چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
خانواده, راس مثلث تربیت
نهاد خانواده در مقایسه با دیگر نهادها از جمله آموزش و پرورش و رسانه ها که در تربیت فرزندان تاثیرگذار هستند از قدیمی ترین و موثرترین نهادهای بشری است که مهمترین هدف و کارکردش تربیت فرزندان است، به طوری که این کارکرد از اهمیت برخوردار است هدف از پرورش فرزند آماده سازی او برای ورود به جامعه است که با توجه به تنوع ارزش ها و آرمان های فرهنگی جامعه، خانواده سعی می کند الگوهای پرورشی فرزند خود را منطبق با آرمان های خود و هنجارهای مورد قبول جامعه انتخاب کند.
امروزه با توجه به شتاب تحولات در عصر جدید، کارکردهای تربیتی نهاد خانواده با تغییرات روش شناختی روبه رو شده است و بررسی ها نشان می دهد که خانواده هایی که به چنین روش ها و الگوهای نوینی توجه کردند، به موفقیت هایی دست یافته اند.
هم سویی و هم عقیده بودن والدین در انتخاب الگوی تربیتی و پرورشی فرزندان، تعارض در انتخاب رفتار فرزندان را به حداقل می رساند.
خانواده را از منظر برخورد والدین با فرزندان یا سبک های فرزندپروری می توان به سه گروه کلی تقسیم کرد:
۱) خانواده ی مستبد(خودکامه) و اقتدارگر
۲) خانواده ی مداراگر و آسان گیر
۳) خانواده ی آزادمنش و میانه رو
▪ خانواده های مستبد(خودکامه) و اقتدارگرا دارای ویژگی های خاصی هستند. از جمله:
بر رعایت انضباط سخت و مقررات تاکید دارند، تنبیه بدنی را مجاز می دانند، فرزندان در تصمیم گیری های مسایل جاری خانواده مشارکت نمی دهند، از فرزندان اجرای دستورات، بدون درنظر گرفتن شرایط، را انتظار دارند، احترام به شخصیت فرزندان را موجب کاهش سلطهی والدین می پندارند، به احساسات و عواطف فرزندان توجه نمی کنند، اجازهی اظهار نظر به فرزندان نمی دهند.
▪ خانواده های مداراگر و آسان گیر نیز ویژگی های خاصی دارند از جمله: فرزندان آزادی عمل دارند به طوری که به هرچه اراده کنند دست می یابند، والدین همواره تسلیم خواسته های فرزندان هستند، والدین سعی می کنند نیازها و خواهش های فرزندان را به طور کامل برآورده کنند. تصمیم ها بر اساس تمایلات فرزندان گرفته می شود، ناکامی و محرومیت برای فرزندان وجود ندارد.
▪ خانواده های آزادمنش و میانه رو نیز دارای ویژگی های خاصی هستند ازجمله:
بر رفتارهای فرزندان نظارت و کنترل دقیق دارند، از تکریم به فرزندان دریغ ندارند، به فرزندان اجازهی اظهار نظر و تصمیم گیری می دهند اما به او تفهیم می کنند که تصمیم گیری نهایی به عهدهی خانواده است، در امور خانه با فرزندان مشورت می کنند، با فرزندان برخورد منطقی دارند، از تنبیه بدنی پرهیز می کنند، فرزندان را با همهی نقاط ضعف و قوت آن ها مورد پذیرش قرار می دهند، همیشه گوش شنوایی برای حرف های فرزندان دارند، زمان مناسب برای هریک از فرزندان در برنامه های والدین وجود دارد، به توانمندی فرزندان احترام می گذارند، به فرزندان توجه و ابراز محبت دارند.
با اندکی تامل در شیوهی تربیتی خود در خانواده در خواهیم یافت کدام شیوه را برگزینیم تا فرزندان ما به سلامت روانی و شخصیت مطلوبی برخوردار شوند.
باید توجه داشت که هریک از شیوه ها یا سبک های فرزندپروری، ارتباط تنگاتنگی با آیندهی فرزندان دارند و دقت در انتخاب آن ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
این خیلی اهمیت دارد که نوعی از سبک های فرزند پروری انتخاب کنیم که هم مرزها و حدود انتظارات خود را برای فرزندان روشن کنیم و هم انتظارات و نیازهای آن ها را برآورده سازیم، در پایان این گفتار، طرح این سوال بی مناسبت نیست که به راستی آیا خانوادهها به نقش مهم خود در تربیت فرزندان واقف هستند؟ و آیا به نوع شیوه های فرزند پروری خود دقت می کنند؟
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست