سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
خطرات شیرینی برای آدم های خسته
حتما میدانید که قند و شیرینی زیاد برای شما بد است. حتما بارها هشدارهای متخصصان تغذیه و دندانپزشکان را در مورد بدیهای قند و شکر و شیرینی خواندهاید یا شنیدهاید اما باورتان میشود مردم جهان هر سال بیشتر از سال قبل قند و شیرینی مصرف میکنند؟ به طور متوسط هر فرد غربی سالانه بین ۵۰ تا ۶۰ کیلوگرم قند را از راه غذا خوردن وارد بدن خود میکند که این تازه میزان قندهای مصنوعی است و مقدار زیادی هم قند طبیعی از راه غذاها و میوهها و نوشیدنیها به بدن وارد میشود. دکتر رابرت لاستینگ پروفسور تغذیه از دانشگاه کالیفرنیا در مورد قندها و خطرات و حاشیههای آنها برای بدن انسان به شما توضیح میدهد.
● نوشیدنیها خطرناکترند
در مورد قندها، مایعات (نوشیدنیها) با مواد جامد تفاوت دارند
اگر میخواهید یک قدم بزرگ برای سلامتتان بردارید نوشیدنیهای گازدار بسیار شیرین را از برنامه تغذیه خود خارج کنید شاید بارها و بارها شنیده باشید که متخصصان مختلف پزشکی هشدار دادهاند که از این نوشیدنیهای بسیار شیرین پرهیز کنید، اما شاید علت این هشدارها را ندانید. بد نیست بدانید که قند موجود در مایعات و نوشیدنیها سریعتر و یکدفعه وارد کبد انسان میشود (چرا که نوشیدنیها هیچگونه فیبری در خود ندارند که هضم و جذب آنها را به تاخیر بیندازند). با این روند کبد مجبور است بیشتر، سختتر و سریعتر کار کند و طبیعی است که در چنین وضعیتی دچار مشکل میشود. کبد برای رهایی از این وضعیت قند بیشتری را به چربی تبدیل میکند و میزان چربی کلی در بدن بالا میرود از سوی دیگر هم مقاومت سلولهای بدن نسبت به انسولین بالاتر رفته و در نتیجه احتمال بروز بیماری دیابت بالا میرود. اگر میخواهید به بدنتان خدمت کنید اول نوشیدنیهای خیلی شیرین را از برنامه غذاییتان حذف کنید سپس به غذاها و مواد جامد خیلی شیرین موجود در رژیم غذاییتان فکر کنید و آرامآرام آنها را از برنامه غذاییتان کنار بگذارید.
● خستگی با قند بدتر میشود
قند میتواند انسان را خسته کند
خیلی از افراد، به خصوص خانمها وقتی خسته و بیحال هستند این تصور را پیدا میکنند که یا فشارخونشان افت کرده یا قند خونشان کمتر شده است و برای همین نوشیدنیها یا چیزهای شیرین میخورند. در واقع مواد شیرین، مثل شکلاتها یکی از سادهترین و سریعترین راههای تامین انرژی برای بدن است اما خب اینگونه مواد فقط برای نیم ساعت به بدن شما انرژی میرسانند. اگر ناگهان مقدار زیادی قند وارد بدنتان کنید بدن سریع برای جذب آنها وارد عمل میشود و انسولین زیادی ترشح میکند که این به نوبه خود باعث کاهش شدید قند خون میشود و در نتیجه شما احساس خستگی و بیحالی بیشتری پیدا خواهید کرد.
● وقتی قلب شما شکایت میکند
قند و شیرینی میتواند به قلب انسان ضرر برساند
یکی از ترسناکترین خطرات قندها برای بدن افزایش احتمال بیماریهای قلبی-عروقی است و این خطرات قبل از بروز علائم و نشانههای اولیه دیابت شروع میشوند. در اولین مراحل تجمع زیاد قندها و شیرینیها در بدن باعث تحمل به انسولین میشود و اینگونه میزان انسولین در بدن بالا میرود که همین تجمیع انسولین در بدن میتواند به ساختار قلب و عروق آسیب برساند. مطالعات جدید نشان داده است که میزان بالای قند در وعدههای غذایی با افزایش فشارخون، کاهش HDL (یا چربی خوب بدن) و افزایش چربیهای مضر بدن از نوع تریگلیسریدها همراه است که همگی میتوانند سلامت کلی بدن انسان را به خطر بیندازند.
● چرا باید شیرینی را در خانه پخت
سادهترین راه برای آنکه کمتر قند بخورید
اگر عاشق مواد شیرین و شیرینیها و مرباها هستید باز هم میتوانید مانع از ورود قند زیاد به بدنتان شوید کافی است وقتی به خرید میروید روی برچسب تمام مواد غذایی را که میخرید نگاه کنید. قطعا با دانستن میزان قند موجود در بعضی مواد غذایی شگفتزده خواهید شد. مثلا کافی است که به جای سسهای آماده سالاد و سسهای قرمز از مواد طبیعی مثل روغن زیتون استفاده کنید تا مقدار بسیار زیادی قند از برنامه غذاییتان حذف شود. در مورد فستفودها و بستنیها هم باید گفت این غذاها مقدار زیادی قند در خود دارند و بهتر است از خوردن آنها صرفنظر کنید یا موادی را انتخاب کنید که قند کمتری دارند. اگر طبع شیرین دارید یکی از کارهایی که میتوانید انجام دهید این است که در خانه شیرینی و مربا بپزید. باور کنید که بسیاری از مواد خوراکی هستند که میتوانید آنها را جایگزین قند کنید. برای مثال در پختن یک کیک میزان قند و شکر مورد نظرتان را به یکسوم برسانید و به جای آن از مغزها، غلات، سیب خرد شده و کشمش برای طعمدار شدن و خوشمزه کردن کیکتان استفاده کنید.
● کلیههایتان را به زحمت نیندازید
بر اساس تحقیقات موسسه بینالمللی دیابت، افزایش قند خون میتواند باعث افزایش فشار به کلیهها و در نهایت باعث نارسایی و از کار افتادن آنها شود. خیلی از افرادی که قند خون آنها در حد نهچندان زیاد بالا رفته (و اصطلاحا در مرحله پره دیابتیک قرار دارند) از وضعیت خود مطلع نیستند. کلیهها در نقش فیلتر و صافی محافظتکننده از بدن عمل کرده و سمها را از بدن تصفیه میکنند اما هرقدر فشار روی کلیهها بیشتر شود احتمال پدید آمدن مشکل در آنها بیشتر است. مطالعات انجام شده در سالهای ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ در کانادا نشان داد افرادی که فروکتوز و گلوکز بیشتری وارد بدن خود میکردند بیشتر به نارسایی کلیه، پیوند کلیه و کبد چرب مبتلا میشدند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست