دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

استعمار الکترونیکی ۱


استعمار الکترونیکی ۱

ناگفته هایی درباره شبکه های هرمی

جوان، کسب و کار، آرزو، تجارت، کشورهای درحال توسعه، جهان سرمایه داری، استعمار الکترونیک. آیا می توان با اینها جمله ای ساخت؟ بله شاید کمی غیرقابل باور باشد. اما اگر همه این واژه ها را کنار هم بچینیم یک جمله جالب توجه به دست می آید:

«آرزوی جهان سرمایه داری کسب و کار و تجارت جوان جهان درحال توسعه.» نکته غیرقابل باور همین بود. تصورش را بکنید که تمام دغدغه دنیای سرمایه داری موفقیت جوانان جهان سوم در راه کسب و کار باشد! درست ۱۰ سال پیش بود که خوره ای بزرگ به اسم راه کسب و کار آسان به جان جوانان ایران افتاد و فعالیتی به نام «گلدکوئست» خودنمایی کرد.

اینکه اینگونه فعالیت ها چگونه به وجود آمدند بحثی طولانی را در بر دارد اما نکته مهمی که فعلا به آن می پردازیم رشد فزاینده این فعالیت و مسائل مربوط به آن است و اینکه چرا در کشورهای درحال توسعه و به خصوص در ایران این فعالیت ها گسترش یافت. چند ویژگی مهم باعث موفقیت این نوع فعالیت ها در ایران شد که می توان به جمعیت جوان کشور، بالا بودن آمار بیکاری و آمال و آرزوهای یک جوان اشاره کرد. همه این موارد در کشورهای درحال توسعه وجود دارد اما در ایران به دلیل بالا بودن جمعیت جوان این فعالیت ها بیشتر مورد اقبال قرار گرفت.

این نوع سیستم علاوه بر مشکلات مختلف فنی و حقوق بین الملل، تضادهایی نیز با فرهنگ مردم ایران اسلامی دارد که از جمله آنها می توان به همنشینی بیش از حد غیر محارم با یکدیگر اشاره کرد.

اجتماع غیرمحارم که بعضا با دوستی ها و رابطه های نامشروع همراه بود به بدنه خانواده ها ضربات سنگینی وارد می کرد که شاهد این موضوع جدایی برخی همسران در آن سال ها به دلایلی این چنین بود.

با به وجود آمدن این مشکلات، سیاستگذاران سیستم بر آن شدند تا با رفع مشکل و بازگشت دوباره در ترمیم چهره تخریب شده برآیند.

پس از شکست گلدکوئست و از دست دادن جایگاهش به دلایلی چون صدمه وارد کردن به بدنه خانواده ها، تبدیل شدن به جایگاه آرمیدن معتادان، جذب قداره کش ها، تبدیل شدن به مکان های دوست یابی جنس های مخالف و در بسیاری موارد فرار سردسته ها با پول هنگفت زیر گروه ها که مورد آخر از صدمات سنگینی بود که سیستم و نحوه کار آن به مردم وارد و به نوعی باعث ضعف شدید خود شد، سیستم کوئست وقفه ای کوتاه مدت را در سطح فعالیت های خود در کشور انجام داد.

از جمله تغییرات مهم ایجاد شده در سیستم جدید (کوئست و کیشن) می توان به تغییر در برخی قوانین که عبارت بود از ممانعت از عضویت خانم ها در اکثر دفاتر کاری، ممانعت از عضویت معتادان و غیره را ذکر کرد.

کسانی که آن روزها در گلدکوئست فعالیت داشتند حتما دفتر مرکزی کوئست در تهران را به خاطر دارند که بعد از مدتی از فعالیت هایشان جلوگیری به عمل آمد.

با تمام این مشکلات و بعضا پیشرفت ها، فعالیت های هرمی تحت عنوان گلدکوئست در ایران کم رنگ تر شد و جای خود را به کوئست و کیشن داد، اما این به معنای خاتمه فعالیت های گلدکوئست نبود، چراکه فعالیت خود را حتی به صورت کم رنگ دنبال کرد. همان طور که گفته شد شرکت مذکور برای جلب اعتماد اقدام به یک سری اصلاحات اعتقادی زد اما این کافی نبود چرا که می بایست افراد بیشتری را جذب می کرد، پس در نحوه خرید نیز تغییراتی به وجود آمد.

در سیستم گلدکوئست ما با قیمت محصول بالا و امتیاز پائین روبرو بودیم که در کوئست و کیشن درست عکس این حالت روی می دهد یعنی قیمت محصول پائین و امتیاز بالا می رود که منظور، همان امتیازی است که سازمان در قبال خرید به اعضا می دهد و نه ارزش واقعی کالا.

کوئست و کیشن به دلیل سروکار داشتن با بلیط های مسافرتی و اقامتی قیمت محصول و امتیاز متناسب تری دارد. برای مثال اگر شخصی در کوئست و کیشن اقدام به خرید خیالی و مجازی بلیط های اقامتی به ارزش ۹ یورو کند درواقع می بایست مبلغی در حدود ۴۴۰۰۰۰۰ تومان را پرداخت کند. تناسب قیمت نیز حربه دیگری بود که سیاستگذاران برای جذب هر چه بیشتر جوانان پرآرزو و جویای کار آسان و بی زحمت درنظر گرفته بودند. از دیگر تغییراتی که رخ داد، تغییر در شعارهای راهبردی سازمان بود که این مورد نیز برای تأثیرپذیر کردن فریب ها بود. برای نمونه اگر به شعارهایی که در گلدکوئست مطرح بود توجه کنیم درمی یابیم که معناهایی مشترک را در بر داشتند که در یک بیان کلی اینگونه به زبان می آمدند: گلدکوئست= کار کم و درآمد زیاد و یا گلدکوئست پایان سختی ها در راه کسب درآمد و پول. اما همان طور که گفته شد شعارها نیز دستخوش تغییرات شدند به این شعارها توجه کنید: «همیشه در کوئست سخت ترین راه ساده ترین راه است.»

«کوئست و کیشن ۴۵درصد شکست، ۳۵درصد نیمه شکست، ۲۰درصد موفقیت» «با کمی تأمل، تلاش و برنامه ریزی درست می توان به ۱۰۰درصد موفقیت نائل شد.

اگر شما نیز تاکنون به افرادی از نزدیکان تان برخورد کرده اید که شما را به این فعالیت فراخوانده اند حتما از نحوه برخورد آنها آگاهی دارید بخصوص اگر این آشنایی به قدم گذاشتن شما درون دفتر فعالیتی آنان نیز انجامیده باشد. اگر بخواهیم جو اکثر دفاتر را توصیف کنیم بدون کوچکترین غرض ورزی باید گفت: جوی بسیار صمیمی متشکل از جوانانی که اغلب آنها به امید پیشرفت در زندگی به آنجا قدم گذاشته اند؛ در آینده برای درک بهتر نگاهی به نحوه ورود یکی از کسانی که در این ۲ سال اخیر به تشکیلات هرمی کوئست و کیشن وارد شد و پس از شکست در حدود ۹ ماه پیش از آن خارج شد، می کنیم.

فرشاد فیض الهی