دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

چـکــاپ قـبــل از بـارداری


چـکــاپ قـبــل از بـارداری

اگر می خواهید بارداری را به سلامت بگذرانید, چکاپ یادتان نرود

اگر شما قبل از بارداری از سلامت کامل برخوردار باشید، کودک شما زندگی خوب و سالمی را آغاز خواهد کرد...

بسیاری از پزشکان معتقدند که خانم‌ها باید قبل از ازدواج درباره بهداشت ازدواج و دوران بارداری آگاهی کافی پیدا کنند و اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهند. بعد از ازدواج نیز بهتر است آنها تحت نظر یک پزشک، درباره مسایل و مشکلات احتمالی پس از ازدواج، اطلاعات کسب کنند؛ مثلا درباره روش‌های پیشگیری از بارداری، بهداشت تناسلی، معاینات دوره‌ای و...

برای اینکه بارداری خوبی داشته باشید، توصیه بیشتر متخصصان زنان و زایمان، این است از یک‌سال قبل، برای آن برنامه‌ریزی کنید؛ رژیم غذایی‌ خود را کمی تغییر دهید و شیوه زندگی‌تان را اصلاح کنید. در صورتی که مبتلا به بیماری‌هایی مانند صرع، آسم یا میگرن هستید، بهتر است ۳ ماه قبل از بارداری با پزشکتان مشورت کنید تا شما را چکاپ کند. حتی اگر قبلا هیچ مشکلی نداشته‌اید، باز هم بیشتر پزشکان در چنین شرایطی به شما توصیه می‌کنند که چکاپ کامل انجام دهید.

هنگام انجام چکاپ‌های پزشکی، درباره شیوه زندگی، خوراک و تغذیه، عادات معمول ورزش و حتی خطر احتمالی مواجهه با بعضی مواد مانند سرب یا موادی که ممکن است در خانه یا محیط کار، شما را آزرده کنند، با پزشک خود صحبت کنید و همه را برای او توضیح دهید. در صورت ابتلا به بیماری دیابت یا لوپوس و سایر بیماری‌هایی که در خانواده‌تان وجود دارد (مانند بیماری‌های ژنتیکی از قبیل نشانگان داون یا فیبروزکیستیک) با پزشکتان صحبت کنید. در مورد مصرف قرص‌های ضد بارداری و نوع آن هم از پزشکتان راهنمایی بخواهید. اگر هم پیش از این، مشکلی از نظر تخمک‌‌گذاری یا قاعدگی داشته‌اید و مثلا دچار سقط، حاملگی خارج رحمی یا مشکلات و عوارض بارداری بوده‌اید، حتما آن را با پزشکتان در میان بگذارید.

● معاینه لگنی

متخصص زنان و زایمان درصورتی که حدس بزند مشکلی وجود دارد، معاینه لگنی انجام می‌دهد و دستگاه تناسلی و لگن شما را مورد بررسی طبی قرار می‌‌دهد. در صورتی که مبتلا به عفونت باشید یا بیماری‌ای مانند کیست یا فیبروز داشته باشید، حتما تحت درمان قرار خواهید گرفت. اینکه پزشکان توصیه می‌کنند چند ماه قبل از تصمیم‌گیری برای بارداری به پزشک مراجعه کنید، برای این است که در صورت وجود مشکلات پزشکی یا مشکلاتی از قبیل کاهش یا اضافه وزن حتما زمان کافی برای رسیدن به سلامت ایده‌آل را در اختیار داشته باشید و با اطمینان کامل، فرزندی سالم به‌دنیا آورید.

● تست سرطان یادتان نرود!

یکی از آزمایش‌های دوره‌ای شما که مهم، ساده و ضروری است، تست سرطان پاپ‌اسمیر است. این تست برای زنان جوان، سالی یک‌بار، انجام می‌شود تا مادران مطمئن شوند برای باردارشدن هیچ مشکلی ندارند.

● آزمایش ادرار

درصورتی که مبتلا به عفونت دستگاه ادراری هستید یا علایمی مانند سوزش ادرار دارید، احتمالا پزشک برای شما درخواست آزمایش ادرار می‌کند. عفونت دستگاه ادراری در صورتی که درمان نشود، ممکن است منجر به سقط، تولد نوزاد کم‌وزن یا زایمان زودرس ‌شود. پس بهتر است قبل از تصمیم برای باردارشدن، عفونت ادراری خود را درمان کنید.

● آزمایش خون

اگر قبل از بارداری برای کنترل وضعیت سلامت‌تان به پزشک مراجعه کنید، حتما پزشک آزمایش‌های خونی لازم را برایتان درخواست می‌کند؛ چربی و قند خونتان کنترل می‌شود و درصورت وجود مشکل -که براساس تاریخچه پزشکی‌تان مشخص می‌شود- پزشک، همان آزمایش خاص را درخواست می‌کند.

● بررسی فشارخون

در اولین ویزیت متخصص زنان، فشار خون شما اندازه‌ گرفته می‌شود تا مشخص شود در چه حدی است. در صورت بالابودن فشار خون، پزشک توصیه‌های لازم را ارائه می‌دهد. زنان بارداری که مبتلا به فشار خون بالا هستند، ممکن است به بیماری پره‌اکلامپسی یا فشار خون حاملگی مبتلا شوند. بنابراین خوب است قبل از تصمیم‌ به باردارشدن، برای چکاپ نزد پزشک بروید و مشکل فشار خون خود را برطرف یا کنترل کنید.

● آزمایشی برای بیماری‌های منتقله از راه جنسی

با انجام یک آزمون آزمایشگاهی، می‌توانید مطمئن شوید که مبتلا به بیماری‌هایی مانند ایدز یا عوامل عفونی‌ای از قبیل کلامیدیا و هرپس نیستید. انجام یک آزمایش خون ساده می‌تواند بارداری موفق و سالمی برای شما به دنبال داشته باشد.

● واکسیناسیون

بسیاری از عفونت‌های قابل پیشگیری در صورتی که درمان نشوند، می‌توانند سبب سقط یا نقایصی هنگام تولد نوزاد شوند. با انجام آزمایش خون مشخص می‌شود که شما علیه بیماری‌هایی مانند سرخجه مصون هستید یا نه.

در صورتی که واکسیناسیون سرخجه برایتان انجام شد، باید حداقل ۳ ماه از باردارشدن جلوگیری کنید؛ چرا که در صورت بارداری، کودک شما ممکن است دچار نابینایی، ناشنوایی، التهاب مغز و مشکلات قلبی شود.

دکتر مریم خوشیده

رییس اداره سلامت مادران

دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس