چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مراقب فشارخون باشید
افزایش فشارخون (كه در اصطلاح عامه همان فشارخون نامیده میشود) بیماری بسیار شایعی است اما به یاری علم پزشكی و پیشرفتهای داروسازی، هماكنون در بیشتر موارد میتوان این بیماری را به خوبی از طریق مصرف داروهای متنوعی كه برای آن وجود دارد، كنترل كرد. البته متاسفانه هنوز علاج قطعی و مادامالعمر برای این بیماری وجود ندارد و معمولا بیمار مجبور است كه تا آخر عمر داروهای ضد فشارخونش را مصرف كند.
آیا تا به حال فكر كردهاید اگر روزی مجبور شوید داروی فشارخونتان را قطع كنید، چه باید كرد؟ بهطور منطقی در این موارد باید فشارخون بالا برود كه مسلما خطراتی را در پی خواهد داشت. پس حتما باید تمهیداتی اندیشید تا از افزایش فشارخون جلوگیری كرد. بهطور مثال، داروهای معروفی مثل آتنولول، پروپرانولول، متورال و حتی وراپامیل و دلیتازوم با اثر روی بخشهای الكتریكی قلب، سرعت ضربان قلب را كم میكنند.
درنظر بگیرید بیماری كه در حال مصرف این داروهاست نیاز پیدا میكند تست ورزش یا اسكن قلب انجام دهد. بهطور طبیعی لازم است كه در حین انجام این اقدامات تشخیصی سرعت ضربان قلب به حد بالایی برسد و اگر این اتفاق نیفتد ارزش این قبیل روشهای تشخیصی از بین میرود. به همین دلیل پزشكان به بیماران توصیه میكنند چند روز قبل از انجام این تستها، داروهای كاهنده ضربان قلب (شامل آتنولول، پروپرانولول، متورال، وراپامیل و دیلتیازم) را قطع كنند. بیمار نیز قبول كرده و دستور را اجرا میكند، اما طی این مدت چه وضعیتی برای فشارخون او پیش خواهد آمد؟ بهطور معمول باید فشارخون بیمار بالا برود و همانطور كه گفته شد، این مساله میتواند با خطراتی برای سلامتی بیمار همراه شود.
راه صحیح در این موارد این است كه چهار اقدام زیر را حتما رعایت كنید:
۱) حتما با پزشك متخصص قلب و عروق یا داخلی مشورت كنید تا به جای داروهایی كه قطع كردهاید، داروی جدید برای شما تجویز كند. این دارو اگرچه فشارخون شما را پایین میآورد اما جزو داروهایی كه ضربان قلبتان را كم میكند، نیست. داروهای مختلفی با این خصوصیات وجود دارد (ازجمله انالاپریل، كاپتوپریل و كلرودیازپوكساید) اما اینكه كدامیك از آنها برای شما مفید است تنها به نظر پزشك شما بستگی دارد و شما نباید از این داروها بهطور سرخود استفاده كنید. تعویض نوع داروی ضد فشارخون (حتی بهطور موقتی) نیازمند رعایت اصول خاصی است كه فقط بهوسیله یك متخصص قلب و عروق یا داخلی آموزش داده میشود.
۲) طی روزهایی كه داروی فشارخونتان را قطع میكنید، سعی كنید حداقل روزی دو تا سه بار فشارخونتان را چك كنید و در صورتی كه فشارتان از حد طبیعی بیشتر بود، هرچه سریعتر به پزشك مراجعه كنید.
۳) علایمی مثل سردرد، خوندماغ و ضعف و بیحالی را حتما جدی بگیرید و در صورت وقوع چنین مواردی (مخصوصا در صورت بروز درد قفسه سینه) هرچه سریعتر وضعیت را به اطرافیان اطلاع دهید تا شما را به پزشك برسانند.
۴) طی این روزها سعی كنید رژیم غذایی كمنمك داشته باشید و استرس و فشار روحی زیاد هم در زندگی ایجاد نكنید.
دكتر علیغلامرضانژاد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست