پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

گرمازدگی


بروز نقص عملكردی در دستگاه تنظیم كننده حرارتی مغز، باعث بروز گرمازدگی شده و بدن به نحو خطرناكی در اثر مواجهه طولانی مدت با حرارت، بیش از حد گرم می‌شود. در برخی موارد، گرمازدگی …

بروز نقص عملكردی در دستگاه تنظیم كننده حرارتی مغز، باعث بروز گرمازدگی شده و بدن به نحو خطرناكی در اثر مواجهه طولانی مدت با حرارت، بیش از حد گرم می‌شود. در برخی موارد، گرمازدگی به دنبال خستگی گرمایی و در اثر قطع تعریق بروز می‌كند و بدن نمی‌تواند با مكانیسم عرق كردن خنك شود. اگر گرمازدگی به سرعت و ظرف چند دقیقه ایجاد شود، گاهی می‌تواند به بی‌هوشی منجر شود. به طور معمول در شروع این گونه حالات، نشانه‌های بی‌قراری و احساسات ناخوشایند در فرد گرمازده دیده می‌شود.

علایم و نشانه‌ها

علایم زیر ممكن است مشاهده شود:

ـ سردرد، گیجی و بروز احساسات ناخوشایند

ـ پوست داغ، پرخون و خشك

ـ نبض پر و جهنده

ـ گیجی و بی‌قراری

ـ اختلال سریع در سطح هوشیاری

ـ بالا رفتن دمای بدن تا ۴۰ درجه سانتی گراد

كمك‌های شش‌گانه

ـ سریع بیمار را به مكانی خنك انتقال دهید و تا حد امكان لباس‌های او را خارج سازید.

ـ بیمار را در ملحفه یا پارچه خنك و مرطوب بپیچید و پارچه را تا زمانی كه دمای بدن به زیر ۳۸ درجه سانتی‌گراد (در زیر زبان) و یا ۵/۳۷ درجه سانتی‌گراد (در زیر بغل) برسد، مرطوب نگه دارید.

ـ اگر ملحفه و یا پارچه در دسترس ندارید بیمار را تحت تهویه قرار داده و باد بزنید و یا از اسفنج (ابر) آغشته به آب خنك برای پایین آوردن دمای بدن وی استفاده كنید.

ـ اگر حال بیمار بدتر و یا دچار بی‌هوشی شد، راه هوایی او را باز كرده، تنفس و نبض او را كنترل كنید و در صورت لزوم آماده انجام عملیات احیا باشید.

ـ پس از آنكه دمای بدن بیمار به حد مناسبی رسید، پارچه مرطوب را با ملحفه خشك تعویض كنید. تا زمان رسیدن كمك بیمار را به دقت تحت نظارت قرار دهید.

ـ اگر دمای بدن بیمار مجدد رو به افزایش گذاشت، مراحل خنك‌سازی بدن وی را تكرار كنید.‌