یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
درسهایی از تحولات اقتصادی ایالات متحده
اقتصاددانان تولیبرال داخلی که به شدت دنبالهرو اعتقادات پولیّون هستند و سعی دارند نتایج سیاستهای اقتصادی ایالات متحده را به همهٔ دنیا تعمیم دهند و سالهاست وضع اقتصادی کشور را به این سوی هدایت کردهاند، نیک میدانند که چه اتفاقاتی در ایالات متحده در حال وقوع است . آنان نیک میدانند تحمیل همین عقاید توسط صندوق بین المللی پول و بانک جهانی به کشورهای دیگر از جمله کشورهای در حال توسعه چه اتفاقات ناگواری را در آن کشورها رقم زده است . نمونه ای از آن اتفاقات را ژوزف استیگلیتز (مشاور ارشد کاخ سفید) در کتاب جهانی شدن خود آورده است و عملاً نشان داده آنهائی که دنباله رو آن سیاستها بودند چه بلائی به سر کشورهای خود آورده اند.
پیروان مکتب کلاسیک مطابق آنچه که آن مکتب میگوید بر این باورند که سیاستهای پولی در رشد اقتصاد بی اثر است و تنها سیاستهای مالی است که میتواند تا حدودی وضع اقتصادی را بهبود بخشد و اینگونه استنباط میکنند که با اتخاذ سیاستهای پولی انبساطی، تنها نرخ کالا و دستمزدها بالا رفته و کوچکترین اثری از رشد اقتصادی عاید کشور نمیشود.
در همین غائلهایی در چند ماهه اخیر بر پا نمودهاند و معلوم نیست که واقعیتی داشته باشد تمام رشد تورم و بیانضباتی پولی ایجاد شده توسط بانکها در کشور را با توجه به همین استدلال به گردن بخش تولید انداختند و آن گونه که همه استحضار دارند تزریق منابع به بخشهای تولیدی را که نسبت به حجم نقدینگی آزاد شده در جامعه کمتر از یک سوم است ، بعنوان عامل وقوع تورم معرفی کردند!!
امروز در ایالات متحده سیاستهای پولی و مالی همگام و یک صدا برای خنثی کردن تورم به کارگرفته شدهاند و دولت آمریکا از یک طرف با بکار گیری سیاست مالی قسمتی از مالیاتهای دریافتی را برمیگرداند تا ۱۵۰ میلیارد دلار منابع پولی به جامعه تزریق کرده باشد و از طرفی در چهار مرحله نرخ بهره را کاهش داده و رئیس فدرال رزرو اعلام میکند دوباره آن را کاهش خواهد داد تا به ۳% برساند. این روند رفتار اقتصادی و سیاستگذاری کسانی را نشان میدهد که سالها با نظریات خودشان جهان را فریفتند تا خود رشد شتابان داشته باشند و بقیه ی دنیا با تکیه بر سیاستهای توصیه شده توسط آنان از قافله عقب بمانند . اکنون سیاستهای بانکداری ما با دنباله روی از همان نظریات میخواهد راه طی شدهٔ ۵/۲ ساله اخیر را که اندکی باعث خوش بینی اصحاب تولید شده بود ، به یأس مبدل کند .
آری بر خلاف تبلیغات پولیّون، دولتی که سیاستها و توصیههای بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول همه و همه از کارگزاران او نشأت میگیرد ، خود بر خلاف آنچه متفکرانش به دیگران القاء می کنند عمل نموده و سیاستهای اقتصادی خود را در تلفیقی کارآ از نظریات مکاتب مختلف اقتصادی قرار میدهد تا نبض اقتصادی آمریکا رونقی دوباره را شاهد باشد.
خوب است سیاستگذاران اقتصادی کشور از این رویه درس بگیرند.
محسن سیروس
مشاور رئیس و عضو شورای سیاستگذاری خانه صنعت و معدن
این یادداشت در روزنامه اقتصادی آسیا به چاپ رسیده است .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست