شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
ستایش یا نکوهش
بیان محبت علاوه بر اظهار صریح آن، گاه به صور دیگری انجام میپذیرد. «ستایش» یکی از این گونه موارد است که آن نیز همچون بیان محبت، در مستمع، مؤثر و کارآمد است. تا اینجا از بیان مهر و قدرت تربیتی آن سخت گفتیم، اما باید بدانیم که بیان قهر نیز همان طور قدرتمند است، زیرا قهر، منع مهر است و اگر مهر نافذ باشد، منع آن نیز نافذ و برانگیزنده خواهد بود.
به زبان آوردن قهر و ابراز بیمهری، ترس از حرمان را در مخاطب دلبسته دامن میزند و همین ترس، عامل بازدارنده نیرومندی است که تخطی را مهار میزند. نباید از این نیرومندی و از این تعیینکنندگی غافل شد و به روشهایی چون زجر و تنبیه روی آورد، زیرا این شیوهها از نظر تأثیر بسیار بیاهمیتاند.
خداوند در برخورد با انسان، مکرراً این شیوه را به کار بسته است و به جای آن که از عذاب و عقاب سخن بگوید، بیمهری خود را نسبت به «عمل» و گاه «عامل» باز میگوید: «ای اهل ایمان ... از حدود در نگذرید که خدا تجاوزگران را دوست نمیدارد.» (سوره مائده، آیه ۸۷)
یکی از مظاهر بارز بیمهری «نکوهش» است. نکوهش کردن از ابراز بیمهری غلیظتر و تندتر است، زیرا نکوهش جنبه ایجابی دارد و با تقبیح همراه است، اما بیمهری تنها سلب مهر است.
خداوند این سبک بیان را نیز مورد استفاده قرار داده است: «و هرگز عیبجویی یکدیگر نکنید و به نام و القاب زشت، یکدیگر را نخوانید که پس از ایمان به خدا، نام فسق (بر مؤمن نهادن) بسیار زشت است...» (سوره حجرات، آیه ۱۲)
محروم سازی یا منع محبت نیز در قالب بیان نیست بلکه زبان کردار نیز خود منطقی دارد و نفوذ ویژهای در پی میآورد که آن را در گفتار نمیتوان جست. از آنجا که کردار دلیل صدق گفتار است، این دو شیوه در کنار هم و مکمل یکدیگر هستند.
ابراز محبت هنگامی که جامه عمل بپوشد، به صورت هدیه به کسی و منع محبت ، به صورت محروم ساختن او از آنچه به وی ارزانی شده بود، نمودار میشود.
● عشق و محبت خود را ابراز کنید
عشق به زندگی در جریان زندگی نهفته است. انسانی که زندگی را دوست دارد، ترجیح میدهد به جای تخریب زندگی، به سازندگی آن بپردازد و هیچ چیز به این اندازه که اعضای خانواده متوجه عشق و محبت بدون قید و شرط یکدیگر نسبت به هم شوند، روابط آنها را مستحکمتر نمیکند.
زیرا وقتی عشق شما به فرزندان و همسرتان به رفتار و اعمال آنها بستگی نداشته باشد و آنها بدانند که در هر شرایطی به آنها عشق میورزید، خانواده از استحکام بیشتری برخوردار خواهد بود. به همین خاطر در خانواده بالنده همسران نسبت به هم و والدین نسبت به فرزندانشان عشق و محبت خود را در قلبشان پرورش داده و در کلامشان جاری میکنند و در عمل نشان میدهند، زیرا معتقدند با این کار علاوه بر این که به طرف مقابل نشان میدهند که فرد با ارزشی است، صمیمیت متقابل را افزایش میدهند.
به یاد داشته باشیم عشق و محبت قلبی تا وقتی ابراز نشود، کسی از وجود آن آگاه نخواهد شد و اگر در عمل نشان داده نشود، در حد شعار باقی خواهد ماند. بنابراین باید به دور از غرور بیجا، تفکرات غلط و حجب و حیای افراطی، عشق و محبت خود را به سه شیوه قلبی، کلامی و عملی به همسر و فرزندانمان ابراز کنیم.
رسولاکرم(ص) میفرماید:«کسی که به همسرش بگوید، تو را دوست دارم، این جمله هرگز از دل او خارج نخواهد شد.» و یا در جای دیگری میفرماید:«هرکس که در روز فرزندش را نبوسد، حق او را به جا نیاورده است.»
یکی از شیوههای ابراز محبت رسول خدا(ص) نسبت به کودکان بوسیدن آنان بوده است. اثر وضعی چنین رفتاری این است که علاقه بین پدر، مادر و فرزندان را عمیق میسازد و از سوی دیگر، بهترین روش برای برطرف ساختن عطش فرزند از محبت است. بوسه از یک طرف نشان میدهد، پدر و مادر نسبت به فرزند خود مهربان هستند و از سوی دیگر، نهال محبت و علاقه را در وجود فرزند زنده میسازد و فرزند هم از علاقه پدر و مادر نسبت به خود آگاه میشود و نیروی تازهای در او به وجود میآید. جالب اینجاست که این ابراز محبت رسول خدا(ص) نسبت به فرزندان خود بیشتر در حضور مردم انجام میشد و آن، دو فایده دارد: اول؛ ریشه شخصیت فرزندان، با احترام گذاشتن در حضور مردم بهتر تقویت میشود. دوم؛ رسول خدا (ص) از این راه، روش پرورش کودک را به مردم میآموخت. در اسلام بوسیدن فرزند بسیار سفارش شده است. پیامبر(ص) فرمودند:«کسی که فرزند خود را ببوسد، خداوند برای او یک حسنه مینویسد و کسی که فرزند خود را خوشحال کند، خداوند هم روز قیامت او را خوشحال میکند.»
افتخارالسادات فتاحی طاری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست