چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مشكلات پس از تحویل در پروتزهای متحرك و بررسی علل تشخیص و درمان
● مقدمه
طی سی سال گذشته شیوع بی دندانی در جوامع مختلف رو به كاهش بوده است (۱) به طوری كه در انگلستان جمعیت بیدندان از ۳۰% در سال ۱۹۷۸ به ۲۱% در سال ۱۹۸۹ و در ایالات متحده در مطالعهٔ مشابهی ۴۱% افراد بالای ۶۵ سال طی سال ۱۹۸۵ و ۱۹۸۶ بیدندان بودهاند.(۲)
Winkler در سال ۱۹۷۷ گزارش كرد كه تقریباً ۵۰% از جمعیت۶/۲۲ میلیون نفری بیدندان آمریكایی در سنین بالای ۶۵ سال هستند،(۳) با این وجود، علی رغم كاهش درصد جمعیت افراد بالغ بیدندان، به علت افزایش روزافزون جمعیت جهان در مجموع تعداد افراد بیدندان كه نیازمند دریافت پروتز میباشند روز به روز افزایش مییابد. (۴)، این مطلب لزوم آگاهی دندانپزشكان از اصول ساخت و نگهداری پروتز را بیش از پیش آشكار میكند. دندانپزشك موظف است كه تشخیص و درمان درستی را هنگام ساخت پروتز متحرك به كار ببرد.(۵)، به طوری كه تمام جوانب از جمله حالات فیزیولوژیك، آناتومیك و روحی هر بیمار را همزمان با در نظر داشتن موقعیت سلامت پزشكی او در نظر گیرد. پس از تشخیص درست و طرح درمان مناسب، دندانپزشك باید از دقت عملیات لابراتواری نیز مطمئن گردد.(۵)
علیرغم چنین توجهاتی هنوز بسیاری از دندانپزشكان با بیمارانی مواجه میشوند كه با وجود رعایت تمام موارد مورد نیاز با پروتز خود دچار مشكل بوده و قادر به استفاده مناسب از پروتز خود نمیباشند.
در حین و یا پس از تحویل پروتز طیف وسیعی از مشكلات رفتاری دیده میشود.(۶-۱۸)، بیمارانی كه به راحتی با پروتز خود تطابق یافته و پس از تحویل تنها یك یا دو جلسه برای تصحیحهای كوچك مراجعه میكنند در یك طرف و در سوی دیگر بیمارانی كه پای ثابت مطب بوده و در فواصل زمانی كوتاه مكرراً برای رفع مشكل خود مراجعه مینمایند كه در این وضعیت دندانپزشك ممكن است به علت عدم درك مشكل، بیمار را به سایر متخصصان ارجاع دهد.(۱۹)، البته ایجاد یك رابطه خوب بین دندانپزشك و بیمار در مراحل اولیه درمان میتواند بسیار كمك كننده باشد به طوری كه رفتار بیمار نسبت به پزشك و تخصص او میتواند نشاندهندهٔ سطح پذیرش بیمار باشد. Silverman (۲۰)، Levin (۲۱) و Sandesman (۲۲) نشان دادند كه بررسی نحوهٔ نگرش Self estimate)) بیمار به خود در پیشبینی پذیرش او مفید است و این رابطه خوب در تمام مراحل درمان بخصوص هنگام تحویل اهمیت ویژهای دارد (۲۳-۲۴).
قطعاً مشكلات بیماران با پروتز خود پس از تحویل آغاز میشود كه میتواند موقتی بوده و پس از مدتی رفع شود و یا به حدی جدی باشد كه بیمار قادر به تحمل نبوده و منجر به عدم استفاده وی از پروتز گردد.(۵)، از اینرو دندانپزشك لازم است كه این مشكلات را تشخیص داده و راه كارهای برخورد و درمان آنها را بداند.
مشكلات همراه با پروتزهای متحرك میتواند ناشی از خطاهای مراحل تشخیص و طرح درمان و یا خطاهای مكانیكی از جمله طراحی غلط پروتز و یا انتخاب مواد نامناسب باشد.(۲۵)، همچنین ممكن است مسائلی در ارتباط با وضعیت روحی - جسمی بیمار وجود داشته باشد كه به طور مستقیم یا غیر مستقیم منجر به عدم پذیرش پروتز توسط بیمار شود.(۲۶)
بسیاری از محققان (۲۷-۲۹) به طور اكید توصیه كردهاند كه تنها زمانی باید پروتز ساخته شود كه دهان در سلامت كامل باشد، البته استثنائات این حالت در مواقع ساخت پروتز فوری و انتقالی ( (Transitionalدر درمان كوتاه مدت بیماران مسن است كه عدم توجه به این نكته میتواند مشكلات فراوانی هنگام و پس از تحویل پروتز ایجاد كند. البته اهمیت روشهای قالبگیری و طراحی مناسب پروتز نیز نباید نادیده گرفته شود.
مشكلات پس از تحویل پروتزهای متحرك میتواند به صورت مشكلات كوتاهمدت و درازمدت باشد.(۲۵)در این مقاله شایعترین مشكلات پس از تحویل پروتزهای متحرك همراه با علت، تشخیص، درمان و چگونگی جلوگیری از بروز آن بیان میشود.
● روش بررسی
نحوه جمعآوری اطلاعات بدین صورت بود که کلمات کلیدی Post insertion problem, Partial removable denture,: Complete denture در سایت Pubmed جستجو شد و از بین مقالات جستجو شده از سال ۱۹۴۹- ۲۰۰۵ مقالات مرتبط همراه با جستجوی دستی در کتب و گزارشهای سازمانهای بهداشتی گردآوری شد.
● یافتهها
این مشكلات به عوامل متعددی بستگی دارد كه برای سهولت این عوامل به ترتیب زیر گروهبندی میگردد:
۱) مشكلات نشست پروتز
۲) درد و ناراحتی
۳) لقی
۴) مشكلات فانكشنال
۵) مشكلات ظاهری
۶) مشكلات متفرقه
در هر كدام از گروههای فوق علت، تشخیص، درمان و نكات مهم در جلوگیری از آن ذكر میگردد.
قابل ذكر است كه مشكلات بیان شده به طور كلی در پروتزهای متحرك كامل و پارسیل و به صورت مشترك بیان میشود و در صورتی كه مشكل تنها به پروتز پارسیل محدود باشد، ذكر می گردد.
۱-) مشكلات نشست پروتز
این مشكل در پروتزهای پارسیل بیشتر از پروتزهای كامل رخ میدهد و میتواند حین قراردهی اولیه پروتز و یا مدتی پس از استفاده از آن اتفاق بیفتد و ممكن است همراه با درد و ناراحتی باشد.
در مشكل نشست، حین قراردهی اولیه پروتز علل مختلفی ذكر میشود که شامل این موارد می باشد: تلاش برای قرار دادن دنچر فرد دیگر در دهان بیمار - خطای لابراتواری شامل دیستورشن (Distortion) بازوهای فریم ورک پروتز پارسیل و یا آسیب به کست حین عملیات لابراتواری و بلاک اوت (Block out) ناکافی اندرکات (Undercut) و عدم وجود مسیر نشست کافی در پروتز پارسیل - لقی دندان بیمار - عدم حذف اینترفرانسها و درگیر شدن ماده قالبگیری در اندرکات و پارگی و تغییر شکل ماده و یا تکنیک قالبگیری ضعیف که با بررسی تطابق پروتز روی کست و دهان بیمار و در صورت لزوم قالبگیری مجدد تصحیح میشود و یا ناتوانی بیمار به دلیل پیچیدگی طرح پروتز پارسیل و مشخص نبودن مسیر نشست پروتز که با آموزش روی مدلهای مشابه و طراحی مناسب پروتز رفع میشود. (۱۳، ۲۴، ۲۹)
گاهی ممكن است در زمان قراردهی اولیه پروتز مشكلی با نشست آن وجود نداشته باشد ولی بیمار پس از گذشت زمانی مراجعه كرده و از مشكل نشست پروتز خود شكایت میكند. در این حالت سه علت اصلی برای بروز این مسئله وجود دارد كه می تواند به علت خطای طراحی - استفاده نادرست بیمار از پروتز حین گذاشت و برداشت ویا سفت کردن پروتز توسط بیمار باشد که با آموزش صحیح بیمار و در صورت تغییر شکل بازو با قالبگیری مجدد آن را تصحیح کرد. در موارد تغییر وضعیت دهان از جمله ترمیم دندانهای پایه پروتز پارسیل یا دندانهای قوس مقابل نیز ممکن است در نشست پروتز مشکل ایجاد شود که با جایگزین کردن بازوها و یا تعویض پروتز همراه با طراحی دقیق میتوان مشکل را برطرف کرد.(۲۹)
۲) درد و ناراحتی
بسیاری از بیماران در مدت زمانی كه میتواند تا چندین روز طول بكشد و پس از تحویل پروتز، دچار مشكلات و ناراحتیهایی میشوند كه اغلب این بیماران به سرعت و طی مدت زمان كوتاهی با این وضعیت تطابق یافته و به راحتی نسبی دست مییابند(۲۴)، البته برخی بیماران ممكن است علی رغم رضایت اولیه، پس از تحویل پروتز، به دلیل تغییرات سیستمیك یا داخل دهانی دچار مشكلات، ناراحتی و درد گردند. از جمله این مشکلات شامل افزایش ترشح بزاق که اغلب طی ۷۲ ساعت اولیه پس از قرارگیری در دهان رخ میدهد(۳۰) و با گذشت زمان رفع میشود. درد غیراختصاصی که اغلب به علت فشار روی زایده زایگوماتیک و یا وسیع بودن بودر دیستوباکال پروتز فک بالا میباشد که لمس ناحیه زایگوما و بررسی هر گونه جداشدگی پروتز طی حرکات فک پایین قابل تشخیص است.(۳۱)، درد در ناحیه خلفی كام به علت عمیق بودن سد خلفی است و باعث درد در ناحیه کام و گلو و مشکل بلع میشود البته درد در خلف پروتز فک بالا حین باز کردن دهان به علت ضخیم بودن فلنج دیستوباکال و تداخل با زایده کرونویید است.(۲۵)
درد در نقاط دور از پروتز پارسیل (۲۴) میتواند به علت ترامای ناشی از برخورد نوک بازوی پروتز پارسیل با مخاط باشد که با تغییر محل نوک بازو میتواند رفع شود. درد در دندانهای پایه پروتز پارسیل (۲۴) اغلب به علت مشکلات اندو با پریو و یا فعال بودن بیش از حد بازوهای پروتز و نیروهای زیاد به دندانها میباشد. گاز گرفتگی گونه (۲۵، ۲۹، ۳۲) مشکل دیگری است که به علل مختلف رخ میدهد از جمله بازسازی نادرست عرض فانکشنال سالکوس اورلپ افقی ناکافی (کمتر از دو میلیمتر که با گرد کردن کاسبهای باکال فک پایین قابل رفع است) فاصله کمتر از ۳-۴ میلیمتر بین بیسهای پروتزهای فک بالا و پایین و یا کاسپهای باکال تیز که با گرد کردن آن قابل تصحیح است. گاز گرفتگی لب نیز به علت حمایت ناکافی لب یا همپوشانی افقی ناکافی ناحیه قدامی رخ میدهد.(۳۲)
مشکل نه چندان شایع دیگر احساس سوزش یا درد در لب پایین به علت فشار روی سوراخ چانهای (۳۲-۳۳) و سوزش لب بالا و اطراف بینی به علت فشار روی عصب نازوپالاتن در ناحیه سوراخ انسیزیو میباشد که در ریجهای با تحلیل بسیار شدید مشاهده میشود و با ریلیف ناحیه درد تا حد زیادی کاهش مییابد.(۳۲،۳۶) شکایت بیماران از گلودرد میتواند به علت گسترش زیاد پروتز به کام نرم - هامولار ناچ - دیستوباکال پروتز فک بالاو دیستولینگوال پروتز فک پایین یا رافه تریگو مندیبولار باشد که با تصحیح و تنظیم پروتز رفع میشود.(۳۷-۳۸) قرمزی زبان به علت کمبود ویتامین B۱۲ و فولات و یا قرمزی بدون درد در مخاط پروتز فک بالا به علت استوماتیت ناشی از پروتز نامناسب و عفونت کاندیدایی و نقص آهن و فولات (که با مواد بهبود دهنده نسجی و یا ساخت پروتز مناسب همراه با تجویز ضدقارچ و مکملها بهبود مییابد) و یا آلرژی بیمار به مونومر آزاد آکریل (که با کنترل سیکل حرارتی آکریل و یا رزینهای پلی کربنات کاهش مییابد) ضایعات اصطکاکی ناشی از خشکی دهان و زخمهای هرپتی فرم و حساسیت عضلات و کلیک به علت MPDS نیز از موارد با شیوع کمتر است.(۳۲،۳۹)، البته این مشكلات طیف بسیار وسیعی دارد .
۳) لقی (شل شدگی):
لقی پروتزها اغلب به صورت افتادن یا حركت ( Rocking) پروتز فك بالا و یا بلندشدگی و حركت پروتز فك پایین و به ندرت به صورت احساس بزرگی پروتز در دهان گزارش میشود. به بیان سادهتر، گیر و ثبات میتواند به ترازویی تشبیه شود كه در یك سمت نیروهای نگهدارنده و در سمت دیگر نیروهای جا به جا كننده قرار دارد. اگر هر یك از این نیروها بر دیگری غلبه كند باعث بیثباتی و لقی پروتز میشود. در این وضعیت، بیمار یا توانایی بیمار برای تطابق با پروتز به عنوان نقطه اتكا و فولكروم این ترازو در نظر گرفته میشود. البته باید توجه داشت كه در گیر و ثبات پروتز، توانایی تطابق بیمار نقش بسیار مهمی دارد.
اغلب شكایت بیماران از لقی، مربوط به پروتز فك پایین است چون سطح پوششی و حمایت كنندهٔ كمتری در فك پایین نسبت به فك بالا وجود دارد؛ با این وجود این مشكل میتواند در هر یك از پروتزهای فك بالا و پایین حین قراردهی پروتز در دهان، هنگام باز كردن وسیع دهان، حین صحبت كردن، هنگام غذا خــوردن و یا در زمانهای مختلف رخ دهد.
گیر کم پروتز هنگام قراردهی آن در دهان میتواند به علت تغییر مایعات و کانتورهای نسجی پس از قالبگیری باشد که با بررسی بهبود گیر پس از گذشت پنج دقیقه گاز گرفتن بیمار روی رول پنبه مشخص میشود و پروتز نیاز به ریلاین خواهد داشت.(۲۴) مشکلات سیل کامی- خلفی یکی از مهمترین نکات قابل توجه درپروتزهای فک بالا میباشد که با قرار گرفتن سیل روی بافت بدون جا به جایی (کوتاهی بورد خلفی) یا روی نسوج متحرک (بلند بودن بوردر خلفی) و یا حتی عمق ناکافی یا زیاد سیل کامی - خلفی ایجاد میشود.(۳۲، ۳۶-۳۷) دهان خشک در اثر مصرف الکل، پرتو درمانی، دارودرمانی یا بیماری (۳۰، ۳۸-۳۹) نیز میتواند باعث لقی پروتزها شود که مشکل با جایگزینهای بزاقی بهبود مییابد.
دكتر فریده گرامیپناه
دانشیار گروه آموزشی پروتزهای متحرك دانشكده و مركز تحقیقات دندانپزشكی دانشگاه علوم پزشكی تهران.
دكتر گلاره اسدی
دستیار تخصصی گروه آموزشی پروتزهای متحرك دانشكده دندانپزشكی دانشگاه علوم پزشكی تهران.
REFERENCES
۱.Douglass CW, Shih A, Ostry L. Will there be a need for complete dentures in the United States in ۲۰۲۰. J Prosthet Dent. ۲۰۰۲;۸۷(۱):۵-۸.
۲.Anderson GF, Hussey PS. Population aging: A comparison among industrialized countries. Health Affairs. ۲۰۰۰; ۱۹(۳):۱۹۱-۲۰۳.
۳.Winkler S. Symposium on complete denture. Dent Clin North Am.۱۹۷۷;۲۱(۲):۱۹۷-۱۹۸.
۴.McCord JF, Grant AA, Quayle AA. Treatment options for the edentulous mandible. Eur J Prosthodont Rest Dent. ۱۹۹۲;۱(۱):۱۹-۲۳.
۵.McCord JF, Grant A. A clinical assessment. Br Dent J. ۲۰۰۰;۱۸۸(۷):۳۷۵-۳۸۰.
۶.Kennedy CA. Troubleshooting in full denture construction. J Prosthet Dent. ۱۹۵۳;۳(۵):۶۶۰.
۷.Landa JS. Troubleshooting in complete denture prosthesis: Part ۱, Oral mucosa and border extention. J Prosthet Dent. ۱۹۵۹;۹(۶):۹۷۸.
۸.Landa JS. Troubleshooting in complete denture prosthesis: Part ۲, Lesions of the oral mucosa and their correction. J Prosthet Dent. ۱۹۶۰;۱۰(۱):۴۲.
۹.Landa JS. Troubleshooting in complete denture prosthesis: Part ۳, Traumatic injuries. J Prosthet Dent. ۱۹۶۰; ۱۰(۲):۲۶۳.
۱۰.Landa JS. Troubleshooting in complete denture prosthesis: Part ۵, Local and systemic involvements. J Prosthet Dent. ۱۹۶۰;۱۰(۴):۶۸۲.
۱۱.Landa JS. Troubleshooting in complete denture prosthesis: Part ۶, Factors of oral hygiene, chemicotoxicity, nutrition, allergy and conductivity. J Prosthet Dent. ۱۹۶۰;۱۰(۵):۸۸۷.
۱۲.Landa JS. Troubleshooting in complete denture prosthesis: Part ۷, Mucosal irritations. J Prosthet Dent. ۱۹۶۰; ۱۰(۶):۱۰۲۲.
۱۳.Landa JS. Troubleshooting in complete denture prosthesis: Part ۸, Interferences with anatomic structures. J Prosthet Dent. ۱۹۶۱;۱۱(۱):۷۹.
۱۴.Rothman R. Phonetic considerations in denture construction. J Prosthet Dent. ۱۹۶۱;۱۱(۲):۲۱۴.
۱۵.Krol AJ. A new approach to the gagging problem. J Prosthet Dent. ۱۹۶;۱۳(۴):۶۱۱.
۱۶.Tourne LP, Luc PM, Fricton JR. Burning mouth syndrome. Oral Surg Oral Med Oral Pathol. ۱۹۹۲;۷۴(۲):۱۵۸-۱۶۷.
۱۷.Morstad AT, Peterson AD. Post insertion denture problems. J Prosthet Dent. ۱۹۶۸;۱۹(۲):۱۲۶.
۱۸.Lutes MR. Denture modification during adjustment phase of complete denture service. J Prosthet Dent. ۱۹۷۲; ۲۸(۶):۵۷۲.
۱۹.Rahn AO, Hearthwell MC. Textbook of complete dentures. ۵th ed. London: BC Decker Inc; ۲۰۰۲,۴۱۲-۴۱۳.
۲۰.Bauman R. Chairside modification of dentures for tissue conditioning materials. J Prosthet Dent. ۱۹۷۸; ۴۰(۳):۲۲۵.
۲۱.Bell DH. Problems in complete denture treatment. J Prosthet Dent. ۱۹۶۸;۱۹(۵):۵۵۰.
۲۲.Berg H, Carlsson GE, Helkimo M. Changes in shape of posterior parts of upper jaws after extraction of teeth and prosthetic treatment. J Prosthet Dent. ۱۹۷۵;۳۴(۳):۲۶۲.
۲۳.Cohn LR. Denture sore mouth. NY Dent J. ۱۹۴۹;۱۵(۱):۱۵۸.
۲۴.McCord JF, Grant AA .Identification of complete denture problems: A summary. Br Dent J. ۲۰۰۰;۱۸۹(۳):۱۲۸-۱۳۴.
۲۵.McCord JF, Grey NJA, Winstanley RB, Johnson A. A clinical overview of removable prostheses. Dent Update. ۲۰۰۳ March;۳۰(۳):۸۸-۹۷.
۲۶.Guerini V. A history of dentistry. Philadelphia: Lea Febiger;۱۹۰۹,۴۵-۶۱.
۲۷.Grant AA, Johnson W. An introduction to removable denture prosthetics. ۲nd ed. London: Churchill Livingstone; ۱۹۸۳,۳۲-۴۷.
۲۸.Davenport JC, Basker RM, Heath JR, Ralph JP. A colour atlas of removable partial dentures. London: Wolfe; ۱۹۸۸,۳۶-۴۱.
۲۹.Phoenix RD, Cagna DR, Defreest CF. Stewart۰۳۹;s clinical removable partial prosthodontics. ۳rd ed. IL: Quintessence Co; ۲۰۰۳.
۳۰.Landa JS. Troubleshooting in complete denture prosthesis. Part ۹: salivation, stomatophrosis and glossopyrosis. J Prosthet Dent. ۱۹۶۱;۱۱(۲):۲۴۴.
۳۱.Stevenson-Moore P, Daly CH, Smith DF. Indicator pastes: Their behavior and use. J Prosthet Dent. ۱۹۷۹; ۴۱(۳):۲۵۸.
۳۲. Zarb GA, Bolender CI, Prosthodontic treatment for edentulous patients. ۱۲th ed. St Louis: Mosby Co; ۲۰۰۴.
۳۳.Wiland L. Dentures, inclined planes and traumatic occlusion. J Prosthet Dent. ۱۹۶۴;۱۴(۵):۸۹۲.
۳۴.Tolentino AT. Prosthetic management of patients with pemphigus vulgaris. J Prosthet Dent. ۱۹۷۷;۳۸(۳):۲۵۴-۲۶۰.
۳۵.Landa JS. Troubleshooting in complete denture prosthesis: Part ۱۰: Nerve impingement and the radiolucent lower anterior ridge. J Prosthet Dent. ۱۹۶۱;۱۱(۳):۴۴۰.
۳۶.Kuebker WA. Denture problems: Cause, Diagnostic procedures, and clinical treatment. Part ۲: Patient Discomfort Problems. Quint Int. ۱۹۸۴ Nov;۱۱:۱۱۳۱-۱۱۴۱.
۳۷.Moghadam SK, Scandrett FR. A technique for adding the posterior palatal seal. J Prosthet Dent. ۱۹۷۴;۳۲(۴):۴۴۳.
۳۸.Carrol EA, Schaffer FW. Redefining the posterior palatal seal on a complete denture. J Prosthet Dent. ۱۹۸۰; ۴۳(۱):۱۰۵.
۳۹.Okeson JP. Management of temporomandibular disorders and occlusion. ۵th ed. St Louis: Mosby Co; ۲۰۰۳.
۴۰.Ostlund SG. Saliva and denture retention. J Prosthet Dent. ۱۹۸۰;۱۰(۴):۶۵۸.
۴۱.Green AJ, Harman L. Influence of diuretics on complete denture retention: A preliminary report. J Prosthet Dent. ۱۹۸۰;۴۳(۵):۵۰۶.
۴۲. Wright CR. Evaluation of the factors necessary to develop stability in mandibular dentures. J Prosthet Dent. ۱۹۶۶; ۱۶(۳):۴۱۴.
۴۳.Kuebker WA. Denture problems: Cause, Diagnostic procedures, and clinical treatment. Part ۱: Retention Problems. Quint Int. ۱۹۸۴ Oct;۱۵(۱۰):۱۰۳۱-۱۰۴۴
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست