سه شنبه, ۲۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 14 May, 2024
مجله ویستا

دانشگاه سرزمینی عجیب و غریب


دانشگاه سرزمینی عجیب و غریب

سال اولی های دانشگاه هر روز به دنبال دفتر دانشگاه یا ناظم آن هستند سال اولی ها نمی دانند در این سرزمین عجیب برای هر کاری کجا و به سراغ چه کسی باید بروند

دانشگاه قبول شده‌اید و کلی خوشحالید. حق هم دارید، عمریست که درس خوانده‌اید تا چنین روزی را ببینید و حالا به عنوان یک سال اولی پای‌تان را به سرزمین عجایب گذاشته‌اید! گیج هستید و متحیر! احتمالا دنبال مدیر دانشگاه و ناظمش باشید یا دل‌تان می‌خواهد بدانید دفتر دانشگاه کجاست و... این نقشه‌ای که می‌بینید، نقشه یک دانشگاه فرضی است که به شما راهنمایی می‌کند تا احیانا اشتباهی، به جای سایت یا تریا، یک وقت پای‌تان به اتاق اساتید یا سالن مطالعه باز نشود! یا بدانید وقتی سر در اتاقی نوشته‌اند آموزش یعنی دقیقا کجا؟

● سالن مطالعه

مکانی آرام، خلوت و بی‌سر و صدا در ابتدای ترم، که در اواخر ترم باید مسجدی بنشینید تا جا گیرتان بیاید. البته بعضی‌ها هم که آیکیو یا تجربه‌شان قد داده همان اول ترم، یک میز برای خودشان رزرو کرده‌اند. اگر میزی به صورت ثابت اشغال شده باشد، می‌توانید روی آن، فلاسک، انواع کتاب‌ها و جزوات، پتوی مسافرتی، شلوار راحتی و... پیدا کنید.

● دفتر گروه

همانا اتاقی است محتویِ مدیر گروه و کارشناس گروه. مدیر گروه، یک نفر متخصص و تحصیل کرده در رشته شماست که تعیین می‌کند هر دانشجو در نیم سال‌های مختلف، چه واحدهایی را باید بگذراند، چه آدم‌هایی این درس‌ها را تدریس کنند، چه درس‌هایی باید پیش نیاز بقیه باشند و... اگر بخت یارتان باشد و واقعا مدیر گروه‌تان متخصص باشد که کارتان جورِ جور است و تو گویی که در ماساچوست درس می‌خوانی! کارشناس گروه، معمولا یکی از فارغ التحصیلان رشته شماست که کارهای اجرایی مدیر گروه را ردیف می‌کند.

● تشکل‌ها

همه دانشجویان بیش‌فعال جذب آن می‌شوند. به جز انجمن علمی که به‌طورمثال قرار است کار درسی بکند، بقیه آن‌ها برای فعالیت‌های غیر درسی درست شده‌اند. حتی برای آبیاری گیاهان دریایی هم گروه و یا تشکلی در دانشگاه تشکیل می‌شود. اگر در برنامه‌های تشکل‌ها شرکت می‌کنید مراقب پذیرایی باشید، تجربه نشان می‌دهد اعضای تشکل‌ها علاقه زیادی به استفاده از اجناس تاریخ گذشته دارند.

● آموزش

نسخه دانشگاهی دفتر مدرسه که شامل مسئول آموزش، معاون مسئول آموزش و کارشناسان آموزش است. مسئول آموزش موجودی است که اگر ششصد بار سراغش بروید باز هم شما را نمی‌شناسد و اصولا هیچ کس را نمی‌شناسد، از هر انگشتش صد هنر می‌بارد و کارهایی از قبیل انتقالی، تغییر رشته، تغییر گرایش، تشویق شاگرد اولی‌ها، اعلام مشروطی دانشجو به خانواده محترم و.. را انجام می‌دهد. پس به نفع شماست که کلا با هم‌چنین آدمی رابطه مثبتی برقرار کنید.

● سرویس بهداشتی

این مکان خیلی هم بهداشتی نیست، به علت داشتن آینه، کاربری‌های فراوانی دارد و به عنوان توالت، میز آرایش، سالن مانیکور هم مورد استفاده قرار می‌گیرد. فقط در ساعات آغازین ترم تحصیلی این مکان به ندرت به دستمال کاغذی، صابون مایع، فلاش تانک، نخ فلاش تانک، لامپ و آفتابه مجهز است.

● اتاق اساتید

هر کس به آن وارد شود ناچار است پاچه‌خواری کند. پاچه‌خواری در آن‌جا بر ۲ نوع است. در نوع مثبت شما تمامی درس را فهمیده‌اید و برای خودشیرینی به اتاق استاد می‌روید تا چند سؤال بپرسید و خود را دانشجویی درس‌خوان معرفی‌ کنید. در نوع منفی شما با نمره ۲۵/۳ افتاده‌اید و به اتاق استاد می‌روید و می‌خواهید استاد شما را با ۱۲ پاس کند!

● حوزه مدیریت

جای خطرناکی محسوب می‌شود، بعضی‌ها که آسته می‌آیند و می‌روند حتی یک‌بار هم گذرشان به آن‌جا نمی‌افتد. حوزه مدیریت تشکیل شده است از چندین اتاق با درب‌های مجلل ضد صوت که همیشه بسته‌اند، تعدادی منشی که هر سؤالی از آن‌ها بپرسید می‌گویند: «آقای دکتر جلسه دارند!» و تعدادی نگهبان که دائم از شما سؤال می‌کنند که این‌جا چه کار دارید؟! رئیس دانشکده، معاون آموزشی، معاون پژوهشی و... از این مکان بر دانشکده مدیریت می‌کنند.

● نگهبانی

نگهبانی تنها ۲ چشمی است که به همه اهالی دانشکده محرم می‌باشد. لذا شما دانشجوی محترمِ ورودی جدید حالا که مجبورت نکرده‌اند موهایت را با ماشین شماره پنج بزنی و مانتوی سرمه‌ای با لبه آستین آبی بپوشی، خودت را به شمایل آدم فضایی‌ها درست نکن و یک کمی تریپ دانشجو داشته باش تا بتوانی از این سیستم رد بشوی. در ضمن اگر دیدی روی در نگهبانی نوشته «ارائه کارت دانشجویی الزامیست» جو گیر نشو آن‌قدر هم که می‌گویند الزامی نیست.

● سِلف

آورده‌اند که ترم‌ اولی‌ها با اولین غذایی که در سلف می‌خورند دل‌درد شدیدی می‌شوند ولی پس از آن معده‌شان کنار می‌آید. البته «سلف‌خوارها»ی حرفه‌ای برنامه غذایی را از قبل نگاه می‌کنند و غذاهای مورد علاقه‌شان را رزرو می‌کنند تا مجبور نشوند غذا را به قیمت آزاد بخورند!

● کافه تریا

مکانی است به ظاهرِ سوپر مارکت، ولی در باطن رستورانی است که نگو. بسته به جنمِ صاحب کافه، غذاهایی همچون نیمرو، تخم مرغ آب پز، کشک و بادمجان، کوفته، عدسی، املت و... سرو می‌شود. در چنین مکانی بیشتر اوقات یک موسیقی از آن دسته موسیقی‌هایی که در پیکان جوانانِ گوجه‌ای، حوالی دهه شصت، جوان‌ها می‌گذاشتند، پخش می‌شود. یادتان باشد که در این مکان آب جوش رایگان است پس نامردی نکنید و با خودتان فلاسک بیاورید.

● کتابخانه

تقریبا بیشتر کتاب‌های مربوط به رشته‌تان را می‌توانید آن‌جا پیدا کنید. نکته مهم این است که اغلب دانشجوهای تازه وارد، این ظرفیت را کشف نمی‌کنند همین اولِ کاری بروید روش جست‌و‌جو در کتابخانه را از مسئول کتابخانه‌تان یاد بگیرید، کتاب‌ها و قفسه‌های جذاب را کشف کنید، بخش آرشیو پایان‌نامه‌ها و مجلات را پیدا کنید و بالای غیرت‌تان یک کم سعی کنید دانشجو باشید. برای خواندن کتاب‌ها سالن مطالعه آرام‌تر و مناسب‌تر از محیط کتابخانه است.

● نمازخانه

نمازخانه یکی از دنج‌ترین مکان‌های دانشگاه است.کاربرد نمازخانه در دانشگاه با همه جای دیگر تفاوت دارد. نمازخانه دانشکده علاوه بر این‌که محلی برای اقامه نماز است، محلی برای چرت زدن، برگزاری جمع‌های چند نفری، درس خواندن‌های فشرده قبل از امتحان، کپی کردن تمرینات تحویلی و حتی انجام بازی‌های رایانه‌ای(!) است.

● سایت

آیا می‌دانید «سایتیدن» چیست؟ سایتیدن یکی از علایق مشترک همه ترم اولی‌ها است. سایتیدن یعنی وارد شدن به پایگاه اینترنتی دانشکده، روشن کردن رایانه، آغاز کردن دانلودهای متنوع، وبگردی‌های چند ساعته و هم‌چنین حضور فعال در شبکه‌های اجتماعی. البته قابل توجه است که پایگاه‌های اینترنتی کاربردهای فرعی دیگری همچون دسترسی به پایگاه‌های علمی، پیدا کردن مقالات پژوهشی، انتخاب واحد و... نیز دارد.

● آزمایشگاه‌ها

آزمایشگاه‌ها ۲ نوع هستند. یا عملی هستند که باید با قطعات و تجهیزات کار کنید و یا نظری هستند که باید پشت رایانه بنشینید. در نوع اول یادتان باشد که «اول ایمنی، بعد کار!» پس بدون اجازه بزرگتر به چیزی دست نزنید. در نوع دوم می‌توانید سیستم را روشن کنید و «مین‌روب» بازی کنید و حالش را ببرید. فراموش نکنید که آخر ترم نوشتن گزارش‌کار آزمایشگاه جزو وقت‌گیرترین کارها است.

نویسنده: حامد نادری‌راد

عاطفه ذبیحی