جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

به بهانه سالگرد فوت شریعتی شریعتی که بود جامعه شناس, روشنفکر دینی,متفکر, اسطوره, فیلسوف


به بهانه سالگرد فوت شریعتی شریعتی که بود جامعه شناس, روشنفکر دینی,متفکر, اسطوره, فیلسوف

شریعتی متفکری است در میانه دو گروه روحانیت سنتی و روشنفکران دینی تجددخواه متفکری که به دلیل اصالت در دیدگاه و نوع نگاهش به مسائل دینی, از جانب هر دو طیف ذکر شده مورد بی مهری قرار گرفت او را اندیشمند حوزه جامعه شناسی می خواند که به سنت دین و قرآن مسلط بود مرد جوان معتقد است به اعتقاد من ساخت اسطوره از شریعتی با منش خود او ناسازگار است باید از شریعتی آشنایی زدایی کرد اسطوره شدن مطلوب شریعتی هم نبود روح عصیانگر پرفسور شاندل بارها می پرسید وقتی شمعی را فوت می کنیم, شعله اش کجا می رود شاید شعله آن شمع امروز در خیابان شریعتی و در کوچه پس کوچه های جمالزاده جام حقیقت بین باشد روایتی که در ٤٠ سال بعد از فوت شریعتی ادامه دارد

کسی نمی داند در آن شب ظلمانی، در آخرین لحظه زندگی آن نویسنده، جامعه شناس، فیلسوف، تاریخ شناس و پژوهشگر دینی چه بر او گذشته است. او از فضای بسته و خانه نشینی در ایران، به تنگ آمده بود. با فرستادن احسان، به خارج از کشور، فرصت می یابد تا مقدمات برنامه هجرت همیشگی خود را فراهم کند. کابوس پایان ناپذیر شروع می‎شود؛ علی شریعتی در روز ۲۶ اردیبهشت ۱۳۵۶ (١٩ می ١٩٧٧) از ایران، به مقصد بلژیک هجرت کرده و پس از اقامتی سه روزه در بروکسل، عازم انگلستان شده و در منزل یکی از بستگان نزدیک همسرش، پوران شریعت رضوی، ساکن می شود. در آخرین لحظه زندگی خود، ساکت بود اما ناآرام؛ غمگین بود و کم حرف. قرار بود فردا صبح برای بدرقه دوستش همراه او باشد؛ نیمه شب بعد از خوردن چای با سارا و سوسن در اتاق خود استراحت می کند. صبح که می شود، صدای زنگ در را نمی‎شنود، علی فکوهی، وحشت زده با اورژانس تماس می گیرد، آمبولانس می رسد و پس از معاینه نظر می دهند که شریعتی به دلیل ایست قلبی فوت کرده است؛ روز ٢٩ خرداد ١٣٥٦ (١٩ ژوئن ١٩٧٧) نیمه شب، ساوت همپتون، ٣٣ روز بعد از سفر به انگلستان. او جانش از تهران رفته بود و روحش در حسینیه ارشاد به‎ جای مانده بود، در میان صفوف حاضرانی که گوش به سخنرانی ، کنفرانس و کلاس های خصوصی اش می سپردند. وصیت کرده بود که در حسینیه ارشاد دفنش کنند، اما درنهایت با مشورت استاد محمدتقی شریعتی و کمک دوستانش مانند مصطفی چمران و امام موسی صدر در قبرستانی کنار آرامگاه حضرت زینب (س) در شهر دمشق به خاک سپرده می شود. کسی نمی داند در آن شب ظلمانی بر مردم خیابان کوروش که حسینیه ارشاد را دربر گرفته بود، چه گذشت و در خانه شماره ٩ کوچه نادر غم چگونه چنبره زده بود؟ روایتی که امروز مردم آن را به تصویر می کشند؛ آن راه شریعتی است: «یاد او همیشه زنده است»؛ این روایت یکی از دختران دانشجوی ساکن در خیابان شریعتی است.

روز اول؛ پیچ شمیران؛ تقاطع خیابان انقلاب به شریعتی: به جاده قدیم شمیران معروف است که تهران را به شمیران متصل می کرد؛ تاریخی از زمان قاجاریه تا معاصر؛ در آن روزگاران این مسیر پرسنگلاخ و تپه ماهور آن محل اسب دوانی و شکار شازده ها بود و غیر از قصر ییلاقی قاجار، قصری که ساخت آن به دست بهترین معماران ایرانی و نقاشی افرادی مانند مهرعلی دو سال طول کشید؛ اثری از آبادانی امروزی نبود. بعدها این قصر به موزه و زندان قصر و بخشی از آن به ساختمان بی سیم یا ایستگاه رادیو تبدیل شد و دو روستای زرگنده و قلهک که بعدها یکی در اختیار روسیه بود و دیگری در تملک انگلستان. تا زمان پهلوی اول و «چالهرزی» در وسط این خیابان طولانی که می شود نماد و گره می خورد به نام ایران و اندیشه در ایران زمین؛ چیز دیگری نبود.

عقربه سنج زمان سه بعدازظهر را نشان می دهد؛ پیرمرد تن خسته خود را روی صندلی چرمی زهوار دررفته ای ول کرده است. سخت حرف می زند؛ وقتی می شنود که باید درباره علی شریعتی بگوید، خود را جمع می کند و شروع می کند به سفر در زمانه چهل وچند سال قبل؛ جوانی ٢٥ساله که از سال ١٣٤٧ تا ١٣٥١، زمان دستگیری شریعتی و تعطیلی حسینیه ارشاد و از سال ١٣٥٤ تا ١٣٥٦ در کلاس ها و مجموعه نشست های تخصصی شریعتی شرکت می کند. از نشست «علی حقیقتی بر گونه اساطیر» می گوید؛ «از مذهب علیه مذهب»؛ از «روشنفکر و مسئولیت او در جامعه»؛ از «پدر، مادر ما متهمیم» و «شیعه یک حزب تمام». تلألو برق جوانی به چشمان گودافتاده اش برمی گردد؛ پیرمرد ٧٠ساله است و فلسفه را تا لیسانس خوانده است. ٤٠ سال است که تعمیرگاه ماشین دارد. می گوید: «شریعتی معلم انقلاب است؛ معلمی به حاشیه رانده شده؛ کسی که خیلی از دوستانش با نام او نام آوازه شدند و بعدها شریعتی را به حاشیه راندند؛ اما اندیشه شریعتی زنده ماند و مانا». به مقاله «ایرانیان چه رؤیایی در سر می پرورانند» از «میشل فوکو» اشاره می کند: «به سایه ای بر می خوریم که بر تمام زندگی سیاسی و... ایران امروز افکنده شده است: سایه علی شریعتی که مرگش، دو سال پیش، این جایگاه ممتاز را در تشیع به او بخشیده که حاضرِ نادیدنی و غایب همیشه حاضر باشد». پیرمرد می گوید: «او مرد ایمان، تقوا و عمل بود، حیف که زود چراغ عمرش خاموش شد».

باید روایت مردم خیابان شریعتی را درباره علی شریعتی پرسید. گروه های سنی متفاوت چه تصویری از شریعتی در ذهن خود دارند؟ برای پاسخ به این پرسش، باید از عابران، همه گروه های سنی در خیابان شریعتی درباره او پرسید. در دو روز متوالی عابران و ساکنان این خیابان، صاحبان مغازه ها و مجتمع تجاری و اداری، گیم نت، مسجد، کتاب فروشی، جلوی ورودی ایستگاه مترو شریعتی، قلهک و صدر، ایستگاه اتوبوس های شهری، شهرکتاب ها، سینماها و سفره خانه، جلوی در آپارتمان ها و کوچه ها از شریعتی می گویند؛ جوان هایی با ظاهر امروزی و افرادی با ظاهر رسمی مثل چادر، ریش، کت و شلوار، نوجوان ها، میان سالان و کهن سال ها روایت خود را از علی شریعتی می گویند.

سه راه طالقانی؛ مغازه الکترونیکی: پیرمرد دختر جوانش را فرا می خواند، او باید پاسخ گوی سؤال ها باشد. ٢٤ساله است و تازه مهندسی آی تی را تمام کرده است. شریعتی را در چند کلمه تعریف می کند: «تحمل، تأمل، تعامل و تساهل»؛ پیرمرد ترش می کند؛ می گوید نه شریعتی را می شناسد و نه می خواهد بشناسد. او از سیاست گریزان است و نمی خواهد شریعتی را به خاطر بیاورد. دختر سعی می کند گارد تلخ پدر را بشکند؛ «ما ارمنی هستیم»؛ این را دلیلی می داند که پدرش شریعتی را نشناسد. اما خود معتقد است: «با شریعتی باید سیاست را آموخت و از سیاست زندگی کردن را».

خیابان شریعتی؛ تقاطع خیابان ملک، سینما ایرانیان: خیابان ولیعصر که کشیده می شود، خواستند جاده قدیم شمیران هم موازی خیابان پهلوی آباد شود. این خیابان کوروش نام می‎گیرد؛ خیابانی با سینماهای متعدد؛ سینما صحرا، سروش، ایرانیان، فرهنگ و چمران که هرکدام معماری نام آشنا دارد و امضای خود را پای ساختمان های این مکان حک کرده اند.

«...پوپکم، پوپک شیرین سخنم! / تویی آن شبنم لغزنده گلبرگ امید/ من از آن دارم بیم/ کین لجنزار تو را پوپکم آلوده کند/ اندر این دشت مخوف/ که تو آزادیش ای پوپک من می خوانی...» واژه با حرارت از زبان دختر جاری می شود بر فضای دم کرده خیابان؛ او شعری از علی شریعتی می خواند که در شهریور ١٣٣٦ آن را سروده است. دختر تن خود را به سایه دیوار «سینما ایرانیان» می رساند و می گوید ٢٤ ساله است؛ لیسانس ادبیات دانشگاه تهران؛ او شریعتی را بزرگ مردی می خواند که دستی بر ادبیات داشته، اما دختر، صمد بهرنگی را به شریعتی ترجیح می دهد: «گل سرخی دریغا در هرس رفت/ امید عاشقان از دسترس رفت/ تنش را ماه و ماهی غسل دادند/ پی ماهی سیاهش در ارس رفت...» سال ١٣٦٢ کتاب های شریعتی و بهرنگی پرفروش ترین کتاب های سال بودند؛ آن سال مجموعه کتاب های بهرنگی به چهار میلیون نسخه رسیده بود و کتاب های شریعتی به هشت میلیون نسخه. هنوز هم کتاب های شریعتی خوانده می شود؛ «فاطمه فاطمه است»، «تشیع صفوی، تشیع علوی»، «حج» و «کویریات».

چند قدم بالاتر از خیابان بهار شیراز، مردی تقریبا سی وچندساله سر باز می زند از گفتن درباره شریعتی. او می گوید: «شناختِ تاریخی که بر ما گذشته به درد امروز ما نمی خورد». گل فروش وقتی حرف های او را می شنود، می گوید: «مردم دیگر از سیاست گریزان هستند؛ نام شریعتی هم با سیاست گره خورده است». آیا باید شریعتی را پشت سر گذاشت یا باید تاریخ را از نو و دوباره خواند؟ شاید جامعه ازدست رفته است و شتاب جامعه مدرن، ریشه ها را به یغما برده است!.

خیابان شریعتی، خیابان پلیس: «عشق، ایمان، عرفان»؛ بلندبلند حرف می زنند و می خندند؛ سه نوجوانی که از مسیر مدرسه به سمت خانه در راه اند؛ با حرارت حرف می زنند و هر کدام دانش خود را به رخ دیگری می کشند؛ یکی از کتاب پدرش می گوید و دیگری از عکسی که بر دیوار خانه زده است و آن یکی سخت به ذهن خود فشار می آورد تا چیزی به خاطر آورد؛ او تنها کلمه عشق را می گوید. سه نوجوان ١٦ساله چیزی را می گویند که شریعتی آن را عجین شده با سرشت خود می خواند: «سرشت من را با فلسفه، حکمت و عرفان عجین کرده اند». کمی بالاتر مادری ٤٥ ساله، در کنار کودکش درباره شناخت خود از شریعتی چنین می گوید: «من لیسانس هنرهای تجسمی هستم؛ هنر را چه کار با سیاست؟! من علی شریعتی را نمی شناسم». اگر روزی هنر فقط در آرمان و مبارزه برای آرمان معنادار بود و جز آن هنر اصالت نداشت، امروز زن از جدایی هنر و سیاست می گوید. مرد جوان ٢٥ساله، با موهایی فر و درهم رفته، مهندسی عمران خوانده است؛ او از شریعتی فقط «کویریات» را می شناسد و علاقه ای به «اسلامیات» و «اجتماعیات» ندارد؛ کویریات همان چیزی است که شریعتی می گوید: «آنچه خودم را راضی می کند و احساس می کنم که با آن نه کار- و چه می گویم؟ -نه نویسندگی، که زندگی می کنم: کویریات!» و زنی که از شریعتی جز نام یک خیابان چیزی نمی داند. او ٣٠ ساله و دیپلم است؛ نه مطالعه می کند و نه فرصتی برای مطالعه دارد؛ شریعتی را جزء شهدای جنگ می داند .

شهر کتاب معلم: «رادیکالیسم»؛ تنها چیزی که با آوردن نام شریعتی به ذهن من می آید همین یک کلمه است. این روایت جوان ٢٩ ساله ای است که زبان و ادبیات انگلیسی خوانده است. دوست ٢٦ساله اش مهندس مکانیک است، شریعتی را با کتابخانه پدرش می شناسد و با شریعتی یک کلمه در ذهنش نقش می بندد: «اگزیستانسیالیسم»؛ تعبیر شریعتی را درباره این عبارت درست نمی داند و این دلیلی است برای دوری کردن از خوانش اندیشه شریعتی. در انسان شناسی اگزیستانسیال شریعتی، آدمی در بُعد فردی و اخلاقی دستخوش «نفع، ترس و جهل» است و سرمنشأ اجتماعی آن را «زر و زور و تزویر» می خواند. شاید نخستین گام برای فهم مفهوم رهایی، شناخت شکل متنوع اسارات است و ما گاهی اسیر تعصب و اکراه و اصرار. اگر دیروز از سوی منتقدانش با اتهام «التقاط»، «کمونیست»، «مسیحی» «اگزیستانسیالیست» و... روبه رو بود؛ اگر در دهه ٥٠ علیه او جزوه «شریعتیسم» منتشر می شد و علیه اش فتوا صادر می شد، امروز عده ای ردپای او را نه در آزادی و اصلاح گری مداوم که در تفکر تندرو معاصر از رادیکالیسم تا بنیادگرایی می جویند.

چهارراه قصر؛ زندان قصر: قصرِقاجار به زندانِ پهلوی تبدیل شد؛ داستان از آنجایی شروع شد که پهلوی، مست از اعلامیه «من حکم می کنم» چهارم آبان ۱۳۰۴ به سرکوب مخالفان دست زد؛ او از همین زمان فهمید زندان نظمیه کفایت این همه مخالف را ندارد؛ پس به سرتیپ محمد درگاهی، رئیس نظمیه دستور داد تا جایی را برای ساخت زندان در نظر بگیرد، زندانی برای خفه کردن صداهای مخالف. اما در وقت تنگ آن زمان، درگاهی از نیکولا مارکوف گرجی کمک خواست. او فارغ التحصیل دانشکده هنرهای زیبای آکادمی سلطنتی سن پترزبورگ بود و کاخ شهربانی را طراحی کرده بود و در بازسازی مدرسه دارالفنون سرمهندس بود. پیشنهاد مارکوف ساختمانی آماده در محل قزاق خانه قصر بود. بعدها دیوار این زندان شاعران و نویسندگان زیادی را دربر کشید از محمد فرخی یزدی، شاعر زندانی و لب دوخته تا بزرگ علوی، از مهدی اخوان ثالث، احمد شاملو، تا محمود دولت آبادی پشت دیوارهای بلند زندان قصر ادبیات نوشتند و شعر سرودند.

پشت چراغ قرمز چهاراه قصر، سه زن میان سال ایستاده اند، ٥٥ و ٦٠ ساله. یکی از «فاطمه فاطمه است» می گوید و دیگری اسم هیچ کتابی را به خاطر ندارد و آن یکی سکوت را ترجیح می دهد به دلیل عدم شناخت. یکی لیسانس آمار دارد و دیگری دیپلم است. آنها می گویند: «شریعتی بعد از فوتش بیشتر معروف شد تا زمان حیاتش؛ و این به دلیل مظلومیت شریعتی است». یکی می گوید: «اول فکر می کردم شریعتی متعصبی مذهبی است و ضد زن؛ اما بعدها او را شناختم» و دیگری او را روشنفکری دینی می خواند که اندیشیدن را به میان مردم آورده است.

روز دوم، حسینیه ارشاد؛ نامش گره خورده به نام علی شریعتی در کنار شهید مرتضی مطهری؛ شریعتی وصیت کرده بود در اینجا دفن شود؛ وصیتی که تا امروز عملی نشده است و دری که کمتر زمانی برای بزرگداشت شریعتی قفل آن باز شده است. قبلا چادری بزرگ بر زمین چالهرز به پا می کردند و جلساتی شبانه؛ در این جلسات ناصر میناچی مقدم و مرتضی مطهری حاضر بودند؛ تا اینکه تصمیم می گیرند حسینیه ای در این محل ساخته شود به دست ناصر میناچی مقدم، محمد همایون و عبدالحسین علی آبادی در سال ۱۳۴۶ در زمین باغی به مساحت دو هزار مترمربع. تا اینکه شریعتی در سال ١٣٤٨ ردای معلمی دانشگاه فردوسی مشهد را کنار گذاشت و بحث های تازه دینی خود را در حسینیه ارشاد به فاز خطابه های ایدئولوژیک نزدیک کرد. از همین جا اختلاف بعدی با شهید مطهری آغاز شد. او احساس می کرد که شریعتی با تأکید بر جامعه شناسی، الهیات را فدا می کند و بیش از حد، آزادانه از فلسفه سیاسی غرب اقتباس می کند. شریعتی بعد از سوسیالیست خداپرست بودن، بعد از مصدقی و نهضت آزادی بودن، با سازمان مجاهدین خلق اولیه ارتباط می گیرد؛ ارتباطی که به قصه «حسن و محبوبه» باز می گردد؛ داستانی که او تحت عنوان «طرحی برای نجات ایران به وسیله روشنفکر مسلمان» از تریبون حسینیه ارشاد مطرح کرد و در سوگ «حسن آلادپوش» و «محبوبه متحدین» بیان شد؛ زن و شوهر مجاهد جوانی که آن قدر به شریعتی نزدیک شده بودند که مراسم عقد ساده شان با حضور او برپا شد. این ارتباط عاطفی ادامه داشت تا آنکه با پیگیری های مداوم ساواک، ضربات سنگین تا مرحله اضمحلال جنبش چریکی به سازمان وارد شد. در واقع، سال های ٥٣ تا ٥٥ دوران ناامیدی تدریجی شریعتی از مبارزه قهرآمیز با رژیم حاکم است. پس از این مقطع او قصد داشت به فاز مبارزه فرهنگی و آگاهی بخشی بازگردد؛ اما بسته شدن حسینیه ارشاد و فوت زودهنگامش مانع این کار شد.

«دکتر شریعتی برای ما متولدان دهه ٥٠ که با نوشته ها و سخنرانی های حماسی او زندگی کردیم، یک قهرمان بود. دیوار اتاق مان پر بود از تصاویر او به همراه جملات شاهکاری که ویژه ادبیاتش بود». مرد فوق لیسانس جامعه شناسی است؛ او می گوید: «نگاه انقلابی آمیخته به روشنفکری دینی در آن زمان بسیار ارزشمند و گوهری گران بها بود. همچنان که نگاه نوِ شریعتی به اسلام و تشیع امروز می تواند پاسخی به مطالبات دینی و خودآگاهی جوانان پرسشگر این حوزه باشد». او شریعتی را فقط برشی از یک قطعه تاریخی نمی داند که اگر چنین بود، چنین در جان و دل ریشه نداشت. شریعتی و اندیشه او در جهان در حال جهانی شدن نبود؛ از مصر، افغانستان، ترکیه تا تاجیکستان؛ از لبنان، تونس و فرانسه تا مالزی و ژاپن.

از زرگنده تا قلهک؛ دختری با ظاهری آراسته از تأثیر شریعتی بر زندگی اش می گوید: «شریعتی برای من یادآور نوجوانی ایدئولوژیک من است؛ وقتی تصمیم گرفتم از رشته ریاضی به علوم انسانی تغییر مسیر دهم. وقتی مطمئن شدم مهم ترین مسئله کشور مسائل جامعه شناسی است، نه مهندسی؛ وقتی به خاطر شریعتی دیندار شدم و هم زمان نقد اسلام صفوی را خواندم؛ از شریعتی عدالت را آموختم و تصمیم گرفتم برای فرودستان کاری کنم. درک امروز من از جامعه به خاطر تلنگرهایی است که شریعتی بر ذهن من زده است». او فوق لیسانس علوم ارتباطات خوانده است و فعال مدنی است.

خیابان دولت؛ بالاتر از قلهک، مهندس جوان، شریعتی را نواندیشی که جلوتر از زمانه خود بود، می خواند: «او مقابل خوانش متحجرانه از دین ایستاد و به زبان اندیشه سعی در دوری جامعه از تحجر داشت. آزادی اندیشه مطالبه تاریخی اوست. از شریعتی و آثارش نمی توان عبور کرد؛ اما می توان او را از نو خواند».

قیطریه؛ تپه قیطریه: خانمی میانسال و چادری، به مجسمه ای تاریخی تکیه داده است که به حادثه ١٣ شهریور اشاره دارد. او بعد از سکوتی سنگین چنین درباره شریعتی می گوید: «روشنفکر دینی که روحانیت سنتی او را برنمی تابید و چنین شد که به شریعتی روا داشتند آنچه نباید...». قیطریه را با نماز ١٣ شهریور ١٣٥٧ به امامت شهید محمد مفتح می شناسند و راهپیمایی بعد از آن؛ اما کمتر کسی درباره تاریخ سه هزارو ٢٠٠ ساله این منطقه می گوید و ساختمان هایی که بر گورستان تاریخی تهران بنا شده است. این راهپیمایی ها بعد از ٢٦ دی (فرار شاه) بیشتر می شود؛ مردم اسامی شخصیت های تاریخی مورد علاقه خود را بر خیابان ها و میادین اصلی شهری می نوشتند و در شعارهای راهپیمایی ها (ازجمله میدان شهدا و چهارراه مصدق) نیز آن را تکرار می کردند. بعد از پیروزی انقلاب از آنجا که مسئولیت نام گذاری خیابان ها بر عهده شهرداری تهران است، در همان روزهای اول تصدی اداره شهر تهران، شورایی از فعالان گروه های اجتماعی ملی- اسلامی دوران انقلاب زیر نظر خسرو منصوریان، معاون امور اجتماعی و رفاه شهرداری تهران، تشکیل شد که به کار نام گذاری معابر شهری نظارت داشت. محمد توسلی، اولین شهردار تهران، چنین روایت می کند: «خیابان قدیم شمیران را مردم در جریان راهپیمایی های تاسوعا و عاشورا به نام آیت الله طالقانی نام گذاری کرده بودند. از آنجا که حفظ آن مغایر ضوابط تعیین شده (فرد زنده نباشد) از طرف شورای نام گذاری بود، موضوع به صورت حضوری با آیت الله مطرح شد. ایشان ضمن تأیید ضوابط مذکور از پیشنهاد نام دکتر شریعتی به مناسبت موقعیت «حسینیه ارشاد» در این خیابان به گرمی استقبال کردند». بعد از درگذشت مرحوم طالقانی در ١٩ شهریور سال ١٣٥٨ خیابان تخت جمشید سابق به نام ایشان نام گذاری شد. امروز نام جاده قدیم شمیران، خیابان کوروش، خیابان دکتر علی شریعتی است.

دختر جوان و چادری ساکن خیابان جمالزاده است؛ او فوق لیسانس معماری خوانده است؛ می گوید شریعتی را با نام خیابان می شناخت تا اینکه راهش به موزه شریعتی افتاد؛ دیدن لباس، اسباب و اثاثیه، دست نویس و کتاب های شریعتی اولین تلنگری بود بر ذهن جست وجوگرش برای شناخت؛ آن زمان ٢٠ساله بود. حالا شریعتی را خوب می شناسد و معتقد است: «او بعد از فوتش در ٤٣ سالگی، بیشتر مشهور شد تا زمان حیاتش؛ این به دلیل مظلومیت شریعتی است و اندیشه اش چون «بازگشت به خویشتن» که در بستر زمان معنا و مفهوم پیدا کرده است».

جوان ٣٣ساله تحلیل دیگری از شریعتی دارد: «شریعتی متفکری است در میانه دو گروه «روحانیت سنتی» و «روشنفکران دینی تجددخواه»؛ متفکری که به دلیل اصالت در دیدگاه و نوع نگاهش به مسائل دینی، از جانب هر دو طیف ذکر شده مورد بی مهری قرار گرفت». او را اندیشمند حوزه جامعه شناسی می خواند که به سنت دین و قرآن مسلط بود. مرد جوان معتقد است: «به اعتقاد من ساخت اسطوره از شریعتی با منش خود او ناسازگار است. باید از شریعتی آشنایی زدایی کرد». «اسطوره شدن» مطلوب شریعتی هم نبود. روح عصیانگر پرفسور «شاندل» بارها می پرسید: «وقتی شمعی را فوت می کنیم، شعله اش کجا می رود؟» شاید شعله آن شمع امروز در خیابان شریعتی و در کوچه پس کوچه های جمالزاده جام حقیقت بین باشد؛ روایتی که در ٤٠ سال بعد از فوت شریعتی ادامه دارد.

لیلا ابراهیمیان