یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

روژه گارودی بازگشت به واقع گرایی


روژه گارودی بازگشت به واقع گرایی

کتاب «اسطوره های بنیادین سیاست اسراییل» همان اثر جنجالی است که ۱۹۹۵ در فرانسه منتشر شد و روژه گارودی در آن به صراحت با تأیید دیدگاه های روبر فوریسون, هولوکاست را امری زاده تخیل عوام فریبان و آلتی برای توجیه کشتار مردم فلسطین برای برپایی دولت نژادپرست رژیم صهیونیستی قلمداد کرد

کتاب «اسطوره‌های بنیادین سیاست اسراییل» همان اثر جنجالی است که ۱۹۹۵ در فرانسه منتشر شد و روژه گارودی در آن به صراحت با تأیید دیدگاه‌های روبر فوریسون، هولوکاست را امری زاده تخیل عوام فریبان و آلتی برای توجیه کشتار مردم فلسطین برای برپایی دولت نژادپرست رژیم صهیونیستی قلمداد ‌کرد.سه سال پس از انتشار این کتاب دادگاهی در فرانسه روژه گارودی را به اتهام انکار جنایت علیه بشریت توسط نازی‌ها و تحریک احساسات نژادپرستانه علیه یهودیان به پرداخت ۱۲۰ هزار فرانک جریمه نقدی (معادل ۴۰ هزار دلار) محکوم کرده بود.

● روژه گارودی که بود؟

او ۱۷ ژوئیه ۱۹۱۳ در مارسی به دنیا آمد و سال ۱۹۳۳ در سن ۲۰ سالگی به عضویت حزب کمونیست فرانسه درآمد و چند ماه پس از اشغال فرانسه در سال ۱۹۴۰ از سوی ارتش آلمان، به مدت سی ماه در شهر جلفه الجزایر به عنوان اسیر جنگی به دست حکومت دست‌نشانده ویشی زندانی شد. پس از آزادی به مقاومت فرانسوی پیوست و پس از جنگ به دریافت نشان جنگ ۱۹۴۵-۱۹۳۹ و نشان اسارت و تبعید مقاومت ملی فرانسه در جنگ جهانی دوم نایل آمد.او در سال ۱۹۴۵ به عضویت مجلس موسسان، سال ۱۹۵۶ به عضویت پارلمان و سال ۱۹۵۹ به عضویت مجلس سنای فرانسه درآمد. در همین حال به تحصیل در رشته فلسفه و ادبیات پرداخت و سال ۱۹۶۳ با نگارش مقاله‌ای فلسفی با عنوان «فرضیه مادی‌گرایانه شناخت» درجه دکترای فلسفه را کسب کرد. دو سال بعد هم پس از سال‌ها تدریس در دانشگاه کلرمون فران صاحب کرسی فلسفه در دانشگاه پواتیه شده بود.

● جدایی از حزب کمونیست

وقوع اصلاحات سیاسی در چکسلواکی به دست الکساندر دوبچک در جمهوری سوسیالیست چکسلواکی سابق که از آن در تاریخ قرن بیستم به نام «بهار پراگ» یاد می‌شود، بستری برای جدایی روژه گارودی از سازمان سیاسی حزب کمونیست فرانسه فراهم کرد. تنها هشت ماه پس از به قدرت رسیدن دوبچک، اتحاد جماهیر شوروی اصلاحات سیاسی او در چکسلواکی را خطری برای پایگاه چپ در شرق اروپا نامید و دستور حمله نیروهای پیمان ورشو از سوی مسکو صادر ‌شد. در آن دوره نیروهایی نظامی از لهستان، بلغارستان، مجارستان و آلمان شرقی به چکسلواکی حمله کرده، دوبچک دبیر حزب کمونیست چکسلواکی را دستگیر و به مسکو منتقل کردند. سرانجام دوبچک پس از برخی وعده و وعیدهای برژنف به چکسلواکی بازگشت و در سمت دبیر حزب کمونیست ابقا ‌شد، اما پس از دو سال دوباره برکنار شد و به کارمندی جزء در یکی از شرکت‌های تعاونی شهری کوچک در چکسلواکی نزول رتبه ‌یافت.همراهی حزب کمونیست فرانسه با اقدام کشورهای بلوک شرق در چکسلواکی خشم گارودی را برانگیخت و به دنبال آن موضع‌گیری و انتشار کتابی در این باره در سال ۱۹۷۰ از حزب اخراج ‌شد. او در کتابی با عنوان «آزادی به تعویق افتاده، پراگ ۱۹۶۸» (نشر فایارد) به موضع‌گیری در برابر سیاست‌های اتحاد جماهیر شوروی در برابر اصلاحات سیاسی در چکسلواکی پرداخته بود.

● آشتی مارکسیسم و مسیحیت

گارودی که به رغم لائیک بودن پدر و کاتولیک بودن مادر، در کودکی به دین پروتستان گرویده بود، بعدها به دین کاتولیک روی ‌آورد و در کتابی با عنوان «الگویی فرانسوی برای سوسیالیسم» (گالیمار، ۱۹۶۸) به دنبال آشتی مارکسیسم و مسیحیت بر‌آمد. در دو کتاب دیگر هم به نام‌های «مارکسیست‌ها و مسیحیان رو در روی هم» و «مارکسیسم در قرن بیستم» ادعا می‌کند مارکسیسم می‌تواند ارزش‌های مذهبی را در خود جذب کند. او سرانجام سال ۱۹۸۲ به دین اسلام ‌پیوست و به دنبال آن دو کتاب با صبغه‌ای معنوی به نام‌های «وعده‌های اسلام» (۱۹۸۱) و «برای اسلامی قرن بیستمی» (۱۹۸۵) منتشر ‌کرد. او سال ۱۹۸۷ بنیادی برای آشتی شرق و غرب در بنای کالاهورا در کوردوبای اسپانیا تأسیس کرد. این قلعه تاریخی از میراث حضور مسلمانان در اسپانیا از قرن دوازدهم میلادی است.

گارودی در سال ۱۹۹۳ نیز کتاب «آیا به خدا نیازی داریم؟» را با مقدمه کشیش پی‌یر فرانسوی در اختیار خوانندگان قرار ‌داد.محکومیت روژه گارودی از سوی دادگاه فرانسه شهرت فراوانی برای این فیلسوف به همراه داشت و سبب شد آثار او در کشورهای مسلمان به طور وسیعی منتشر و دست به دست شوند. او همواره از آن دسته از متفکران آزاداندیش دنیای غرب شناخته می‌شود که تابوی نقد هولوکاست را شکست. روژه گارودی نویسنده و فیلسوف دگراندیش فرانسوی که با نوشتن مقالات و موضع‌گیری‌های صریح، کشتار میلیونی یهودیان به دست سربازان آلمان نازی در جنگ جهانی دوم یا به عبارتی هولوکاست را انکار کرده بود، شامگاه چهارشنبه ۱۳ ژوئن (۲۴ خرداد) در سن ۹۸ سالگی درگذشت.

نویسنده : فهیمه وجدانی