سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
ضرورت بیداری در برابر استکبار
استکبار از دیدگاه فرهنگ سیاسی اسلام، وجود نوعی سلطهگری، سلطهجویی، استعمار و بهرهکشی فرهنگی، سیاسی و اقتصادی توسط اقلیت محدودی زورگو و نفع طلب بر خیل عظیم تودههای محروم میباشد. این عمل، میتواند داخلی باشد؛ به همان طریق که یک عده دیکتاتور و زورگو بر ملتهای محروم تحت سلطه خود حاکمیت داشته، آنها را تحت فشار و ظلم قرار دهند و همچین میتواند بینالمللی باشد؛ بدین معنی که دولت و یا کشوری، سایر ملتها را استثمار و به استضعاف بکشاند که نمونه بارز آن اعمال سیاستهای استعمارگونه و امپریالیستی قدرتهای بزرگ شرق و غرب در جهان میباشد. امروزه در فرهنگ سیاسی دنیا، واژگانی نظیر «استعمار» و «امپریالیسم» نیز در رساندن مفهوم فوق به کار میروند.
۱) منفعت طلبی
اصولا مبنای تمام ظلمها و ستمهای انسان، چیزی جز منفعت طلبی نیست و این موضوع، در قدرتهای استکباری در حد بالایی وجود دارد. آنان به تنها چیزی که اهمیت میدهند، منافع مادی و حیوانی آنان است. از این رو، در صورت به خطر افتادن این منافع، حاضرند که از مردم کشور خویش نیز بگذرند و دوستان و متحدان و نوکران خود را فدا کنند تا منافع آنها تامین شود.
۲) جهان خواری و به دست آوردن سلطه جهانی
دست یابی به امکانات موجود در سراسر جهان، یکی از ویژگیهای کشورهای استکباری است. از این رو، کسب سلطه جهانی و تصاحب ذخایر ملتهای دیگر و به چنگ آوردن شریان حیات اقتصادی جهان، از ویژگیهایی است که در تمامی مستکبران دیده می شود.
۳) عقب نگه داشتن مستضعفان از رشد واقعی
یکی از روشهای اساسی و مهم استکبار جهانی، برای حفظ سلطه و برتری خود بر جهان و ادامه بقا و حیات خویش، جلوگیری از پیشرفت ملتهای مستضعف است. استکبار، در این جهت، از انجام هیچ گونه اقدامی - اعم از جذب نخبگان کشورهای جهان سوم و یا کشورهای در حال پیشرفت، کارشکنی در برنامههای آنان، اعمال تحریمها و محدودیتهای بینالمللی، به بهانههای مختلف - دریغ نمیورزد.
۴) اضطراب و ترس درونی
استکبار همواره درصدد تجاوز به حقوق دیگران است و اصولا با تجاوز به حقوق دیگران رشد میکند. مستکبر، همواره در خوف و اضطراب به سر میبرد و از انتقام کشورهای تحت سلطه، هراسان است. از سوی دیگر، تلاش روز افزون در به دست آوردن هر چه بیشتر منافع و منابع دیگران، خواب راحت را از چشمان استکبار ربوده است و از این جهت، همواره دلهره و نگرانی با مستکبران همراه است.
استکبار جهانی، جهت دستیابی به اهداف شوم خود، از زمینهها و راهکارهایی نظیر، ایجاد اختلاف بین مردم کشورهای مستضعف، ترویج فساد و فحشا، منزوی کردن نیروهای کارآمد و متعهد و به کارگیری عناصر داخلی وابسته و روشنفکران غربگرا استفاده میکند.
● دلایل مبارزه با استکبار
هر فرد مسلمان و هر دولت اسلامی، بر اساس منطق و آموزههای دینی، موظف به مقابله با ظلم و استکبار جهانی است.
۱) از نظر عقلی نمیتوان «برای حیات زیر سلطه غیر»، ارزشی قائل شد؛ زیرا «ارزش حیات، به آزادی و استقلال است.» حضرت امام(ره) تاکید میکند که «این، مطابق هیچ منطقی نیست که سی میلیون جمعیت، همیشه تحت فشار [باشد [و همیشه این جمعیت کار بکنند و حاصل کارشان را دیگران ببرند؛» زیرا «زندگانیای که در آن استقلال نباشد [و یک ملتی[ به زحمت کار بکنند، برای استفاده دشمنها، این که زندگانی نیست.»
از نظر شرعی نیز در آیات و روایات متعددی، مستضعفین، یعنی کسانی که مورد ظلم و تهاجم استکبار قرار گرفتهاند، موظف به دفاع و مقابله با مستکبرین شدهاند. قرآن کسانی را که در راه حمایت از مستضعفین کوتاهی و سستی میکنند، مورد مواخذه قرار میدهد.
بر این اساس، قانون اساسی «جمهوری اسلامی ایران، سعادت انسان در تمام جامعه بشری را آرمان خود میداند و استقلال، آزادی و حکومت حق و عدل را حق همه مردم جهان میشناسد و در عین خودداری کامل و نفی هرگونه دخالت در امور داخلی ملتهای دیگر، از مبارزه حق طلبانه مستضعفین در برابر مستکبرین، در هر نقطه از جهان حمایت میکند.
در هر صورت، اصل وقوع انقلاب اسلامی، برای رهایی از یوغ استکبار بود و حفظ آن و همچنین تامین اهداف و منافع کشور، ادامه این مبارزه را میطلبد. عمل به آموزههای دین مبین اسلام، حکم عقل، منطق و قانون اساسی است و ما را بر آن میدارد تا در جهت حفظ عزت، استقلال و رعایت منافع کشور خود و همچنین دستیابی به پیشرفت و توسعه همه جانبه و دفاع از حقوق همه ستمدیدگان و مستضعفان جهان، مبارزه با استکبار جهانی را تا پیروزی نهایی ادامه دهیم. واضح است که منظور از مبارزه با استکبار، فقط مبارزه نظامی نیست؛ بلکه بیشترین تاکید بر مبارزه فرهنگی و تلاش برای بیداری و رشد سیاسی ملل مظلوم جهان است. حضرت امام(ره) میفرماید: «اگر ملتی بخواهد سر پای خود بایستد، لازم است که اول بیدار شود.»
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست