پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

اکس پارتی محل هیجان یا ورطه سقوط


اکس پارتی محل هیجان یا ورطه سقوط

پارتی های مختلط شبانه از ناهنجاری های نگران کننده اجتماعی و سوغات نامیمون غرب است که نباید به سادگی از کنار آنها گذشت لزوم تفریح سالم و شور و نشاط برای جوانان امری بدیهی است, اما باید هشیار باشیم تا به بهانه هیجان و نشاط, جوانان ما به گرداب سقوط کشانده نشوند

پارتی های مختلط شبانه از ناهنجاری های نگران کننده اجتماعی و سوغات نامیمون غرب است که نباید به سادگی از کنار آنها گذشت. لزوم تفریح سالم و شور و نشاط برای جوانان امری بدیهی است، اما باید هشیار باشیم تا به بهانه هیجان و نشاط، جوانان ما به گرداب سقوط کشانده نشوند. واقعیات پشت پرده این جلسات که اغلب با توجیهاتی مانند جشن تولد، جشن فارغ التحصیلی و... برگزار شده و شرکت کنندگان که اکثراً دختران و پسران جوان اند، با رقص و پایکوبی، موجبات برهم زدن نظم عمومی، اختلال در آسایش و آرامش همسایگان، نقض حقوق دیگران، زیر پا نهادن موازین عرفی، قانونی و مذهبی و... را فراهم می آورند، قابل تامل است چرا که این محافل عموماً با مشکلات و معضلات پیچیده تر و در عین حال خطرناک تر دیگری همراه اند که مصرف قرص اکستازی از آن جمله است. مصرف آگاهانه و یا ناآگانه قرص اکستازی در این اکس پارتی ها، مشکلات و عوارض متعددی را دامنگیر شرکت کنندگان می نماید. لذا توجه بیشتر عمومی و آگاهسازی اجتماع بویژه والدین عزیز و جوانان دوست داشتنی ایران، از سابقه و تاریخچه اکس پارتی و آنچه در آن اتفاق می افتد و نیز خطراتی در کمین افراد است، ضرورتی است که باید به آن اهتمام داشت. آنچه در این مجال کوتاه خواهد آمد، اشاراتی کوتاه و گذرا در مورد اکس پارتی است و بحث در مورد قرص اکستازی و تاریخچه تولید و مصرف و نیز تاثیرات و عوارض آن بحث گسترده و مفصلی است که مجال بیشتری می طلبد.

دنیای غرب، در دهه هفتاد میلادی، شاهد ظهور گروهی بنام Raves بود که شامل دختران و پسران جوانی بود که با رفتارهای عجیب و غریب، اقدام به برگزاری پارتی های شبانه بزرگی می نمود که در آنها، افراد با پوشیدن لباس یکسان و متحدالشکل و نیز شکل ظاهری و آرایش یکدست و یکنواخت، به رقص و پایکوبی طولانی مدت، می پرداختند. از آنجا که استفاده از قرص اکستازی از برنامه های اصلی این گروه در پارتی های شبانه اش بود، قرص اکستازی به «کوکائین میهمانی Raves» مشهور شده بود اکس پارتی های این گروه، با رقص های تند و مختلط، موسیقی های الکترونیک تند و هیجان آور و رقص نور، همراه بود. اما، بزرگترین گروه اکس باز، گروه Path lion بود. این گروه اعتقادات خاصی در مورد قرص اکس داشتند و معتقد بودند، انسان با مصرف این ماده، به نور و روشنایی می رسد! این اعتقاد خرافی از آنجا نشأت گرفته بود که فرد پس از مصرف اکستازی، دچار حساسیت شدید به نور می شود به حدی که گاه در شب نیز ناگزیر به استفاده از عینک آفتابی می شود و به همین دلیل معمولا، اکس پارتی در محیطی کم نور و نسبتاً تاریک برگزار می گردد. علاوه بر این حرکات ریتمیک چشم، توهمات بینایی و نیز دیدن هاله نورانی اطراف اشیاء، از عوارض قرص اکستازی است. بنابراین القاء و باور این خرافات، چندان هم سخت و دشوار نبود.

به تدریج با تشکیل گروه هایی اقماری و با نام های مختلف و نیز تولید روزافزون و البته غیرقانونی اکستازی با اسامی و نام های مختلف، دامنه اکس پارتی به سراسر دنیا کشیده شد و متاسفانه کشورمان ایران نیز، از این گزند، بی نصب نماند و امروز مصرف اکستازی و برگزاری اکس پارتی از واقعیت های تلخ جامعه ماست. عمده معتادان حرفه ای و مصرف کنندگان گاهگاهی و تفننی اکستازی در ایران را جوانان تشکیل می دهند و از نکات هشداردهنده، آلودگی نگران کننده زنان بویژه دختران جوان به این ماده خطرناک است. اکستازی در ایران با نام های مختلفی مانند اکس، صلیب سرخ، دلفین، سان شاین، میتسوبیشی، هوندا، امگا، پلیکان، لاو (love)، رنو، مرسدس و... عرضه می شود.

اشاره به برخی خصوصیات و ویژگی های اکس پارتی ها، جالب توجه و ضروری است:

۱) چون مصرف اکستازی در خلوت و به تنهایی می تواند خطرناک باشد، لذا افراد معتاد و آلوده ترجیح می دهند آن را به صورت گروهی و دسته جمعی مصرف نمایند و شاید یکی از دلایل مصرف اکستازی در پارتی های دسته جمعی، همین موضوع می باشد. البته برخی تاثیرات سریع این ماده مانند اثرات خلقی و عاطفی آن، تأثیر روی احساسات، تغییر در تمایلات جنسی و... نیز مستلزم مصرف گروهی اکستازی است. لذا از آداب اکس پارتی ها، پخش و مصرف همزمان قرص اکس بین افراد است. این نکته می تواند برای افرادی که برای اولین بار به این میهمانی ها پا گذاشته و سابقه مصرف اکستازی ندارند، شدیداً اغواکننده باشد و با مشاهده مصرف دسته جمعی این ماده، فرد غیرآلوده نیز به مصرف آن و همراهی با گروه، ترغیب می شود.

۲) قرص اکستازی، میل به خوردن و خوابیدن را در فرد، تا حدود زیادی، مهار می نماید. به همین دلیل مصرف کنندگان می توانند، ساعت ها بدون احساس نیاز به غذا و یا احساس خستگی، به رقص و پایکوبی مشغول باشند.

۳) از اثرات خطرناک اکستازی، افت واضح سطح سدیم خون و نیز بالا رفتن حرارت بدن است که منجر به عطش شدید فرد می شود و در صورت بالا رفتن شدید حرارت بدن و نرسیدن مایعات به فرد می تواند کشنده باشد. لذا مصرف مقادیر فراوان آب و نوشیدنی از ویژگی های جالب اکس پارتی است.

۴) سوء مصرف سایر مواد (غیر از اکستازی) نیز از معضلات اکس پارتی است. مهمترین این مواد، الکل و نوشیدنی های الکل دار است. این مواد علاوه بر این که تا حدودی عطش فرد و نیاز افزایش یافته فرد را به آب تامین و جبران می نمایند، باتوجه به سوخت و ساز سریع الکل و تولید مقادیر زیاد کالری، بخشی از انرژی مورد نیاز او را برای ساعت ها تحرک و جنب و جوش و رقص و پایکوبی، فراهم می سازد، لذا، مصرف الکل در اکس پارتی، طرفدار زیادی دارد.

۵) سطحی شدن عواطف، تمایل در کنار هم بودن و همدیگر رو بغل کردن و در آغوش گرفتن و متاسفانه، افزایش واضح در میل جنسی (تا ۳۶ درصد) از اثرات رفتاری و روانی اکستازی است. لذا ناهنجاری های اخلاقی بویژه انحرافات جنسی از پیامدهای ناگوار اکس پارتی است. البته در اکثر مواقع، فرد نسبت به رفتار ناشایست خود، بصیرت و آگاهی نداشته و کنترلی بر آن ندارد و این برای دختران معصومی که با مصرف اکستاسی و در حین اکس پارتی، به رفتار جنسی کنترل نشده تن داده و قربانی امیال نفسانی دیگران می شوند، بسیار تلخ و دردناک است.

۶) اعتیادآوری بالا و تمایل شدید فرد به مصرف مجدد اکستاسی (تا ۸۰درصد) از خصوصیات مهم این ماده است. این واقعیت در کنار اثرات نشاط آور قرص اکس و نیز جذابیت کاذب اکس پارتی برای جوانان، زمینه را برای شرکت مجدد آنها در این گونه محافل و تکرار اشتباه آنان، فراهم می سازد. لذا افراد سودجو درصورتی که موفق شوند فرد سالمی را برای اولین بار به اکس پارتی کشانده و او را به مصرف اکستاسی ترغیب نمایند، درمورد شرکت مجدد وی و آلودگی دائمی او به اکستاسی، دغدغه کمتری خواهند داشت.

۷) چون با مصرف اکس، برخی افراد، دچار فک زدن های مکرر می شوند و آنها برای کنترل این عارضه، به مصرف و جویدن مداوم و سریع آدامس روی می آورند، لذا عرضه مواد اعتیادآور و یا توهم زای دیگر در قالب آدامس از معضلات جانبی اکس پارتی است. جالب تر آنکه، اگرچه فرم خوراکی اکستازی و قرص، شکل غالب این ماده است، اما آن را بصورت جویدنی و حتی به فرم آدامس، هم می توان تولید نمود.

در پایان، اشاره به چند نکته مهم، ضروری است:

۱) تأثیرات جذاب ولو کاذب اکستاسی مانند ایجاد سرخوشی، قدرت، نشاط، صمیمیت، اعتماد به نفس، عشق و یکدلی افراطی، بخشش و عفو و... از عوامل مؤثر در جذب و گرایش جوانان به این ماده است. لیکن باید توجه داشت که تمام این اثرات بظاهر جذاب و فریبنده، زودگذر بوده و نهایتاً به اثرات جسمی و روانی و عوارض و عواقب ناگواری تبدیل می شود که گاه دائمی و غیرقابل جبران است.

۲) برخی بررسی ها، نشان داده است که درصد قابل توجهی از جوانان و افرادی که به مصرف اکستاسی و شرکت در اکس پارتی کشیده می شوند، متعلق به خانواده هایی هستند که شرایط زیر را دارند:

- خانواده هایی که کانون گرم خانواده در آنها از هم پاشیده و منتهی به طلاق والدین گردیده.

- خانواده هایی که بهر دلیل فرزندان مجبورند، در بیشتر اوقات در خانه تنها بوده و به تنهایی زندگی کنند.

- خانواده هایی که ارتباط مستقیم و عاطفی بین والدین و فرزندان ضعیف و کمرنگ است.

- خانوداه هایی که شرایط نشاط و تفریحات سالم را برای فرزندان خود فراهم نمی سازند.

- خانواده هایی که بنیانها و باورهای اعتقادی و مذهبی و پایبندی اعضاء خانواده به آموزه های اخلاقی و دینی ضعیف است.

جالب آن است که تعداد افرادی که به قشر مرفه و تحصیلکرده تعلق داشته و به اکستاسی آلوده می شوند، نیز کم نیست.

۳) مسمومیت با اکستاسی، به شدت خطرناک بوده و حتی ممکن است به مرگ منجر شود و اغلب موارد مسمومیت با این ماده، در جریان همین اکس پارتی ها رخ می دهد و بیشتر این مسمومیت ها در سنین زیر ۲۵سال دیده می شود و باید به این نکته توجه داشت و آن را جدی گرفت.

۴) وضعیت معتادین اکستاسی در ایران از نظر سن و وضعیت تأهل، جداً نگران کننده است. ضمن این که متأسفانه سهم زنان بالاخص دختران جوان نیز تدریجاً افزایش یافته است. برخی آمارهای تأیید نشده حاکی از آن است که حدود ۴۸.۹ درصد معتادین اکستاسی در ایران را افراد ۲۴-۱۸ ساله و ۲۶.۷درصد را افراد ۲۹-۲۵ساله تشکیل می دهند. یعنی در ایران نزدیک ۷۶درصد افرادی که اکستاسی مصرف می نمایند، در رده سنی زیر ۲۹سال قرار دارند. از سوی دیگر حدود ۸۱ درصد این افراد مجرد بوده و تاکنون ازدواج ننموده، ۱۰.۶درصد مطلقه و ۴.۳درصد هم متأهل اند.

۵) خطرات مضاعف مصرف اکس و اکس پارتی، خود داستان غمباری است، مواردی مانند:

- آلودگی ها و ترکیبات ناخالص و گاه خطرناک همراه اکستاسی

- تولید در لابراتورهای غیراستاندارد و غیربهداشتی

- امکان عرضه مواد خطرناکتر بجای قرص اکستاسی

- سوء مصرف همزمان سایر مواد مانند الکل

- بالا بودن آمار بزه کاری و اعمال مجرمانه در معتادین اکستاسی

- خطر آلودگی به بیماریهای خطرناک و واگیردار مانند ایدز و هپاتیت

۶) افراد غیرآلوده بویژه جوانان و نوجوانان عزیزی که بهر دلیل زمینه مساعد برای آلودگی را دارند، معمولاً در اولین تجربه مصرف اکس، فریب اغفال دیگران و تشویق آنها بخصوص افراد سودجویی که در خدمت مافیای تولید و عرضه اکستازی هستند را می خورند. البته فضا و شرایط حاکم بر اکس پارتی مانند هیجان و نشاط شدید، مصرف همزمان و دسته جمعی نیز بی تأثیر نیست. اکثر این افراد، درحالی به منجلاب مصرف اکستاسی کشیده می شوند که از ترکیب و جنس و عوارض قرصی که مصرف می کنند، آگاهی ندارند. لذا آگاهسازی جوانان و ارتقاء سطح اطلاعات و هوشیاری خانواده در پیشگیری از آلودگی فرزندان، بسیار مهم و حیاتی است.

محمدجعفر طالب پور