جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

بحران سازی دوباره غرب


بحران سازی دوباره غرب

“نیکلا سارکوزی” رییس جمهوری فرانسه, با ارسال نامه ای برای “ فاتمیر سیدیو” همتای کوزوویی خود از جانب کشورش استقلال کوزوو را به عنوان کشوری مستقل و دارای حاکمیت به رسمیت شناخت این نامه را رییس دفتر ارتباطات فرانسه در پریشتینا, مرکز کوزوو, به سیدیو تسلیم کرد “برنار کوشنر” وزیر امورخارجه فرانسه, پیش از این, تصمیم کشورش را برای به رسمیت شناختن کوزوو مورد تاکید قرار داده بود

ایالات متحده آمریکا و تروییکای اروپایی طی دهه های اخیر به اصلی ترین مولدان بحران در نظام بین الملل تبدیل شده اند.این رویکرد پس از سرکارآمدن بوش پسر در ایالات متحده آمریکا تشدید شده است.در اینت میان افرادی افراطی مانند سارکوزی و آنگلا مرکل نیز سعی دارند تا حد ممکن نگاه ابزاری واشنگتن نسبت به اتحادیه اروپا را تقویت نمایند.جالب توجه اینکه صدر اعظم آلمان و رئیس جمهور فرانسه در چنین شرایطی مدام از ناسیونالیسم اروپایی و لزوم تشکیل اروپای واحد سخن به میان می آورند!اخیرا با علام استقلال یکجانبه کوزوو و به رسمیت شناختن آن از سوی ایالات متحده آمریکا و چند کشور اروپایی اختلاف عمیق تازه ای در اروپا پدید آمده است.این اختلاف می تواند در آینده ای نزدیک ریشه دوانیده و دامنه آن گسترده تر شود.

یک روز پس از تصمیم مجلس ایالتی کوزوو برای اعلام استقلال این ایالت از جمهوری صربستان و به رغم مخالفت شدید بلگراد، برخی کشورهای اروپایی و آمریکا استقلال کوزوو را به رسمیت شناختند.

فرانسه، آلمان، انگلیس و ایتالیا پس از تشکیل جلسه وزیران امورخارجه کشورهای اروپایی در بروکسل اعلام کردند که این کشور جدید کوچک متعلق به یوگسلاوی سابق را به رسمیت می‌شناسند. در حقیقت مجلس کوزوو برنامه اعلام استقلال این استان را به نحوی برنامه ریزی کرده بود که همزمان با جلسه وزیران امورخارجه اروپا باشد تا بیشتر آنها این استقلال را به رسمیت شناسند.

“نیکلا سارکوزی” رییس جمهوری فرانسه، با ارسال نامه‌ای برای “ فاتمیر سیدیو” همتای کوزوویی خود از جانب کشورش استقلال کوزوو را به عنوان کشوری مستقل و دارای حاکمیت به رسمیت شناخت. این نامه را رییس دفتر ارتباطات فرانسه در پریشتینا، مرکز کوزوو، به سیدیو تسلیم کرد. “برنار کوشنر” وزیر امورخارجه فرانسه، پیش از این، تصمیم کشورش را برای به رسمیت شناختن کوزوو مورد تاکید قرار داده بود.

استقبال فرانسه از به رسمیت شناختن کوزوو گامی دیگر از سوی پاریس جهت همگرایی با ایالات متحده آمریکاست.مسلما این اقدام دولت فرانسه شکست دیگری را در کارنامه سیاست خارجی نیکولا سارکوزی ثبت می نماید .

از سوی دیگر، وزیران امورخارجه آلمان، ایتالیا و انگلیس هم بر تصمیم کشورهایشان برای برسمیت شناختن کوزوو به عنوان یک کشور مستقل اروپایی تاکید کردند. در این میان ۱۲کشور اروپایی دیگر اعلام کردند که کشورهایشان قصد دارند استقلال کوزوو را به رسمیت بشناسند اما این تصمیم بزودی اعلام نخواهد شد.

از سوی دیگر “کاندولیزا رایس” وزیر امورخارجه آمریکا، با انتشار اطلاعیه‌ای در واشنگتن تاکید کرد که آمریکا کوزوو را به عنوان کشوری مستقل به رسمیت می‌شناسد. رایس در این اطلاعیه خاطرنشان کرد که آمریکا به مردم کوزوو به خاطر این تصمیم تاریخی تبریک می‌گوید. رایس در این خصوص افزوده است که آمریکا و کوزوو بزودی با برقراری روابط دیپلماتیک روابط دوستانه ویژه‌ای با هم خواهند داشت.

این در حالیست که رییس جمهور صربستان امروز در نیویورک از شورای امنیت سازمان ملل درخواست کرد سند استقلال کوزوو را که اخیرا در مجلس این استان به تصویب رسید باطل اعلام کند.

“بوریس تادیچ” در نشست فوق‌العاده شورای امنیت سازمان ملل که به درخواست روسیه به منظور بحث درباره تصویب سند استقلال کوزوو در مجلس این استان تشکیل شد، گفت که صربستان هرگز استقلال کوزوو را به رسمیت نخواهد شناخت و هیچ زمان از مبارزه برای منافع خود دست برنمی دارد.

تادیچ دراین نشست همچنین تصریح کرد که صربستان یک کشور کوچک، دمکراتیک و عضو سازمان ملل است که در اروپا قرار دارد که بر خلاف اصول حقوق بین‌الملل قسمتی از سرزمین آن غصب شده است. وی با اشاره به اینکه استقلال کوزوو نشانگر بی‌عدالتی برعلیه یک کشور عضو سازمان ملل در تاریح جهان است، از اعضای شورای امنیت خواست که استقلال استان جنوبی صربستان را که بر پایه بی‌عدالتی بنیاد شده است به رسمیت نشناسند.

رییس جمهور صربستان شورای امنیت سازمان ملل را به غیر قانونی خواندن اقدام مجلس کوزوو دعوت کرد، زیرا به گفته وی این مجلس سندی را به تصویب رسانده است که با قطعنامه ۱۲۴۴شورای امنیت سازمان ملل و اصول حقوق بین الملل مغایرت کامل دارد.

لازم به ذکر است که حکومت بلگراد با همکاری روسیه موفق شد تا از پایان گرفتن فعالیت هیات غیر نظامی سازمان ملل در کوزوو جلوگیری کند. گفته شده که دبیر کل سازمان ملل نیز خواهان ادامه فعالیت هیات عیر نظامی سازمان در این استان شده است.

قرار است که مسئولیت‌های هیئت سازمان ملل به یک هیئت اروپایی منتقل شود.

آنچه مسلم است اینکه ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا در به رسمیت شناختن استقلال کوزوو به اهداف فراآتلانتیکی خود می اندیشند و منافع مردم این منطقه به هیچ عنوان برای آنها اهمیتی ندارد.از سوی دیگرفواشنگتن در ماورای استقلال کوزوو تداوم تقابل پایدار با روسیه را مدنظر قرار داده است.درگیریهای بوجود آمده در کوزوو،پس از اعلام استقلال این منطقه از سوی مجلس بریشتینا موجب تشدید ناآرامیها درآن شده است.سازمان امنیت و همکاری اروپا” (او.اس.سی.ایی) از طرفهای درگیر در موضوع استقلال کوزوو خواست تا از دست زدن به خشونت در تحولات مربوط به این قضیه پرهیز کنند.

“ایلکا کانروا” وزیر خارجه فنلاند که کشورش در سال جاری میلادی ریاست دوره‌ای او.اس.سی.ایی را بر عهده دارد، در بیانیه‌ای با اشاره به اختلاف نظر اعضا درباره استقلال کوزوو اعلام کرد۵۶کشور عضو این سازمان هر یک جداگانه موضع خود را درباره استقلال کوزوو اعلام می‌کنند. اسپانیا، قبرس، یونان، اسلواکی و رومانی نگرانی خود را از بابت تبعات استقلال کوزوو اعلام کرده‌اند.

سیاست لندن تا پیش از اقدام اخیر مجلس محلی کوزوو، “استقلال تحت نظارت” این منطقه بوده است. آن گونه که وزیر خارجه فنلاند اعلام کرده، احتمال تاثیر تحولات اخیر در کوزوو بر روابط او.اس.سی.ایی با صربستان و فعالیتهای این سازمان در منطقه وجود دارد. کانروا یکی از وظایف سازمان امنیت و همکاری اروپا را در سال جاری میلادی نظارت بر تحولات مربوط به استقلال کوزوو اعلام و آن را نهادی منطقه‌ای با هدف برقراری صلح، امنیت، ثبات و افزایش همکاری‌های بین‌المللی معرفی کرده است

در نهایت اینکه مسئله استقلال کوزوو به هیچ عنوان برآمده از روندی طبیعی نبوده است و ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا در فراسوی اعلام استقلال کوزوو اهداف سلطه طلبانه خود را جست و جو می کنند.

مسلم سوری