چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

سکوت معنادار پریدخت


سکوت معنادار پریدخت

سریال تلویزیونی «پریدخت» محرم چند سال پیش از شبکه دو پخش شد کارگردانی سامان مقدم, جوان پرکار سینما, متن احمد رفیع زاده که آن روزها سریال «ساعت شنی» که فیلمنامه اش را او نوشته بود از شبکه یک پخش می شد و بازیگران شناخته شده ای همچون لیلا حاتمی و علی مصفا عواملی بودند که اشتیاق اولیه را به مخاطب وارد می کرد تا به تماشای این سریال بنشیند

سریال تلویزیونی «پریدخت» محرم چند سال پیش از شبکه دو پخش شد. کارگردانی سامان مقدم، جوان پرکار سینما، متن احمد رفیع‌زاده که آن روزها سریال «ساعت شنی» که فیلمنامه‌‌اش را او نوشته بود از شبکه یک پخش می‌شد و بازیگران شناخته شده‌ای همچون لیلا حاتمی و علی مصفا عواملی بودند که اشتیاق اولیه را به مخاطب وارد می‌کرد تا به تماشای این سریال بنشیند. همه این عوامل عرصه یکه‌تازی پریدخت را نسبت به سریال «ستاره سهیل» که محرم همان سال از شبکه یک پخش می‌شد ، فراهم آورده بود.

در این سریال علی مصفا و لیلا حاتمی نقش‌های اصلی را بازی می‌کردند. این دو در «کیف انگلیسی» هم مقابل هم قرار گرفته بودند و دیدن این مجموعه می‌توانست خاطره خوش آن سریال را برای مخاطبان زنده کند.

سریال تلویزیونی‌ پریدخت‌ یک داستان تاریخی را روایت ‌می‌کرد. خان شهر می‌میرد و قدرت به پسرش نادر منتقل می‌شود. نادر خاطر‌خواه پریدخت، دختر حاج میرزا، از تاجران سرشناس و موفق شهر می‌شود، اما در این راه یک رقیب به نام نصرت هم دارد. این دو برای به دست آوردن پریدخت یک تراژدی را شکل می‌دهند و دختر بین دوراهی انتخاب خواستگارانش قرار می‌گیرد.

قصه سریال در یک مقطع بیست ساله روی می‌دهد. از سال ۱۳۱۴ شروع می‌شود و در مقطعی از سال ۱۳۲۰ جریان پیدا می‌کند و در سال ۱۳۳۴ ادامه می‌یابد. در مجموع، زندگی پریدخت در سه مقطع تاریخی به تصویر کشیده می‌شود.‌ بخشی از داستان پریدخت در دهه او ل محرم اتفاق می افتد و بدین شکل قصه به مفاهیم عاشورایی گره می خورد. شاید سازندگان ‌پریدخت‌ می‌خواستند «شب دهم» دیگری خلق کنند؛ اما این سریال نتوانست محبوبیت شب‌دهم را کسب کند. روند فیلمنامه و فضاسازی کار هم به سمتی نرفت که شاهد بازی‌های چشمگیری باشیم. علی مصفا (بازیگر نقش منفی) با پریدخت ازدواج می‌کند و عکس‌العمل لیلا حاتمی هم چیزی نبود جز سکوت‌هایی سرشار از ناگفته‌ها که در فیلم «لیلا»ی مهرجویی آنها را به نمایش گذاشته بود.

کامبیز دیرباز (در نقش نصرت) اما انتخاب‌ مناسبی بود؛ چرا که نصرت یک فرد درونگرا بود و بازیگری که برای ایفای این نقش انتخاب ‌شد، ‌توانست این ویژگی را بهتر به نمایش بگذارد. فیلمنامه‌ به این نکته تاکید می‌کرد که نصرت با منش پهلوانی رشد یافته است. داریوش ارجمند (پهلوان) و عباس امیری (میرزا) هم خیلی‌خوب بازی کردند.

در مجموع سریال تلویزیونی ‌پریدخت‌ با نیم‌نگاهی به موضوع حادثه مشهور مسجد گوهرشاد، به زندگی دختری به نام پریدخت می‌پرداخت که در اولین روزهای زندگی مشترکش داغدار قتل پدرش می‌شود؛ قتلی که در ظاهر به دست همسرش صورت گرفته است.سامان مقدم با ‌ پریدخت‌ ثابت کرد‌ فیلمنامه در موفقیت او در کارگردانی موثر است. البته سکانس‌های مربوط به ماجراهای رمانتیک سریال قوی‌تر اجرا شد و بهتر با مخاطب ارتباط برقرار کرد، اما در بخش‌های دیگر شاهد استفاده زیاد از کلیشه‌ها بودیم. با همه اینها ‌ پریدخت‌ اجرای دلچسبی داشت که میزانسن‌های آن دقیق، اما نوع نمابندی‌اش ضرباهنگ سریال را کند کرده بود.

فاطمه عودباشی