۲ معادل ۳۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و مدل V۹ این خودرو ۴۳ میلیون تومان و پژو ۲۰۶ صندوقدار مدل V۸ نیز ۳۶ میلیون تومان خواهد بود. ایران خودروییها قیمت هر دستگاه پژو پارس اتوماتیک را نیز ۴۰ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان تعیین کرده و نوع LX این محصول را نیز ۳۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در نظر گرفتهاند. نوع ELX پارس نیز ۳۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان قیمت خواهد داشت. قیمت پژو پارس معمولی دوگانهسوز هم ۳۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان تعیین شده است. اما قیمت جدید هر دستگاه سمند سورن ELX معادل ۳۰ میلیون تومان تعیین شده و در مورد وانت باردو دوگانهسوز نیز میتوان به دو نوع قیمتگذاری ۱۰ میلیون و ۵۵۰ هزار تومان و ۱۱ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان براساس آپشن خودرو اشاره کرد. ایران خودرو همچنین با تایید سازمان حمایت قیمت هر دستگاه رانا با استاندارد یورو ۴ را ۳۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و قیمت پژو ۲۰۷ دنده اتوماتیک را ۴۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان لحاظ کرده است.
قیمت سمند LX سال دوگانهسوز نیز ۲۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در نظر گرفته شده و سمند LX پایه گازسوز هم از این پس قیمتی برابر با ۲۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان خواهد داشت. سمند SE نیز حالا خودرویی ۲۱میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی به شمار میرود و و سمند سورن ELX با موتور EF۷ هم ۳۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قیمت دارد.
همچنین قیمت پژو ۲۰۶ تیپ ۵ معادل ۳۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و ۲۰۶ تیپ ۶ با دنده اتوماتیک نیز ۴۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان تعیین شده است. پژو ۲۰۶ تیپ ۲ نیز ۳۲ میلیون تومان قیمت خواهد داشت. ایران خودروییها اما پژو ۴۰۵ دوگانهسوز را ۲۵ میلیون تومان قیمتگذاری کردهاند و نوع بنزینی آن در مدل GLX هم معادل ۲۳ میلیون تومان قیمت خواهد داشت. پژو ۴۰۵ مدل SLX هم از این پس ۲۶ میلیون تومان قیمت دارد.
● بشنوید از بازار
واضح بود که هر چه قیمت خودرو افزایش پیدا کند، بازار نیز موازی با آن روند صعودی پیدا خواهد کرد. حال این واقعیت به وقوع پیوسته و با افزایش قیمت رسمی خودروها بازار نیز نسبت به آن واکنش نشان داده و برخی محصولات قیمتی میلیونی پیدا کردهاند، این در حالی است که اگر خودروسازان خودروهای تولیدی را روانه بازار میکردند، شاید با اعلام رسمی قیمتها، بازار چنین واکنشی از خود نشان نمیداد. بر این اساس قیمتها به دنبال اعلام نرخ جدید از سوی خودروسازان و سازمان حمایت، با روند افزایشی همراه شد و برخی خودروها رشد قیمت یک تا ۴ میلیونی یافتند. در حالی که معاون وزیر صنعت پس از مصوبه دولت در مورد تغییر مبنای قیمتگذاری خودرو، بر کاهش قیمت در بازار به دنبال اجرای این مصوبه تاکید داشت، اما اعلام نرخهای جدید از سوی خودروسازان و تصویب آن توسط سازمان حمایت باعث شد، تا قیمتها در بازار نه تنها کاهش پیدا نکند، بلکه در برخی موارد نیز رشد قیمت اتفاق افتاد. در چنین شرایطی، قیمت مصوب برخی خودروها بالاتر از نرخ بازار آزاد بوده که همین مساله باعث شده، تا قیمت این نوع خودروها در بازار آزاد افزایش یابد. در عین حال، مصوبه خودروسازان در مورد قیمتگذاری برخی خودروها بالاتر از نرخ بازار آزاد خلاف مصوبه دولت در مورد قیمتگذاری خودرو است، زیرا طبق این مصوبه، قیمتهای جدید باید در محدوده قیمت محاسباتی خودرو و نرخ بازار آزاد باشد.
● چرایی افزایش قیمت ها
اینکه چرا قیمت خودرو از ابتدای سال جاری روندی صعودی پیدا کرد با اظهار نظر های مختلفی از سوی دست اندرکاران، کارشناسان و مسوولان وزارت صنعت و معدن و تجارت مواجه است .خودروسازان کمبود نقدینگی، محدودیت های بین المللی و همچنین تحریم های بانکی را از جمله عوامل اصلی کاهش تولید و به نسبت آن افزایش قیمتها می خوانند این در حالی است که برخی از کارشناسان وابستگی صنعت خودرو به حمایتهای دولتی و عدم بهره وری در شرکت های یاد شده را دلیلی بر اوج گیری مشکلات این صنعت عنوان میکنند. در همین حین برخی از مسوولان وزارت صنعت ، معدن و تجارت نیز دلیل گرانی خودرو را عدم تامین قطعات و به صرفه نبودن تولید برای خودروسازان عنوان می کنند .حال آنکه مطابق با بندی از مصوبه جدید دولت، خودروسازان هم اکنون باید تولید خود را به میزان نیاز بازار برسانند که البته این موضوع به عنوان یکی از شروط تعهداتی است که باید به سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان اعلام کنند بدین ترتیب که چقدر افزایش تولید خواهند داشت و برنامه تولید خود را به سازمان اعلام کنند.
عکس: آکو سالمی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست