شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

مظنونین همیشگی


مظنونین همیشگی

کاروان ورزش در بازی های آسیایی ۱۹۹۰ پکن شکست بسیار بدی خورد, ۴ طلا, ۶ نقره و ۸ برنز در دوره مدیریت دکتر حسن غفوری فرد که پیش از آن وزیر نیرو و رئیس کمیته ملی المپیک بود نمی توانست گناهی برگردن او باشد

● بازی های آسیایی و ۷۰ سال مدیریت سازمان ورزش

آدم های ۱۲-۱۰ سال اول مدیریت در ورزش ایران از لحاظ سیاسی آدم های بزرگی بوده اند. شما نگاهی به این اسامی بیندازید؛ ابراهیم حکیمی (حکیم الملک)، حسین علاء، حسین سمیعی، محمدعلی تربیت، اللهیار صالح، ابوالحسن ابتهاج و... مردانی بودند که در این مملکت نخست وزیر و وزیر امورخارجه و مدیر سازمان برنامه و بودجه شدند.

این چند نفر همراه غلامعلی شایگان که بعدها به جمع آنها اضافه شد اداره ورزش مملکت را تا سال ۱۳۲۶ برعهده داشتند. یک سال قبل از المپیک ۱۹۴۸ لندن اما مدیر سازمان ورزش در المپیک ۱۹۴۸ لندن و اولین دوره بازی های آسیایی کسی به جز امان الله جهانبانی نبود. امان الله جهانبانی برادر خسرو جهانبانی و خسرو، همسر دوم شهناز پهلوی دختر بزرگ محمدرضا پهلوی از ملکه فوزیه بود.

امان الله جهانبانی اولین رئیس سازمان در دوران بازی های آسیایی بود و کاروان ورزش ایران در دوره مدیریت او بسیار خوب کار کرد و با ۶۴ ورزشکار در مسابقات آسیایی ۱۹۵۱ دهلی نو موفق به کسب ۱۰ مدال طلا، ۶ نقره و یک مدال برنز شد. جهانبانی که خودش نظامی بود روسای فدراسیون های مختلف را از جمع نظامی ها انتخاب می کرد. بالفرض رئیس فدراسیون فوتبال در دوران مدیریت او سپهبد هدایت الله گیلانشاه فرمانده وقت نیروی هوایی بود. امان الله جهانبانی از دسته افرادی بود که در شلوغی طلیعه انقلاب اسلامی و در دولت آشتی ملی جعفر شریف امامی، فراماسونر معروف به زندان افتاد و بعد از انقلاب در دادگاه های انقلاب به ریاست مرحوم آیت الله خلخالی به اعدام محکوم شد و حکم او توسط همین شخص اعلام شد و او رسماً به جوخه اعدام سپرده شد.

دومین رئیس سازمان تربیت بدنی که در دوران حضور او، ورزش ایران در بازی های آسیایی شرکت کرد دکتر عباس ایزدپناه بود که در دو دوره، یک بار در سال ۱۹۵۸ و در بازی های آسیایی توکیو و بار دیگر در سال ۱۹۶۶ در بازی های آسیایی بانکوک هدایت جامعه ورزش را برعهده داشت. در سال ۱۹۵۸ کاروان ورزش با هدایت دکتر ایزدپناه صاحب ۸ مدال طلا، ۱۴ نقره و ۷ مدال برنز شد و در سال ۱۹۶۶ ، ۶ مدال طلا، ۸ نقره و ۱۷ برنز گرفتیم. در این دوره حداقل از حیث دریافت مدال برنز رکوردشکن بودیم.

سومین رئیس سازمان تربیت بدنی که با حضورش رقابت های آسیایی را تجربه کردیم سپهبد پرویز خسروانی بود که در همین صفحه به عنوان یکی از رجال تاریخ ورزش ایران به مرور عملکرد و نقش او در ورزش خواهیم پرداخت. پرویز خسروانی که در سال های ۴۲ و ۴۸، برادرش عطاءالله خسروانی را به عنوان وزیر کار و معتمد امیرعباس هویدا نخست وزیر وقت داشت در سال ۱۳۴۶ به ریاست سازمان تربیت بدنی رسید. در سال ۱۳۴۹ یعنی ۳ سال بعد از دوران ریاست او ایران در بازی های آسیایی ۱۹۷۰ بانکوک شرکت کرد و با ۹ مدال طلا، ۷ نقره و ۸ برنز کارنامه قابل توجهی را از خود به جای گذاشت.

سپهبد علی حجت کاشانی که در میان اهالی جامعه ورزش معروف به تیمسار حجت (او هم در دادگاه انقلاب محارب و مهدورالدم تشخیص داده و اعدام شد) بود از اردیبهشت سال ۱۳۵۱ و مقارن نهمین سال نخست وزیری هویدا معاون او و رئیس سازمان تربیت بدنی شد. در دوران ریاست حجت کاشانی در بازی های آسیایی تهران کاروان ورزش صاحب ۶۴ مدال شد که ۳۰ تای آن طلایی بود. با این حال در دوران مدیریت او، ورزش ایران هیچگاه موفقیت شایسته یی را در مسابقات المپیک کسب نکرد.

اولین رئیس سازمان بعد از انقلاب که بازی های آسیایی را تجربه کرد مصطفی داوودی بود. اگر مدیران ورزش قبل از انقلاب عموماً از طیف مردان درجه اول سیاست و نظام برگزیده می شدند مدیران ورزش، طی سال های ۵۹ تا ۶۸ آدم هایی بسیار معمولی بودند. در دوره مدیریت داوودی صاحب ۴ طلا، ۴ نقره و ۴ برنز در بازی های آسیایی ۱۹۸۲ دهلی نو شدیم که نتیجه یی بسیار ضعیف بود. ۴ سال بعد در دوران مدیریت مسوولی نوظهور یعنی احمد درگاهی ۶ طلا، ۸ نقره و ۸ برنز گرفتیم.

کاروان ورزش در بازی های آسیایی ۱۹۹۰ پکن شکست بسیار بدی خورد، ۴ طلا، ۶ نقره و ۸ برنز در دوره مدیریت دکتر حسن غفوری فرد که پیش از آن وزیر نیرو و رئیس کمیته ملی المپیک بود نمی توانست گناهی برگردن او باشد. او کاروان ورزش را تنها یک سال قبل از بازی های آسیایی از احمد درگاهی گرفته بود. بنابراین نتیجه عملکرد او را باید در مسابقات ۱۹۹۴ هیروشیما بررسی کرد.

یک سال بعد از خداحافظی او از سازمان ورزش و حضور هاشمی طبا در راس سازمان - جالب است بدانید که هاشمی طبا از حیث مدیریتی شباهت های بسیاری به غفوری فرد داشت - او هم وزیری بود که بعدها رئیس کمیته ملی المپیک شد.

هاشمی طبا ۸ سال رئیس سازمان ورزش بود. سال ۹۴ در هیروشیما مدیریت ۹ ماهه او نمی توانست عامل کسب ۹ طلا، ۹ نقره و یک برنز باشد و این افتخار به غفوری فرد اختصاص دارد اما کسب ۱۰ طلا، ۱۱ نقره و ۱۳ برنز در بانکوک ۹۸ و حتی ۸ طلا، ۱۴ نقره و ۱۴ برنز بوسان ۲۰۰۲ که در دوران مدیریت مهرعلیزاده اتفاق افتاد محصول عملکرد او بود. کما اینکه کسب مدال های امروز را باید در واقع در نحوه مدیریت و اعتباردهی مردی به اسم محسن مهرعلیزاده جست وجو کرد.

مهدی حدادپور



همچنین مشاهده کنید