جمعه, ۲۹ تیر, ۱۴۰۳ / 19 July, 2024
مجله ویستا

گهوارهٔ فولادسازی اروپا در ایران


دو هفتهٔ پیش هم زمان با پایان تعطیلات نوروزی, هیئت تجاری صنعتی ۳۰نفرهٔ منطقهٔ والون بلژیک به ریاست ”ژان کلودوان کدونبرگ“ رئیس دولت منطقه ای والون, وارد ایران شد

این هیئت به‌عنوان نخستین هیئت تجاری در آغاز سال جدید، در حالی وارد ایران شد که علی‌رغم اختلافات موجود میان ایران و اتحادیهٔ اروپا بر سر مسائل هسته‌ای نشان از علاقه‌مندی کشورهای اروپائی برای سرمایه‌گذاری در ایران می‌دهد. سفر چهار روزهٔ هیئت ۳۰نفرهٔ بلژیکی که متشکل از بخش‌های خصوصی و دولتی این منطقه است به امضاء چند تفاهم‌نامه با بخش‌های مختلف تجاری در ایران منجر شد. هیئت مذکور بیشتر در زمینهٔ پتروشیمی، نفت و گاز تخصص، و به‌منظور شرکت در نمایشگاه بین‌الملل نفت و گاز به تهران عزیمت کرده‌اند. این اولین سفر هیئت اقتصادی منطقه والون بلژیک به همراهی وزیر و رئیس دولت آن کشور به تهران است. منطقهٔ والون بلژیک با جمعیتی نزدیک به ۱۰ میلیون نفر به‌عنوان گهوارهٔ فولادسازی اروپا شناخته شده است. این منطقه که بیشتر در زمینهٔ فولاد فعالیت دارد، سالانه ۸ میلیون تن فولاد تولید و به کشورهای اروپائی صادر می‌کند. تولید فولاد در این منطقه از کشور بلژیک هم‌ردیف با تولید فولاد در ایران است.

طبق آمارهای موجود، حجم مبادلات تجاری بین دو کشور ۵۰۰ میلیون یورو است که به گفتهٔ معاون امور بین‌الملل اتاق بازرگانی ایران، در سال گذشته ۴۵۰ میلیون دلار تبادل اقتصادی به نفع کشور بلژیک بوده است.

سهم تجارت خارجی ایران، یک‌درصد

آقای خاموشی رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران، هفتهٔ گذشته میزبان هیئت بلژیکی بود که در آغاز سال جدید علاقه‌مندی خود را نسبت به سرمایه‌گذاری در ایران نشان داد. خاموشی در نشستی که با ژان کلودوان کدونبرگ وزیر رئیس دولت منطقه‌ای والون بلژیک داشت شروع کاری سال نو با کشور قدیمی بلژیک را میمون و مبارک خواند. طبق روال کار اتاق بازرگانی، در هر نشستی با هیئت‌های خارجی، رئیس اتاق ایران شرایط و امکانات سرمایه‌گذاری در ایران را تشریح می‌کند. اینکه قوانین و سرمایه‌گذاری خارجی در ایران تسهیل شده و یا سرمایهٔ سرمایه‌گذاران بیمه می‌شود از جمله مواردی است که خاموشی برای هر سرمایه‌گذاری تشریح کرد. این‌ روزها به غیر از بازار ایران، رئیس، اتاق ایران همسایگی با کشورهائی همچون افغانستان و عراق و وجود بازارهای بکر این دو کشور را نیز به مزیت‌های سرمایه‌گذاری در ایران اضافه کرده است. خاموشی در میان صحبت‌های خود، به هیئت بلیژیکی این مسئله را گوشزد کرد که کشورهای عراق و افغانستان و آسیای میانه اگر بخواهند روی پای خود بایستند حداقل ۲۵ تا ۳۰ سال وقت نیاز دارند و این مسئله شرایط بازار کشورهای مذکور را در اختیار ایران قرار داده است.

رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در تشریح شرایط سرمایه‌گذاری در ایران خطاب به هیئت بلژیکی عنوان کرد: اقتصاد ایران ، اقتصادی از ”رو به جلو“ است و طبق برنامهٔ چشم‌انداز بیست‌ساله‌ای که در کشور ایران تدوین شده است این کشور تا چند سال آینده، قوی‌ترین اقتصاد منطقه را خواهد داشت.

وی جمعیت ۷۲ میلیون نفری ایران را به هیئت بلژیکی یادآور شد و اظهار داشت: ۷۵ درصد از جمعیت نسبی در ایران زیر ۳۵ سال است که این مسئله نشان‌دهندهٔ آن است که ایران از جوان‌ترین کشورهای دنیا است. وی دغدغهٔ مسئولان کشور را بیکاری نسل جوان خواند و تصریح کرد: برای حل بحران بیکاری باید سالانه ۹۰۰ هزار شغل در کشور ایجاد شود. رئیس اتاق ایران سرمایه‌گذاری در صنایع کوچک و متوسط را راه‌حلی برای بحران بیکاری دانست و از هیئت بلژیکی تقاضا کرد تا در سرمایه‌گذاری مشترک و ایجاد واحدهای کوچک و متوسط با ایران، همکاری گسترده‌ای داشته باشد. اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران طرحی برای بحران بیکاری ارائه کرده است، در این طرح ایجاد یک میلیون شرکت کوچک و متوسط در دستور کار قرار دارد. خاموشی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با هیئت بلژیکی، به سهم ایران در تجارت خارجی اشاره کرد و گفت: سهم ایران در تجارت خارجی بین ۴۰ تا ۵۰ میلیارد دلار در سال است که با در نظر گرفتن جمعیت ۷۵ میلیون نفری و سطح یک‌میلیون کیلومترمربع، این سهم باید ۱۰ برابر این رقم باشد. وی ادامه داد: سم تجارت خارجی ایران در دنیا حتی یک‌درصد آنچه که باید باشد نیست و باید در این زمینه گام‌های بلندی برداشت. رفع موانع سرمایه‌گذاری و معافیت مالیات برای صادرات از جمله مواردی بود که خاموشی در تبیین شرایط سرمایه‌گذاری در ایران برای هیئت بلژیکی تشریح کرد.

وی با بیان این مطلب که سرمایه‌گذاری در صنایع بالادستی، نفت و انرژی و پتروشیمی برای شرکت‌های خارجی باز است، افزود: بلژیک می‌تواند برای توسعهٔ همکاری خود با ایران در این زمینه گام‌های اساسی بردارد. رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن در ایران در بخش دیگری از صحبت‌های خود برای هئیت بلژیکی تنها راه گذر از مشکلات اقتصادی ایران را سرمایه‌گذاری در رشته‌های صنعت، معدن و خدمات خواند و گفت: در صنایع پتروشیمی ایران، حدود ۶۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری شده و تا چند سال آینده ایران از لحاظ فرآورده‌های پتروشیمی در ردهٔ اول تا سوم جهان قرار می‌گیرد.

وی بار دیگر بحران بیکاری در ایران را به اطلاع هیئت بلژیکی رساند و تصریح کرد: شما خود تصدیق می‌کنید که سرمایه‌گذاری کلان در صنایع بزرگ و سنگین اشتغال‌زائی نمی‌کند. وی سرمایه‌گذاران هیئت بلژیکی در زمینهٔ صنایع کوچک، متوسط و همچنین Hi-tech را بار دیگر مورد تأکید قرار داد. خاموشی در ادامه با بیان این مطلب که دولت ایران کل سرمایه‌گذاری خارجی در ایران را بیمه می‌کند گفت: انتظار داریم با امضاء موافقتنامه‌های تجاری مشترک بین ایران و بلژیک از پرداخت مالیات‌های مضاعف جلوگیری شود و حجم مبادلات بازرگانی دو کشور افزایش یابد. وی موقعیت ایران را خاص خواند و تأکید کرد: ایران همسایگانی چون افغانستان و عراق دارد که اگر آنها بخواهند روی پای خود بایستند حداقل ۲۵ تا ۳۰ سال وقت نیاز دارند به همین دلیل بازار این کشورها در اختیار ایران است.

رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در ادامه اظهار داشت: همه چیز در ایران، ارزان است و از مواد اولیه و نیروی کار گرفته تا انرژی ارزان و بازار بکر، وی قیمت انرژی در ایران را ۲ سنت در کیلووات و بنزین را ۱۰ سنت در لیتر اعلام کرد. اعلام قیمت انرژی در ایران باعث هجوم سؤالات مختلف از سوی هیئت بلژیکی شد. این هیئت به نرخ بنزین در ایران باور نداشتند و چند نفر از هیئت مذکور بار دیگر، نرخ بنزین را مورد سؤال قرار دادند.

از قیمت بنزین شگفت‌زده‌ام

”ژان کلود وان کلود وان کدونبرگ“ وزیر و رئیس دولت منطقهٔ والون بلژیک است وی که ریاست هیئت تجاری یاد شه را به‌عهده دارد، ایران را سرزمین شگفت‌آوری می‌داند، کدونبرگ از ایران به‌عنوان کشور هزار و یک شب یاد می‌کند و پس از تعریف و تمجید از تمدن قدیمی ایران، قیمت بنزین را نیز از جمله شگفتی‌های ایران می‌خواند. وی هیئت تجاری را که به همراه خود آورده، سایتی معرفی می‌کند که بیشتر در زمینهٔ انرژی و فولاد تخصص دارند و به دنبال کسب اطلاع از چگونگی سرمایه‌گذاری در ایران هستند. رئیس دولت منطقه‌ای والون به تصحیح سخن خاموشی می‌پردازد و اضافه می‌کند که اقتصاد ایران را اقتصادی رو به جلو نمی‌داند بلکه پیشرفت در اقتصاد این کشور بسیار سریع اتفاق افتاده است.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود نسبت به قیمت بنزین در ایران، اظهار شگفتی می‌کند، وی در این زمینه گفت: قیمت بنزین در ایران ۱۰ تا ۱۵ برابر کمتر از قیمت اروپا است. رئیس دولت منطقه‌ای والون، حجم روابط تجاری ایران و بلژیک و ۵۰۰ میلیون یورو دانست و اظهار داشت: ایران تنها ۱۰ درصد نیاز بلژیک را برآورده می‌کند.

وی بار دیگر یادآور می‌شود که منطقهٔ والون بلژیک در زمینهٔ فولاد تخصص دارد وی عنوان کرد: کشور ما سالانه ۸ میلیون تن فولاد، تولید و به کشورهای اروپائی صادر می‌کند که این رقم نزدیک به تولید فولاد در ایران است. کدونبرگ همچنین به مقامات ایرانی گوشزد می‌کند که بلژیک با جمعیت ۱۰ میلیونی ۸ میلیون تن در سال تولید فولاد دارد؛ در حالی که جمعیت عظیم ایران ۷۲ میلیون نفر است. وی بلژیک را گهوارهٔ فولادسازی اروپا می‌داند و در این زمینه عنوان کرد: بلژیک فولاد کشورهای اروپائی را تأمین می‌کند. رئیس منطقه‌ای والون در ادامه، به جمعیت ۱۰ هزار نفری ایرانیان مقیم بلژیک اشاره کرد و از فردی که در این کشور به تولید آب معدنی مشغول است نام برد. وی در ادامه به توافقنامهٔ تجاری با اتاقب بازرگانی ایران و تفاهمنامهٔ دیگری با اتاق مشترک ایران و بلژیک اشاره کرد. فریدون انتظاری معاون امور بین‌الملل اتاق ایران نیز با اشاره به مبادلات اقتصادی ایران و بلژیک اضافه کرد: سال گذشته ۴۵۰ میلیون دلار تبادل اقتصادی به نفع بلژیک صورت گرفته است. وی در بحث سرمایه‌گذاری بلژیکی‌ها در ایران، تأکید کرد: منطقهٔ آزاد قشم بر روی مخازن عظیمی از گاز شناور است و آینده بحث‌های انرژی در مقولهٔ گاز نهفته شده که منطقهٔ آزاد قشم یکی از این مناطق است.