سه شنبه, ۲۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 11 February, 2025
امام جواد علیه السلام و حج
● نقلی جالب از حج امام جواد علیه السلام
آن حضرت ، در اوایل خلافت معتصم ، علی رغم کنترل شدیدی که بر ایشان اعمال می شد، موفق گردید که در مراسم حج شرکت کند.(۱) در همان سال و در ضمن مراسم حج ، شخصی از اهالی سجستان حضور آن امام رسیده و عرضه داشت : ای پسر رسول خدا صلی الله علیه و آله ، من در شهری زندگی می کنم که حاکم آن نسبت به شما ارادت دارد. مالیاتی بر من وضع کرده که از توانم خارج است . اگر ممکن است ، نامه ای به او نوشته و در این باب مرا مساعدت فرمایید. حضرت فرمود: اما من او را نمی شناسم . آن شخص می گوید:(۲) عرض کردم : فدایت شوم ، او خود را از دوستداران شما معرفی می کند. چند کلمه از طرف شما کافی است تا این مالیات سنگین از من برداشته شود. حضرت با بزرگواری تمام ، کاغذ و قلم خواسته و اینگونه نوشت : به نام خداوند بخشنده مهربان . اما بعد، همانا حامل این نامه ، از تو به نیکویی در مذهب و مرام خویش یاد کرده و آگاه باش آنچه از عمل خیر به تو سود رساند، همان است که به نیکی رفتار کنی ، بنابراین با برادران دینی خویش نیک رفتار بوده و متوجه باش که حقتعالی روزی از تو، پیرامون سبک و سنگین عملت پرسش خواهد نمود(۳).او می گوید نامه را برداشته و به سرعت به سوی شهر خویش روانه شدم حسین بن عبدالله نیشابوری که والی شهرمان بود وقتی نامه را دید، اشک ریزان آن را بر چشم و صورت خویش مالیده و بوسید و آنگاه از نیاز من پرسید. وقتی حاجتم را گفتم ، دستور داد که مالیات از من برداشته شده و حقوقی نیز برای من و خانواده مقرر ساخت و تا زنده بود، همین وضعیت ادامه داشت (۴).
حضرت جواد(ع) با بزرگواری تمام ، کاغذ و قلم خواسته و اینگونه نوشت : به نام خداوند بخشنده مهربان . اما بعد، همانا حامل این نامه ، از تو به نیکویی در مذهب و مرام خویش یاد کرده و آگاه باش آنچه از عمل خیر به تو سود رساند، همان است که به نیکی رفتار کنی ، بنابراین با برادران دینی خویش نیک رفتار بوده و متوجه باش که حقتعالی روزی از تو، پیرامون سبک و سنگین عملت پرسش خواهد نمود
● روایتی دیگر از حج آن حضرت
شخصی به نام موسی بن قاسم از اصحاب آن حضرت می گوید: در مراسم حجی شرکت داشتم که افتخار همراهی با حضرت جواد علیه السلام نیز برای میسور شد. در حین مناسک حج ، حضور امام رسیده و عرض کردم : ای فرزند رسول الله صلی الله علیه و آله ، من می خواستم از جانب شما و پدرتان (حضرت رضا علیه السلام ) طواف انجام دهم ، شنیدم که شخصی می گفت : طواف به جای اوصیاء الهی صحیح نیست . (حال ، تکلیف چیست ؟)
حضرت فرمود: بلکه جائز است و می توانی چنین کنی .
من نیز با فراغ و آسودگی قلبی به نیابت از آن حضرت و پدرش ، با اجازه خود او، طواف به جای آوردم (۵). سپس خدمت آن حضرت عرض کردم : من روزی از جانب رسول الله صلی الله علیه و آله طواف به جای آوردم . حضرت با شنیدن نام جد خویش ، سه مرتبه به وی درود فرستاد.
سپس ادامه دادم : در روز دوم از جانب امیرالمؤ منین طواف کرده و همینطور در روزهای دیگر به نیت پدران معصومتان طواف نمودم و در روز دهم نیز از جانب شما طواف کردم و بر این نعمت ولایت شما خاندان که حقتعالی به من ارزانی داشته ، شکر گزارم .
حضرت فرمود: به خدا قسم ، این حالت (توجه به ولایت ما) همان دینی است که حقتعالی از بندگان خواسته است .
عرض کردم : گاهی نیز از جانب مادرتان فاطمه علیهاالسلام ، طواف می کنم .
فرمود: به همین عمل کن که فضیلت و برتری فراوانی نزد ذات کبریایی دارد(۶).
● روایت علی بن مهزیار از حج آن حضرت
علی بن مهزیار از جمله راویان مخصوص و اصحاب ویژه امام جواد علیه السلام و امامان بعد از اوست (۷). وی در سالی که مشرف به حج شده بود افتخار شرفیابی به حضور امام جواد علیه السلام را پیدا نمود. او می گوید: شبی امام جواد علیه السلام را دیدم که طواف نساء به جا آورده و سپس نزد مقام ابراهیم نماز طواف را نیز گزارده و سپس با وقار خاصی به سوی زمزم رفت . مقداری از آب آن نوشیده و آب آن را به تن خود پاشید. امام این عمل را هر سالی که به موسم حج می آمد، تکرار می کرد(۸).
● کدام حج صحیح است ؟
ابو عبدالله خراسانی از کسانی بود که در ابتداء به مکتب امامت نگرویده بود. وی پس از هدایت قلبی و راهیابی به مکتب زنده تشیع ، در یکی از مسافرتهای حج خدمت امام رسیده و عرض کرد: من سالهای گذشته در حالی که مخالف روش شما بودم حج بجا آوردم و امسال با شرفیابی به شناخت و معرفت امامت ، حج انجام داده ام . به نظرم حج سالهای گذشته ام باطل بوده است . نظر شما پیرامون این حج چیست ؟
امام جواد علیه السلام فرمود: حج امسال ، صحیح بوده و کفایت از حجه الاسلام نموده و حج سالهای پیش مستحبی محسوب می گردد (۹) (در واقع این فراز از فرمایش امام تایید آیه ای است که می فرماید: خداوند به سبب توبه ، بدیهای شما را تبدیل به نیکی می کند).
این محل را از آن روی ملتزم می نامند که مردم در آن قسمت می ایستند و به دیوار ملتزم شده و می چسبند و دعا می خوانند. از رسول خداصلی الله علیه و آله نقل شده است که فرمود: ملتزم، محلی است که دعا در آنجا پذیرفته می شود و بنده ای نیست که در آنجا خدا را بخواند و خداوند دعایش را اجابت نکند.
شخصی به نام این حدید، از شیعیان آن امام بزرگوار می گوید: در مراسم حجی که به همراه جمعی از دوستان شرکت داشتیم ، قبل از رسیدن به مکه و در مسیر، مورد دستبرد راهزنان واقع شدیم . آنها هر چه توانستند از لباس و پول بردند. با غم و اندوه بسیاری وارد مکه شدیم . ناراحتی شدیدی بر جمع ما حکمفرما بود تا اینکه مطلع شدیم امام جواد علیه السلام را در موسم حج زیارت خواهیم نمود. من با اشتیاق فراوانی ، بدون فوت وقت خود را به مدینه رساندم . وقتی به زیارت وی نائل شدم تعدادی لباس و مقداری معتنابهی پول در اختیارم گذاشته فرمود بین دوستانت به مقدرای که دزد از ایشان برده تقسیم کن .
ابن حدید می گوید: مرحمتی آن حضرت را برده و بین دوستانم تقسیم کرده و جالب این بود که دقیقا به اندازه ای بود که از برده بودند(۱۰).
● روایتی از آخرین حج
علی بن مهزیار در روایت دیگری پیرامون آخرین حج امام (در سالی که منجر به شهادت آن حضرت گردید)(۱۱) این چنین گفته است : امام جواد علیه السلام را در آن سال ، در مراسم حج دیدم که با بیت الله الحرام وداع کرده و سپس طواف (وداع ) به جای آورد. او در هر شوطی رکن یمانی را زیارت می کرد و در شوط هفتم علاوه بر رکن یمانی ، حجر را نیز زیارت کرده و دست خود را بر آن کشید و سپس نزد مقام ابراهیم علیه السلام رفته و پشت آن دو رکعت نماز به جای آورد. سپس در کنار «ملتزم» (۱۲) به دعاء و راز و نیاز ایستاد و قدری طول داد و بعد از آن از بیت الله خارج گردید(۱۳).
پی نوشت ها:
۱- امام معصوم در هر زمان ، در مراسم حج همه ساله داشته و منظور از این حضور، شرکت ظاهری آن حضرت می باشد.
۲- از ظاهر روایت معلوم می شود که این شخص از شیعیان نبوده است .
۳- دقت در همین نامه کوتاه و گویای امام حکایت از عمق بینش الهی آن حضرت دارد.
۴- بحار ۵۰: ۵۶/۲، حلیه الابرار ۲/۴۳۷.
۵- واقعا چه سعادت بزرگی است که هنگام طواف بیت ، با اهل بیت محشور و مانوس بودن و این همای سعادتی است که بر بام هر کسی ننشنید.
۶- کافی ۴: ۳۱۴/ ح ۲، تهذیب ۵: ۴۵۰/ ح ۱۵۷۲، وسائل ۱۱، ۲۰۰/ ح ۱۴۶۲۰ نقل از الحج فی السنه /۱۹۹.
۷- وی از چهره های ممتاز شیعی بوده و از امام هادی علیه السلام و عسکری علیه السلام نیز روایت کرده است مرقد منور وی اکنون در شهر اهواز مزار عام و خاص است .
۸- حلیه الابرار ۲/۵-۴۳۴.
۹- همان مدرک ۲: ۴۳۰ ح ۲۸۸۴.
۱۰- الخرج و الجرائح ۲/۶۷۷، الثاقب فی المناقب ۵۲۴/ ح ۴۵۹
۱۱- در متن روایت هم سال ۲۲۵ هجری و هم سال ۲۱۷ هجری ذکر شده و چون سال شهادت آن حضرت ۲۲۰ هجری بوده یا سال درست ضبط نشده و یا روایت دوم صحیح است .
۱۲- «ملتزم» قسمتی از دیوار و پایین دیوار کعبه است که در یک سوی آن حجرالاسود و در سوی دیگرش باب کعبه قرار دارد. این محل را از آن روی ملتزم می نامند که مردم در آن قسمت می ایستند و به دیوار ملتزم شده و می چسبند و دعا می خوانند. از رسول خداصلی الله علیه و آله نقل شده است که فرمود: ملتزم، محلی است که دعا در آنجا پذیرفته می شود و بنده ای نیست که در آنجا خدا را بخواند و خداوند دعایش را اجابت نکند.
۱۳- کافی ۴: ۵۳۲/ ح ۳، تهذیب ۵: ۲۸۱/ ح ۹۵۸مراه العقول ۱۸: ۲۲۹/ ح ۳ نقل از کتاب حج الانبیاء و الائمه /۴۶۴.
منبع:حج البیت در مکتب اهل بیت علیهم السلام؛ بهاءالدین قهرمانی نژاد شائق
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست