شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
جای خالی زندگینامه
زندگینامهنویسی در سالهای اخیر شکوفایی چشمگیری پیدا کرده و استقبال از کتابهای زندگینامه روزافزون است، اما نه در کشور ما. این حوزه مهم نویسندگی هنوز غریب است و معلوم نیست سرمایهگذاری ناشران برای چاپ زندگینامهها، سودآور باشد.
به این دلیل آنها رغبتی به کار کردن در حوزه زندگینامه ندارند. البته در مواردی اندک با عنایت به وضعیتهای خاص که ناشی از تحولات سیاسی و اجتماعی بوده، زندگینامه برخی افراد چاپ و منتشر شده و با اقبال خوبی مواجه گردیده، اما اینها همه مثل ابرهای آسمان گذرا بودهاند.
چرا زندگینامهنویسی در کشورمان رونق ندارد و چرا به این حوزه که میتواند بازار نشر را پویایی تازهای بخشد و میزان کتابخوانی در جامعه را بالا ببرد، بیتوجهی یا کمتوجهی میشود؟ کتابهای زندگینامه در کشورهای اروپایی بویژه انگلیس، آلمان و ایتالیا بسیار پرفروش است.
آنچه سبب رونق زندگینامهنویسی در این کشورها شده، این است که خواننده سیر تا پیاز زندگی شخصی را که زندگینامه مربوط به اوست، میخواند و با ابعاد تازهای از زندگی او آشنا میشود. مثلا بازیکنان فوتبال یا هنرپیشگان سینما ابایی از آن ندارند که فراز و نشیبها و اتفاقات تلخ و شیرین زندگی خود را بنویسند یا برای نویسندگان حرفهای بازگو کنند و آنها، سرگذشت زندگی این نامداران را بنویسند.
از این قرار میبینیم زندگینامه افرادی چون بکهام، کاپلو، رونالدو، شوماخر، فدرر و ... چند بار با قلم چند نویسنده و حتی خودشان چاپ میشود و در شمارگان صدها هزار نسخه به فروش میرسد.
موضوع مهم درباره نامداران ایران این است که آنها نمیخواهند پرده از همه ابعاد زندگیشان برداشته شود. کمتر قهرمان یا هنرپیشه نامداری است که راضی شود از مسائل گوناگون دوره کودکی یا نوجوانی یا حال حاضر خود سخن بگوید. اگر زمانی مثلا به کارهای خدماتی میپرداخت یا شیطنتهایی غیرعادی داشت یا در حوزه سینما یا ورزش یا ... برایش اتفاقات عجیب و غریب افتاد، همه و همه برای خواننده کتاب جذاب است، اما او دوست دارد چیزی به خواننده عرضه شود که مانند لباس اتوکشیده باشد.
اساسا ما ایرانیها عادت نداریم دیگران از گذشته ما اطلاعی داشته باشند بنابراین آنچه را که فکر میکنیم خوب است در کتاب زندگینامه ما بیاید، برای خواننده جذابیت ندارد. نکته دیگر این که زندگینامهنویسان حرفهای نداریم. شاید بستر پرورش چنین نویسندگانی فراهم نیست. به هر حال، زندگینامهنویسی، شاخهای فراموش شده در عرصه نشر است که پویا شدن آن، به ترویج فرهنگ کتابخوانی کمک خواهد کرد.
جهانگیر چراتی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست