چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

نسل جدید دوومیدانی در تکاپوی مدال


نسل جدید دوومیدانی در تکاپوی مدال

احسان حدادی از ابتدای حضورش در ورزش حرفه ای یکی پس از دیگری پله های ترقی را طی کرد مدال طلای جوانان آسیا و پس از آن طلای جوانان جهان را به دست آورد

چند مدتی است که خبرهای مختلفی از دوومیدانی به گوش می رسد که خوشبختانه بیشتر آنها خبرهای موفقیت و پیشرفت ورزشکاران این ماده است. به طور کلی ورزشکاران ایرانی از ابتدای شروع فعالیت و حضور در مسابقات آسیایی و جهانی مدال های رنگارنگی کسب کرده اند که اولین آن توسط علی باغبانباشی در دوی ۵ هزار متر و در سال ۱۹۵۱ که به مدال طلا دست یافت و پس از آن شاهد اوج دوومیدانی در بازی های آسیایی تهران بودیم و پس از انقلاب اسلامی حضور چهره هایی همچون عباس صمیمی و احسان حدادی رگه هایی از حضور دوومیدانی ایران در مجامع بین المللی را به نمایش گذاشت. حال که به قهرمانان کنونی دوومیدانی نگاه می کنیم به حق باید بپذیریم که فصل جدیدی در این رشته آغاز شده که نویدبخش آینده درخشان است.

● بارقه های امید

از سال ۱۳۸۳ به بعد با جابه جایی بیش از چندین رکورد ملی که اغلب مربوط به دهه های گذشته بودند بارقه های امید در دوومیدانی درخشید تا دیگر تنها به تک ستاره ها دلخوش نباشیم. در این دوره با ظهور قهرمانان جدیدی چون سجاد مرادی، احسان مهاجرشجاعی، احسان حدادی، مهدی شاهرخی و روح الله عسگری دوومیدانی ایران وارد فاز جدیدی شد. در این سال ها دوومیدانی کاران ایران از حد و مرزهای آسیایی هم پا را فراتر گذاشته و هم اکنون در عرصه های بین المللی نیز حرف های زیادی برای گفتن دارند. پس از آن و در همان سال ۸۳ تیم ملی ایران با ۱۵ دوومیدانی کار در مسابقه قهرمانی آسیا در ماتیل شرکت کرد که تنها دستاورد برای ما تک نقره عباس صمیمی بود. بعد از آن نوبت به المپیک آتن رسید و قهرمانان ایران به فکر کسب رکورد ورودی بازی های آتن بودند که عباس صمیمی در پرتاب دیسک و سجاد مرادی در ۸۰۰ متر توانستند سهمیه B المپیک را کسب کنند. احسان حدادی که نخستین مدال طلای جهانی ایران در رده جوانان را به دست آورده بود نیز به جمع المپیکی های آتن پیوست. از طرفی عباس صمیمی در آن برهه زمانی توانست به جمع ۲۰ نفر اصلی پرتابگر دیسک جهان نیز راه یابد. با این حال المپیک آتن دستاوردهای زیادی برای دوومیدانی ایران نداشت. اما پس از آن در سال ۲۰۰۵ صمیمی و مرادی جواز حضور در مسابقه های جهانی را کسب کردند که مرادی توانست از مرحله مقدماتی ۸۰۰ متر عبور کند. یک ماه بعد تیم ملی دوومیدانی در مسابقات آسیایی کره جنوبی شرکت کرده که در اصل آغاز درخشش احسان حدادی بود. حدادی نه تنها پس از ۳۰ سال ایران را به طلای آسیا رساند بلکه رکورد آسیا را هم ارتقا داد. روح الله عسگری نیز در ۱۱۰ متر با مانع نخستین مدال ایران در این ماده را که برنز بود از آن خود کرد و سجاد مرادی نیز گردن آویز برنز را به گردن آویخت.

● سال ۲۰۰۷ سال دوومیدانی

سال ۲۰۰۷ با هدف کسب ۵ سهمیه آغاز شد که البته گمان نمی رفت به این زودی این مهم امر محقق شود. احسان حدادی در مسابقات لیگ دوومیدانی در نخستین مرحله با پرتابی که نه تنها رکورد ایران بلکه رکوردهای آسیا هم محسوب می شد توانست سهمیه A المپیک را کسب کند. سجاد مرادی دیگر شگفتی ساز دوومیدانی بود که به تنهایی دو سهمیه در ۸۰۰ و ۱۵۰۰ متر به دست آورد. عباس صمیمی نیز سرانجام سهمیه A را به چنگ آورد. احسان مهاجرشجاعی نیز به سهمیه A المپیک رسید و تنها هادی سپهرزاد بود که در یک قدمی کسب جواز المپیک ماند. مسابقه های قهرمانی آسیا در اردن نقطه اوج دوومیدانی کاران کشورمان بود که حاصل آن ۹ مدال برای ایران بود که اغلب این مدال ها در تاریخ ورزش ایران نیز به نوعی بی نظیر بودند. ربانی برای اولین بار خوش رنگ ترین مدال را نصیب پرش بانیزه ایران کرد، سجاد مرادی برای نخستین بار دو مدال کسب کرد، در دوی ۴۰۰ متر دو مدال به دست آمد، صمیمی برنز پرتاب دیسک را از آن خود کرد، لیدا ابراهیمی نخستین زن ایرانی بود که پس از ۳۴ سال در آسیا و پس از مدال برنز ۱۹۷۲ مریم صدارتی صاحب گردن آویز طلا شد، سپهر زاد نیز اولین مدال دهگانه ایران را کسب کرد تا در نهایت برای اولین بار پس از انقلاب اسلامی در جمع ۱۰ تیم برتر قرار بگیریم. در پی کسب افتخارات ذکر شده سپهرزاد در مکان سوم جدول رده بندی اتحادیه بین المللی فدراسیون های دوومیدانی قرار گرفت. هادی سپهرزاد که تا پیش از این سهمیه نگرفته بود در رشته های دهگانه در جریان مسابقات دوومیدانی المپیاد ورزشی ایرانیان موفق به کسب سهمیه ورود به المپیک ۲۰۰۸ شد. او با کسب امتیاز ۷۷۰۹ به جمع مسافران پکن اضافه شد.

● نیک فر هم المپیکی شد

امین نیک فر که مقیم امریکا است توانست به حد نصاب المپیک دست پیدا کند. نیک فر که در مسابقات تخصصی پرتاب های امریکا شرکت کرده بود در کمپ پرتاب وزنه به سهمیه رسید. او با رکورد ۱۹ متر و ۹۴ سانتیمتری جواز حضور در المپیک پکن را به دست آورد. نیک فر قهرمان پرتاب وزنه ایرانی با ورود به ایران به اردوی تیم ملی دوومیدانی در ورزشگاه آزادی پیوست تا هر ۶ نماینده این رشته در اردو حاضر باشند. به این ترتیب مهاجر شجاعی و دکتر علیجانی نایب رییس فدراسیون دوومیدانی ۱۹ مرداد تهران را به مقصد پکن ترک می کنند و سجاد مرادی، هادی سپهرزاد، عباس صمیمی و احسان حدادی به همراه مصطفی کریمی ریاست فدراسیون و کیم بوخون مربی اختصاصی حدادی ۲۳ مرداد برای شرکت در مسابقات عازم پکن می شوند. تیم ملی دوومیدانی کشورمان با ۶ ورزشکار و ۷ سهمیه ورودی در پرتاب دیسک، دو ۸۰۰ و ۱۵۰۰ متر، پرتاب وزنه و دهگانه در المپیک حضور خواهند داشت.

● نقش حدادی

احسان حدادی از ابتدای حضورش در ورزش حرفه ای یکی پس از دیگری پله های ترقی را طی کرد. مدال طلای جوانان آسیا و پس از آن طلای جوانان جهان را به دست آورد. رکورد آسیا را شکست. قهرمان قهرمانان ایران در سال ۸۵ در جایزه بزرگ قطر شرکت کرد و با ثبت رکورد ۶۷ متر و ۲۰ سانتی متر قهرمانی این مسابقات را به خود اختصاص داد. پس از آن در گرند پری هلند که عرصه حضور اغلب نامداران این رشته است با پرتاب ۶۸ متر و ۵۲ سانتی متری خود ضمن کسب عنوان قهرمانی رکورد آسیا را هم بهبود بخشید.

حدادی ۲۳ ساله به مسابقات آزاد روسیه رفت و مدال طلا را از آن خود کرد. او در ادامه تور بین المللی دوومیدانی به برلین رفت و دو بار حد نصاب آسیا را شکست. پرتاب سوم او ۶۹ متر و ۱۲ سانتی متر بود و برای سومین بار پیاپی رکورد آسیا را جابه جا کرد و مدال طلا را به گردن آویخت. احسان حدادی مهم ترین چهره دوومیدانی است که بی شک یکی از ورزشکارانی است که از او توقع کسب مدال راداریم به حق دوومیدانی ایران پیشرفت کرده که البته این ادعاها بزرگ نمایی نیست و امیدواریم این روند همچنان ادامه پیدا کند و ما شاهد نخستین مدال المپیک توسط دوومیدانی کاران ایران باشیم.

شیوا نوروزی