یکشنبه, ۳۱ تیر, ۱۴۰۳ / 21 July, 2024
مجله ویستا

مقایسه ای بین غذاهای خانگی و صنعتی


مقایسه ای بین غذاهای خانگی و صنعتی

قبل از هر چیز باید بگوییم که غذاهای خانگی و صنعتی هر یک مزایا و معایبی دارند و براساس شرایط می‌توانیم هر یک از آنها را انتخاب کنیم. از نظر تغذیه‌ای، به دلایل مختلف غذاهای خانگی …

قبل از هر چیز باید بگوییم که غذاهای خانگی و صنعتی هر یک مزایا و معایبی دارند و براساس شرایط می‌توانیم هر یک از آنها را انتخاب کنیم. از نظر تغذیه‌ای، به دلایل مختلف غذاهای خانگی و محلی با ارزش‌تر از غذاهای صنعتی‌اند...

به عنوان مثال غذاهای صنعتی حاوی ترکیبات نگهدارنده‌ای هستند که در طولانی‌مدت به‌خصوص می‌توانند برای سلامت افراد آسیب‌پذیر مثل کودکان، زنان باردار و شیرده یا سالمندان یا افراد در معرض آلرژی‌های غذایی مضر باشند.

در ضمن، چربی و نمک در غذاهای صنعتی بیشتر از غذاهای خانگی است. از سوی دیگر غذاهای صنعتی از نظر ویتامین‌ها فقیرتر از غذاهای خانگی و به‌ویژه محلی‌اند مثلا سبزی‌ها در مرحله آخر به غذاهای خانگی اضافه می‌شوند و شیوه پخت به‌گونه‌ای است که موادمغذی باارزش در غذا بهتر حفظ می‌شوند ولی در صنعت، تمام موادغذایی در شرایط یکسانی پخته می‌شوند و حرارت بالای پاستوریزاسیون هم باعث می‌شود بیشتر ویتامین‌ها از بین بروند اما از نظر موادمعدنی، تفاوت بارزی میان غذاهای خانگی، محلی و صنعتی وجود ندارد.

تفاوت دیگر در تازگی مواد غذایی است. موادغذایی صنعتی معمولا به دلیل حرارت بالا و اضافه‌کردن نگهدارنده‌ها به مدت طولانی قابل نگهداری‌اند. در طول این مدت عطر و طعم آنها، از بین می‌رود. در واقع، در غذاهای خانگی میزان حرارت، مدت نگهداری و نحوه پخت به‌گونه‌ای است که این مواد از بین نمی‌رود و تفاوت طعم و بو از اینجا نشأت می‌گیرد و در مجموع غذاهای خانگی و محلی لذیذتر و سالم‌تر هستند.

البته غذاهای صنعتی هم مزایایی دارند که با توجه به شرایط، لازم است آنها را انتخاب کنیم. به عنوان مثال خیلی راحت در همه‌جا در دسترس هستند و باعث صرفه‌جویی در وقت می‌شوند. اگر فردی عجله داشته باشد یا وقت یا لوازم تهیه غذا را نداشته باشد، بهتر است از غذاهای صنعتی استفاده کند. از نظر قیمتی نیز غذاهای صنعتی چون در مقادیر انبوه تولید می‌شوند، ارزان‌تر از غذاهای خانگی و محلی‌اند.

از سوی دیگر غذاهای صنعتی را مدت بیشتری می‌توان نگه داشت و در طول زمانی که روی بسته‌بندی به عنوان تاریخ تولید تا انقضا درج شده، اگر ماده غذایی از بسته‌بندی خارج نشود قابل نگهداری در خارج از یخچال است اما غذاهای خانگی را به هیچ‌عنوان نمی‌توان برای مدت طولانی نگه داشت مگر آنکه داخل فریزر قرار گیرند که در آن حالت نیز مقداری از موادمغذی شان کاسته می‌شود.

دکتر خدیجه رحمانی

متخصص تغذیه و رژیم درمانی

عضو هیات علمی انستیتو تحقیقات تغذیه کشور و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی