سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

توصیه‌هایی برای پخت غذاهای گوشتی


توصیه‌هایی برای پخت غذاهای گوشتی

ارزشمند بودن گوشت و انواع آن بر هیچ کس پوشیده نیست، به طوری که این روزها کمتر کسی را می‌توان یافت که بگوید گوشت ارزش غذایی ندارد. پروتئین‌ گوشت در مقایسه با پروتئین‌های گیاهی …

ارزشمند بودن گوشت و انواع آن بر هیچ کس پوشیده نیست، به طوری که این روزها کمتر کسی را می‌توان یافت که بگوید گوشت ارزش غذایی ندارد. پروتئین‌ گوشت در مقایسه با پروتئین‌های گیاهی قابلیت جذب بهتری دارد و به دلیل دارا بودن آهن و مس باید هفته‌ای ۲ تا ۳ بار در برنامه غذایی دختران نوجوان و به طور کلی خانم‌ها تا پیش از دوران یائسگی قرار گیرد.

درست است که همواره کارشناسان به دلیل چربی بالای گوشت قرمز افراد را از مصرف بیش از حد آن بر حذر کرده‌اند ولی بد نیست بدانید که مصرف کمتر از نیاز گوشت قرمز و مصرف بیش از حد گوشت سفید می‌تواند باعث بروز کم‌خونی شود. از این رو، افراد سالم باید به تناسب، از انواع گوشت‌ها استفاده کنند و این یک اشتباه رایج در اذهان عمومی است که گوشت قرمز را نسبت به گوشت سفید پست‌تر می‌دانند. از سوی دیگر باید در نظر داشت که قارچ را نمی‌توان جایگزین گوشت کرد چراکه در گوشت موادی نظیر روی، آهن و ویتامین ۱۲ B به فراوانی یافت می‌شود که در قارچ این مواد بسیار ناچیزند. همچنین باید در هنگام استفاده از سویا نیز از مقداری گوشت قرمز استفاده کنید تا آهن موجود در سویا را قابل جذب کند. از این رو، می‌توان با رعایت نکاتی هرچند ساده در هنگام طبخ غذاهای گوشتی از خواص مفید آنها بهره برد و از عوارض آنها کاست.

چه باید کرد؟

قبل از پخت:

تمام چربی‌های ظاهری گوشت را قبل از پخت غذا جدا کنید و برای بهتر کردن طعم گوشت کم‌چرب از سیر، پیاز، سبزیجات تازه، ادویه و آبلیمو استفاده کنید. در نظر داشته باشید گوشت به دلیل آن که سرشار از سدیم است به نمک نیازی ندارد.

گوشت سرخ شده:

از سرخ کردن زیاد گوشت در داخل روغن خودداری کنید. سرخ کردن باعث افزایش میزان چربی و کالری آن شده و غذا را دیر هضم می‌کند. لذا در صورتی که قصد دارید گوشت را سرخ کنید به اندازه چرب شدن ته ظرف از روغن استفاده کنید و برای استفاده کمتر از روغن از ظروف تفلون استفاده کنید.

کباب:

قبل از کباب کردن گوشت تا آنجا که امکان دارد چربی‌های آن را جدا کنید هنگامی که گوشت کباب می‌شود چربی آن ذوب شده و در آتش ریخته و ایجاد دود می‌کند. این دود که روی گوشت می‌نشیند حاوی مواد سرطانزاست. شعله ایجاد شده ناشی از ریختن چربی روی منقل یا گاز را فورا خاموش کنید و برای کباب کردن گوشت به‌آن روغن نزنید. بد نیست بدانید گوشت‌های کبابی به دلیل آن که در هنگام پخت در شیره خود پخته می‌شوند دارای ارزش غذایی بالایی هستند لذا بهتر است کباب را آبدار تهیه و با سالاد و سبزیجات خام مصرف کنید.

آبگوشت:

آبگوشت غذایی مقوی بوده و تامین‌کننده انرژی حیاتی است. آبگوشت غذایی است که ارزش غذایی‌آن کمتر از خود گوشت است، ولی افزودن سیب‌زمینی کمبود مواد گلوسیدی و نشاسته‌ای گوشت را تامین می‌کند.

آبگوشت در تحریک ترشحات روده و تقویت اعصاب بسیار موثر است. افراد ضعیف و ناتوان را تقویت می‌کند ولی زیاده‌روی در خوردن آن خوب نیست چرا که هضم آن با مشکل روبه‌رو شده و فشار خون را بالا می‌برد.

گوشت آب‌پز:

گوشت پس از جوشیدن در آب ۷۵ درصد از مواد غذایی‌اش خارج می‌شود که از این مقدار ۳ درصد از آلبومین‌های محلول و قابل انعقاد به شکل کف روی آب گوشت قرار گرفته و بقیه در آب حل می‌شود. اگر گوشت را با استخوان بپزید مقداری از کلسیم، فسفر و ویتامینD استخوان در غذا حل می‌شود که خوردن آن بسیار مفید است.

ـ نکته: مصرف زیاد گوشت سبب زیاد کار کردن کبد و خستگی آن می‌شود. پورین و اسید اوریک در خون زیاد می‌شود و فعالیت سلول‌های کلیه کاهش می‌یابد و به تدریج کلیه‌ها خسته و قدرت دفع سموم و ادرار نیز کم می‌شود. همچنین زیاده‌روی در مصرف گوشت می‌تواند چربی و فشار خون را افزایش داده و افراد را مستعد ابتلا به بیماری نقرس سازد.