پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

۸ شرط خانه تکانی


۸ شرط خانه تکانی

توصیه های ایمنی به کارگران نظافتچی

ماه‌های پایانی سال، فصل خانه‌تکانی است و کارگران نظافتی در این ایام بار کاری‌شان زیاد می‌شود. این افراد هم مانند سایر افراد در محل کار با خطرهایی مواجه هستند و برای حفظ سلامت و پیشگیری از حوادث، لازم است این خطرها را بشناسند و اصول پیشگیری از آنها را یاد بگیرند...

در «سلامت شغلی» این هفته برخی از توصیه‌هایی را که به حفظ سلامت کارگران نظافتی کمک می‌کند، مرور می‌کنیم.

۱) قبل از کار بدنتان را گرم کنید

اگر کارهای نظافت و خانه‌داری بدون ملاحظه انجام شود، ممکن است به کمر، زانو، مچ و مفاصل دیگر بدن آسیب برساند اما اگر با روش صحیح باشد، مانند ورزش متوسط باعث ارتقای سلامت می‌شود. بررسی‌ها نشان داده تمیز کردن کف آشپزخانه و جارو کردن به اندازه طناب زدن یا دوچرخه‌سواری انرژی می‌سوزاند و باعث افزایش متابولیسم بدن و تغییر سطح هورمون‌ها می‌شود. بهتر است قبل از شروع این کار، با انجام چند حرکت کششی بدنتان را گرم کنید. اگر کمردرد دارید، توصیه می‌شود با انجام تمرین‌های ورزشی منظم و روزانه مانند درازونشست عضلات شکم و دور کمرتان را قوی کنید. داشتن عضلات شکمی‏ قوی در بلند کردن بار و انجام کارها به شما کمک می‏کند و باعث می‌شود فشار کمتری به پشتتان وارد شود.

۲) از دستکش و ماسک استفاده کنید

برای کاهش تماس با گرد و خاک، آلودگی‌ها و مواد آلرژن قبل از شروع کار دستکش بپوشید و ماسک بزنید. موهایتان را جمع کنید یا در یک کلاه یا روسری قرار دهید. بعد از پایان کار دستکش و ماسک را درآورید و دست و صورت، پلک‌ها، پره‌های بینی و دهانتان را با آب بشویید.

۳) هنگام کار با مواد شوینده و پاک‌کننده مراقب باشید

یکی از حوادث شایع برای کسانی که شغلشان نظافت است، مسمومیت با بخار مواد سفیدکننده و ضدعفونی‏کننده است. تا جای ممکن استفاده از این مواد را محدود و از آب گرم و مواد شوینده استفاده کنید. درصورت استفاده از مواد سفیدکننده و ضدعفونی‏کننده، نکته‌های ایمنی و بهداشتی را رعایت و این مواد را طبق دستورالعمل روی بسته و با غلظت مناسب استفاده کنید. هنگام استفاده از این مواد برای ایجاد تهویه مناسب، در و پنجره‏ها را باز بگذارید، هواکش را روشن کنید و دستکش و ماسک بپوشید. مواد شوینده مختلف را با هم ترکیب نکنید. اگر به هر دلیلی مسمومیت اتفاق افتاد، بهترین اقدام خروج از محل بسته، قرار گرفتن در هوای آزاد و تماس با اورژانس است.

۴) استفاده از اسپری‌های پاک‌کننده را کاهش دهید

استفاده مکرر از اسپری‌های پاک‌کننده احتمال ابتلا به آسم را افزایش می‌دهد و آسم شغلی در بین کارگرانی که مدام با این مواد در تماس هستند، بیشتر است. بررسی‌های محققان اروپایی نشان داده ??درصد موارد آسم مربوط به کارگران تمام‌وقتی است که خانه‌ها را تمیز می‌کنند.

۵) از سقوط پیشگیری کنید

هنگام پاک کردن شیشه‌ها، تمیز کردن قسمت‌های بالایی دیوار، کندن و نصب پرده‌ها و به‌طور کلی کار در ارتفاع، احتمال سقوط و افتادن وجود دارد. برای پیشگیری از سقوط از چهارپایه و نردبان مناسب که تحمل وزنتان را داشته باشد، استفاده کنید.

۶) مراقب باشید لیز نخورید

هنگام شستن زمین، به‌خصوص با کف‌پوش سرامیک، احتمال لیز خوردن وجود دارد پس هنگام کار روی این سطوح دمپایی مناسب بپوشید. دمپایی‌های ابری و دمپایی‌هایی که کف آنها بعد از خیس و مرطوب شدن لغزنده می‌شود، به هیچ‌وجه مناسب نیست.

۷) از ضربه و شکستگی پیشگیری کنید

گاهی به دلیل نداشتن دید کافی هنگام برداشتن اشیاء، آنها از روی کابینت یا ارتفاع سقوط می‌کنند و باعث ایجاد جراحت، شکستگی و آسیب‏دیدگی در ناحیه سر و صورت یا دست‌ها و پاها می‌شوند بنابراین هنگام برداشتن وسایل از طبقه‏های بالای کابینت، یک چهارپایه مناسب زیر پایتان قرار دهید.

۸) ایمنی برق را رعایت کنید

برای پیشگیری از برق‌گرفتگی هنگام شستن دیوار، از ریختن آب روی کلید، پریز و سیم برق خودداری کنید. قبل از تمیز کردن وسایل برقی، ابتدا آنها را از برق بکشید و بعد از تمیز کردن و خشک کردن، آنها را به برق بزنید. هنگام زدن دوشاخه به برق یا کشیدن آن از پریز، دست‌هایتان باید خشک باشد و دمپایی پلاستیکی بپوشید. موقع پاک کردن لوستر هم از خاموش بودن آن مطمئن شوید، روی چهارپایه چوبی و پلاستیکی بایستید و دمپایی بپوشید.

۶ توصیه ارگونومیک به کارگران نظافتی

ارگونومی، علم متناسب کردن کار با انسان است. برای راحتی بیشتر و پیشگیری از آسیب‌های اسکلتی –عضلانی، لازم است هنگام کار اصول ارگونومی را رعایت کنید و توجه‌ داشته باشید بدنتان به‌شکل صحیح در وضعیت مناسب قرار بگیرد.

۱) از خم شدن و چرخیدن ناگهانی پرهیز کنید. کمر و گردن از اعضایی هستند که در اثر انجام حرکات و چرخش‌های نادرست، سریع دچار آسیب می‌شوند. هنگام ظرف شستن یا گردگیری ممکن است بدنتان را نادرست خم کنید. همین خم شدن و چرخش‌های نادرست می‌تواند به بدن‌ آسیب برساند و باعث بروز کمردرد، بیرون‌زدگی دیسک بین مهره‌ای یا گردن‌درد شود.

۲) سعی کنید به جای اینکه گردن را به سمت جلو خم کنید، در حالی که زانوهایتان را کمی خم می‌کنید، از ناحیه کمر، کمی به سمت جلو خم شوید. برای پیشگیری از درد پشت، سعی کنید گردن و سرتان در یک راستا قرار بگیرد. برای پیشگیری از درد گردن سعی کنید گوش‌هایتان درامتداد شانه‌هایتان باشد و سر و گردنتان در یک راستا قرار بگیرد.

۳. به عضلات فشار زیاد و طولانی‌مدت وارد نکنید و مدت طولانی در یک وضعیت مانند نشسته یا خمیده باقی نمانید.

۴. هنگام بلند کردن اجسام سنگین، پاهایتان را خم کنید و در حالت نشسته یا زانو زده بار را بلند کنید. بلند کردن بار با پاهای صاف و کمر خمیده درست نیست. اگر جسم سنگینی را بلند کردید، برای چرخش به یک جهت با تمام بدن به آن سمت بچرخید.

۵. به جای کشیدن دست‌ها برای کار در سطح بالاتر از شانه، با استفاده از چهارپایه ایمن و مستحکم خودتان را به سطح کار نزدیک کنید.

۶. اگر مجبورید مدت‌طولانی بایستید، برای کاهش فشار به عضلات پشت و کمر، یک چهارپایه کوچک زیر یکی از پاها بگذارید یا در کابینت را باز کنید و پایتان را در لبه داخلی آن بگذارید.

فرزانه فولادبند