یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

اساس تهویه سالنهای مرغداری و سرعت جریان هوا سالنهای بوقلمون


اساس تهویه سالنهای مرغداری و سرعت جریان هوا سالنهای بوقلمون

یک سیستم تهویه نقش مهمی را در کنترل این محیط بازی میکند درک و دانستن بکار گیری اصول سیستم تهویه کمک میکند که بتوانید سیستم تهویه خود را بهتر و کارامدت واقتصادیتر مدیریت کنید

● مقدمه

مرغها در ساختمانهایی با محیطی کنترل شده پرورش می یابندتا در این محیط رشد و تولیدشان را زیاد کنند.یک سیستم تهویه نقش مهمی را در کنترل این محیط بازی میکند.درک و دانستن بکار گیری اصول سیستم تهویه کمک میکند که بتوانید سیستم تهویه خود را بهتر و کارامدت واقتصادیتر مدیریت کنید.تولید افزایش یافته و هزینه کاهش یافته معمولا سود اوری را زیاد میکنند.

هدف این مقاله اینست که بعضی از مفاهیم سیستم تهویه وفاکتورهای کلیدی که بر مقدار جابجایی هوای مورد نیاز در کنترل حرارت – رطوبت – و غلظت گازهادر داخل سالن بوقلمون را بیان کند.

● اهداف سیستم تهویه:

یک سیستم تهویه باید هوا را بین داخل و خارج ساختمان به جریان بیاندازد. همچنین انتظار میرود که یکنواختی مناسبی در محیط ایجاد کند و در تمام طول سال ساختمان به شکل اقتصادی تهویه گردد.سیستم تهویه هوای تازه بیرون را بداخل سالن اورده در حالیکه هوای داغترومرطوب داخل را نیزخارج میکند.جابجایی هوااز گرما –رطوبت و دی اکسید کربن تولید شده توسط پرنده را از ساختمان حذف میکند.این هوایی که بین داخل و خارج سالن جریان دارد بخش مهمی از سیستم تهویه است.مقدار یا سرعت جابجایی هوای مورد نیاز باید کنترل شودتا اینکه محیط در شرایط اقتصادی مطلوبی در تمام طول سال باقی بماند.

▪ محیط مطلوب و مناسب داخل سالن:

ایجاد یک محیط مناسب در داخل سالن بوقلمونها مشکلترو پیچیده تر از کنترل ساده حرارت – رطوبت نسبی – غلظت آمونیاک و وضعیت بستر است.

محیطی که بوقلمونها احساس میکنند شامل شاخصهای محیطی بسیار بیشتری است.

▪ شاخصهای محیطی اضافه ای که مهمند شامل:

شدت جریان هواvelocity – تراکم دفعیات- مساحت برای هر پرنده – نور و روشنایی – کیفیت و کمیت اب اشامیدنی وغذا – ووضع سلامت و بیماریها است.

سیستم تهویه اثر مستقیمی بر حرارت –رطوبت – شدت جریان هواvelocity – و تراکم گاز و دفعیات دارد.این شاخصها به منظور ثبت اینموضوع که آیا محیط خوب کنترل میشود اندازه گیری و به کار گرفته میشوند.

شاخصهای محیطی که در این مقاله توضیح داده میشوند حرارت –رطوبت و غلظت گازها خواهند بود.

حفظ یک محیط مطلوب یک تصمیم درست مدیریتی است که به سن پرنده- وضعیت دفعیات و بستر و شرایط هوایی بستگی دارد. رطوبت نسبی داخل سالن باید رنجی بین ۵۰تا۷۰ درصد داشته باشد..غلظت امونیاک باید کمتر از ۲۵ ppm نگه داشته شود.غلظت دی اکسید کربن باید کمتر از ۵۰۰۰ppmنگهداشته شود.

● انواع سیستمهای تهویه واجزای آنها:

سیستم تهویه مکانیکی از ۴ جزئ عمده تشکیل شده است: فنها – پنجره ها – هیتر ها و کنترل وتنظیم.

فنها و پنجره هامقدار جابجایی هوا را در سیستم تهویه مکانیکی کنترل میکنند.در این سیستم پنجره ها بر توزیع و مخلوط شدن هواهم اثر دارند.هیترها گرمای تکمیلی رادرزمان سردی هواو یا در مواقعی که پرنده بسیار کوچک و جوان است و نمی تواند حرارت کافی برای گرم کردن فضای تولید کند ایجاد میکنند .

کنترلها نیازمند تنظیم سرعت تهویه(کنترل فنها) و شدت جریان هوا از طریق پنجره ها طبق تغییر وضعیت هوا و اندازه پرنده و تغییر سایز بدنی پرنده است.

● طراحی سیتم تهویه در مقابل مدیریت:

طراحی سیتم تهویه در مورد انتخاب اندازه و انتخاب اجزای سیستم(هیترها – پنجرها وفنها) از میان انواع و اندازه های موجود و در دسترس بحث میکند.امر طراحی توجه به شرایط نا مناسب(extreme) دارد تا از اینکه ((اجزایی که در سیستم انتخاب شده اند میتوانند تهویه کافی ایجاد کنند و محیط را حتی در طول اب وهوای ناملایم کنترل نمایند)) مطمئن شود.

در طراحی سیستم از مبانی و اصول تهویه استفاده میگردد.

در امر تهویه تمرکز بر کارایی و کنترل موثر محیط است که به تغییر شرایط پاسخگو باشد.این نکته مهم است که اصول و مبانی تهویه رابدانیم تا بتوانیم سیستم تهویه را بهتر مدیریت کرده و امکان ایجاد محیطی مطلوبتر و اقتصادی تر را ایجاد کنیم.

● توازنهای (رعایت شونده در) سیستم تهویه: ( Ventilation System Balances)

یک اصل پایدار برای درک اینکه چگونه سیستم های تهویه طراحی و اجرا میشوند_ اصل بالانس و توازن است.سیستمهای تهویه ای بر این حقیقت استوار شده اند که تجمع هوایی که وارد میشود باید در توازن و تعادل با مقدار هوایی باشد که بخاطر جابجایی هوا از سالن خارج میشود. - مقدار انرژی که وارد سیستم میشود یا در ساختمان تولید میشود باید معادل با انرژی باشد که از طریق تهویه یا اتلاف حرارتی سالن از سالن خارج میشود. - مقدار رطوبتی که وارد میشود یا در داخل سالن نشط میکند و پاشیده میشود بایدبا مقدار رطوبتی که از سالن با تهویه خارج میشود متوازن و متعادل باشد .

▪ آخرین توازن در مورد دی اکسید کربن صادق است.

بالانسهای مشابهی برای توضیح توازن رطوبت و گاز در جایگاه بکار گرفته میشود.توازنات سیستم تهویه معمولا با این فرض انجاممیشود که تجمع حرارت ملموس( (Sensible Heat – رطوبت یا دی اکسید کربن در داخل سالن وجود ندارد. وقتی که این تجمع صفر است بالانس و توازن به عنوان حالت پایدار و ثابت(Steady State) معروف است. در حالت پایدار انتظار میرود که حرارت داخل – رطوبت نسبی و غلظت دی اکسید کربن ثابت باقی بماند. اگر سیتم تهویه در حالت پایدار نباشد حرارت – رطوبت نسبی – و غلظتCO۲ در داخل سالن بالا و پایین میرودو نوسانات وسیع در این پارامترها ممکن است شرایط نامطلوبی را ایجاد کند.

▪ توازن هوای خشک: Dry Air Balance

تهویه محتاج به جابجایی هوا است. مقدار هوای خشکی که وارد میشود و از جایگاه خارج میشود باید در طول این جابجایی بالانس و متوازن باشد. هیچگونه تجمع یا تولیدی در هوا در سیتم تهویه پرنده ها وجود ندارد. جابجایی هوا بجای فوت مکعب هوا با مقدار پوند هوای خشک توضیح داده میشود که محاسبه اثرات حرارت و رطوبت را بر چگالی هوا و شدت جریان هوا در ساختمان آسانتر میکند.

در جایگاههایی که بصورت مکانیکی تهویه میشوند هوایی که از طریق فنهای خارج کننده هوا خارج میشود باید با هوایی که از طریق دریچه ها وارد میشود جایگذین شود. به ندرت گاهی مواقع دریچه ها درست نصب نمیشوند یا بگونه ای تنظیم میشوند که وقتی فنهای تهویه به کار می ا فتند تنها شکافها ی اطراف درها و پنجره ها است که هوای بیرون از آنها وارد میشود.

تهویه صحیح وجابجایی هوا در این وضعیت نمیتواند انجام بگیرد. در جایگاههای با تهویه طبیعی باید پنجره هایی وجود داشته باشند تا هوای تازه بیرون وارد شود و بماند – گرم شود – مرطوب شود و خارج شود. هوا از طریق این پنجره ها میتواند وارد و خارج شود اما عموما این شکل مناسبی از یک تهویه خوب نیست.

▪ توازن در حرارت ملموس و قابل لمس: Sensible Heat Balance

حرارت ملموس انرژی ای است که درجه حرارت اشیا را تغییر میدهد. اضافه شدن حرارت ملموس به هوا – هوا را داغ کرده و درجه حرارت هوا را بالا میبرد. حذف حرارت ملموس از هوا – هوا راخنک کرده و درجه حرارت هوا را پایین می اورد.پرنده ها حرارت ملموسی تولید میکنند که این حرارت تولید شده مقدارش در درجه اول به اندازه بدن و در درجه دوم به سلامت – مقدار خوراک – و سطح فعالیت پرنده بستگی دارد.

ترجمه : م. الیاسی


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.