چهارشنبه, ۱۳ تیر, ۱۴۰۳ / 3 July, 2024
مجله ویستا

استتوس پیش از دستور


استتوس پیش از دستور

اقبال دولتمردان و مسئولان به فضاهای مجازی اتفاق تازه ای نیست, اما تفاوت مهم و البته بزرگش در ابزاری است که آنها تا به الان از آن استفاده می کرده اند چراکه تا پیش از این نهایت حضورشان در این فضا به بازگشایی وبلاگ یا وبسایتی شخصی محدود می شد و حالا اما پدیده ای به نام فیسبوک همه چیز را دگرگون کرده است

اقبال دولتمردان و مسئولان به فضاهای مجازی اتفاق تازه‌ای نیست، اما تفاوت مهم و البته بزرگش در ابزاری است که آنها تا به الان از آن استفاده می‌کرده‌اند. چراکه تا پیش از این نهایت حضورشان در این فضا به بازگشایی وبلاگ یا وبسایتی شخصی محدود می‌شد و حالا اما پدیده‌ای به نام فیسبوک همه چیز را دگرگون کرده است.

از طرفی اعلام این که عضویت در این شبکه اجتماعی جرم محسوب نمی شود دست مسئولان را در استفاده از این شبکه بازتر کرد، هر چند این ماجرا نیز شبهه بامزه ای داشت و آن هم این بود که این شبکه در ایران فیلتر است و استفاده از فیلترشکن در ایران ممنوع. موافقان فعالیت مسئولان دولتی در شبکه های اجتماعی معتقدند حضور وزیران در این شبکه ها فرصتی را ایجاد می کند که مردم حرف های خود را بدون واسطه به مسئولان بگویند و این موضوع به حل مشکلات موجود در جامعه کمک می کند. همچنین مخالفان این موضوع نیز دلایل متفاوتی دارند، ازجمله این که با توجه به ادبیات رایج در فضای مجازی شبکه های اجتماعی، حضور در فیسبوک در شان وزیران نیست و نباید مسئولان وارد بازی شوند که به سود غرب است.اما محبوبیت وزیر امور خارجه دولت یازدهم در فیسبوک و استفاده او از این فضا باعث شد بسیاری دیگر به صف موافقان حضور در این شبکه بپیوندند.

● محمدجواد ظریف

حدود ۴۵۰ هزار لایک و ۴۰ هزار دنبال کننده در صفحه شخصی فیسبوک وزیر امور خارجه در همین مدت زمان کوتاه نشان می دهد آقای وزیر اعتقاد زیادی به دیپلماسی فیسبوکی دارد. حضوری که هر چند با مخالفت شدید برخی رسانه ها روبه رو بود، اما محمدجواد ظریف به واسطه آن اعتراض ها پا پس نکشید تا محبوبیتش میان دوستدارانش در فضای مجازی بیشتر شود. تا پیش از این شاید فعال ترین عضو دولت در فضاهای مجازی محمدعلی ابطحی، معاون اول دولت اصلاحات بود که بیشتر با عکس هایش ـ که اغلب با موبایل گرفته می شد ـ توانسته بود یکسری مخاطب ثابت پیدا کند، اما حالا وزیر خارجه دولت یازدهم حتی از زمان استراحت میان دیدارهای دیپلماتیکش استفاده می کند تا گزارش کارش را با مخاطبانش در همان زمان کوتاه در میان بگذارد.

او به خوبی از این فضاهای اجتماعی شناخت دارد. چراکه در فیسبوک فقط به فارسی می نویسد و در شبکه توئیتر به انگلیسی با مخاطبانش همراه است و این نشان از شناخت درست او از ساختار شبکه های اجتماعی دارد. البته ناگفته نماند او از آسیب های این شبکه ها هم در امان نبود و همان اولیل حضورش در فیسبوک صفحه شخصی او هک شد، اما هیچ کدام از این اتفاق دلیلی نشد تا او عطای این حضور را به لقایش ببخشد تا حالا که او با کمک این رسانه بی واسطه محبوب ترین وزیر دولت یازدهم باشد.

● اسحاق جهانگیری

معاون اول رئیس دولت تدبیر و امید هم یکی از اعضای کشور یک میلیاردی فیسبوک است. هرچند حضور او در این فضا و فعالیتش به پویایی وزیر امور خارجه نیست و حتی با همان مخالفت​های اولیه درباره حضور دولتمردان در این شبکه اجتماعی مدتی چراغ خاموش فعالیت می کرد، اما حالا با اقبال زیادی که از طرف اعضای این شبکه اجتماعی روبه رو شده است او هم در این فضا فعال تر نشان می دهد. نوشته های او در این شبکه کمتر حالت گزارش گونه دارد و بیشتر به ذکر خاطرات و روایت دیدارهایی می پردازد که کمتر وجهه سیاسی به خود گرفته است. به عنوان مثال روایت دیدارش با همسر و دختر حسن حبیبی معاون اول دولت های سازندگی و اصلاحات یکی از پست هایی بود که بازتاب بیشتری در رسانه ها پیدا کرد.

● بیژن نامدار زنگنه

وزیر باتجربه نفت دولت یازدهم هم از آنهایی بود که خیلی زود به عضویت فیسبوک درآمد تا فعالیت و گزارش دیدارهایش را به جای اعلام در نشست های خبری بی واسطه به اطلاع مخاطبانش و البته رسانه های دیگر برساند. او در اولین روزهای حضورش در این فضا به گزارش دیدارش از میادین نفتی پرداخت و اتفاقا وقتی بازخورد بسیار زیادش را در آن دید ترجیح داد در این شبکه حضور فعال تری داشته باشد. زنگنه اولین پست خود را با تشکر از همه کسانی که از حضور وی به عنوان وزیر پیشنهادی حمایت کردند، آغاز کرد و بعد از رای اعتماد نیز با چند عکس از دیدارها و چند حکم صفحه خود را فعال کرد. او این بار برای این که نشان دهد تمایل به ارتباط متقابل مردم دارد، در یادداشتی نوشت نظر شما درباره فعالیت شرکت های بزرگ بین المللی در صنعت نفت و گاز ایران چیست؟

البته روابط عمومی وزارت نفت در اطلاعیه ای صفحه منتسب به زنگنه را تکذیب کرده است، با این حال اما اخبار غیررسمی از نزدیکان وزیر نفت حاکی از این است که این صفحه توسط خود زنگنه و نزدیکانش به روز می شود یا حداقل به روز می شده است. نقل قول دیگر این است که تکذیبیه مربوط به صفحه دیگری است و صفحه اصلی زنگنه همچنان فعال و قابل استناد است.

● دیگران

معصومه ابتکار هرچند پیش از انتصابش در سمت ریاست سازمان محیط زیست عضو شبکه فیسبوک بود، اما حضورش در این فضا پس از به عهده گرفتن این پست بسیار فعال تر شد. او هم در صفحه شخصی اش به ذکر اتفاقات و تصمیمات دولت در حوزه مورد بحثش می پردازد، اما چیزی که باعث شد همراهان بیشتری در صفحه او حضور پیدا کنند برخی روایت ها از حواشی جلسات هیات دولت بود. همین هفته گذشته او در صفحه شخصی اش از شوخی اش با رئیس جمهور در جلسه هیات دولت نوشت که بازتاب بسیاری پیدا کرد و در سایت ها و خبرگزاری ها دست به دست شد!

حضور علی طیب نیا، وزیر اقتصاد دولت یازدهم هم در فیسبوک یکی در میان تائید و تکذیب شد تا مشخص نباشد وزیر اقتصاد حسن روحانی هم عضو بزرگ ترین ملت مجازی جهان با یک میلیارد شهروند است یا نه. اتفاقی که برای مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجه هم افتاد، اما به صورت رسمی از طرف خود او تکذیب شد تا معلوم شود صفحه او در این شبکه متعلق به شخص خود او نیست. محمود واعظی، وزیر ارتباطات هم با اعلام بیانیه حضورش را در این شبکه رسما تکذیب کرد تا تعداد وزرای فیسبوکی دولت فعلا در اقلیت بمانند.

میثم اسماعیلی