چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
خطرناك تر از عرب افغان ها
این شبكه در عمل موفق به بی اثركردن تدابیر امنیتی و قوانین ضدتروریسمی شده اند كه در این قاره علیه آنان اتخاذ شده بود. در واقع اشغال عراق و گسترش دامنه خشونت در این كشور با مستمسك قراردادن مقاومت علیه اشغالگران و جهاد علیه شیطان بزرگ و متحدان اروپایی اش باعث ایجاد قطبی برای جذب هزاران جوان داوطلب جهاد به عراق شد یعنی چیزی شبیه اوضاعی كه در افغانستان، چچن، كوزوو و بوسنی شاهدش بودیم.
مجاهدان برگشته از عراق
به وجود آمدن قطبی برای جذب مجاهدان، باعث ایجاد موج جدیدی از افراط گرایان موسوم به «مجاهدان برگشته از عراق» شده است. زیرا این دسته نسل جدیدی از مجاهدان بین المللی هستند كه برای حفظ سنگر مبارزه و جهاد، موظف به بازگشت به موطن عربی خود یا مهاجرت به اروپا هستند. چیزی شبیه نسل های پیشین كه در دهه نود به «مجاهدان برگشته از افغانستان» و «مجاهدان برگشته از بوسنی» و یا «مجاهدان برگشته از آلبانی» مشهور شده بودند و در انتهای قرن بیستم و در آغاز هزاره جدید به «مجاهدان برگشته از چچن» و نیز «افغانی های جدید» - شامل بازگشتگان پس از ۱۱ سپتامبر پاكستان و افغانستان- اطلاق می شد. از پاییز گذشته سلسله گزارش های سرویس های اطلاعاتی غرب، حكایت از آن داشت كه زنجیره ای از فعالیت های مشكوك در میان «مجاهدان برگشته از عراق»، به ویژه در اروپای غربی، فزونی یافته است. گزارش های بی شماری از دستگاه های متخصص - در امور مبارزه با تروریسم - نیز نسبت به خطرات امنیتی قریب الوقوع شبكه های جهادی اروپایی كه به تازگی از عراق آمده بودند، منتشر می شد. صحت این هشدارها خیلی زود به اثبات رسید، زیرا طی شش ماه گذشته چندین عملیات تروریستی ناكام ماند كه از جمله آنها طرح انفجار بمب های پرتوزا در آلمان بود كه در ژانویه گذشته به شكست انجامید. این طرح از سوی گروهی از «مجاهدان برگشته از عراق» برنامه ریزی شده بود. مدت زمانی قبل از آن (دسامبر سال گذشته) نیز در اثنای سفر ایاد علاوی نخست وزیر پیشین عراق به برلین طرح ترور وی ریخته شده بود. كمی بعد نیز نیروهای اطلاعاتی موفق شده بودند كه در فرانسه، دو شاخه وابسته به این گروه جهادی را(در ماه های ژانویه و ژوئن گذشته) شناسایی كنند. در هلند یك گروه افراطی كه بیشتر اعضای آن تابعیت هلندی داشتند طی اقدامی جنجال برانگیز (ماه نوامبر) موفق به ترور «تئو ون گوگ» كارگردان هلندی شدند و پنج روز قبل از انفجارهای مترو لندن در هفتم جولای گذشته قاتل ون گوگ اعتراف كرد كه به عنوان عضوی از یك گروه افراطی قصد انجام عملیاتی انتحاری در آمستردام را داشته است. مجموعه داده هایی از این دست باعث شد كه دستگاه های امنیتی اروپا از بیم انجام عملیات تروریستی با ابعاد گسترده در حالت آماده باش به سر برند چراكه كارشناسان (از ابتدای جولای) از طرح انجام عملیات تروریستی مطلع بودند اما كسی نمی دانست كه این عملیات در كجا و توسط چه كسی انجام خواهد گرفت. بنابراین بلافاصله بعد از انفجارهای لندن انگشت اتهام متوجه این گروه جهادی شد؛ گروهی كه اعضای آن به تازگی از فضای پرتنش عراق به اروپا آمده بودند. با آنكه در چند روز پس از انفجار تحقیقات مراحل اولیه خود را طی می كرد و هنوز هیچ دلیل متقنی در مورد هویت و گرایش عاملان انفجار به دست نیامده بود كارشناسان مبارزه با تروریسم براین امر اتفاق نظر داشتند كه انفجارها توسط گروه «مجاهدان برگشته از عراق» صورت گرفته است.
القاعده سازمانی اروپایی
«المجله» تحقیقات ذیل را در مورد شبكه اروپایی گروه جهادی موسوم به «مجاهدان برگشته از عراق» انجام داده است. این تحقیقات صرف نظر از درستی یا نادرستی در مورد دست داشتن این گروه در انفجارهای لندن است، چراكه اثبات قطعی این مسئله نیازمند ماه ها تحقیق و بررسی است. هرچند به فرض اثبات یا عدم اثبات این مسئله باید به این امر اذعان داشت كه در هر حال موشكافی ابعاد پیچیده این شبكه چالش عمده دستگاه های اطلاعاتی در سراسر اروپا محسوب می شود. وجود شبكه هایی از این دست نه فقط برای غرب بلكه برای جهان عرب نیز خطرناك است همچنان كه امیر «نایف بن عبدالعزیز» وزیر كشور عربستان طی سخنانی بر این امر اذعان كرد كه خطر «مجاهدان برگشته از عراق» به مراتب بیشتر از مجاهدانی است كه از افغانستان برگشته اند. ماجرای «مجاهدان برگشته از عراق» چیست؟ و این شبكه چگونه از یك شبكه حمایت لجستیك كه فقط ساماندهی اعزام نیروهای جهادی به عراق، معرفی آنان به گروه های زیرزمینی و سپس برگرداندن دوباره آنان به اروپا را بر عهده داشت، تبدیل به سازمانی شد كه با شبكه ای عنكبوتی و پیچیده مستقیماً دست به عملیات تروریستی می زند؟ داستان مجاهدانی كه با تابعیت انگلیسی، افكار افراطی دارند و ایده برپایی «خلافت اسلامی» را دنبال می كنند، چیست؟اینها مواردی است كه «المجله» ابعاد مختلف آن را در این گزارش ارایه می دهد. این گزارش با بررسی پرونده بازجویی رهبران تازه بازداشت شده این شبكه ها و نیز تحقیقات راهبردی كه مراكز متخصص اروپایی در مورد این پدیده جدید انجام داده اند، برای اولین بار توسط «المجله» منتشر می شود:
آغاز داستان شبكه اروپایی «مجاهدان برگشته از عراق» به اواخر تابستان گذشته برمی گردد یعنی زمانی كه اخباری مبنی بر حضور برخی مجاهدان اروپایی تبار در میان گروه های مقاومت عراق به دست آمد. در اوایل ماه آگوست خبر رسید كه طی بمباران فلوجه توسط جنگنده های آمریكایی (۱۷جولای سال گذشته) یك مجاهد ۱۸ساله فرانسوی الاصل به نام «رضوان الحكیم» كشته شده است. دو هفته بعد نیز «ابوبكر الحكیم»
-برادر بزرگتر رضوان- كه سعی داشت با عبور مخفیانه از مرز سوریه به نیروهای مقاومت عراق بپیوندد، به دست نیروهای مرزی سوریه دستگیر شد. ماجرا به این دو برادر ختم نشد و در ۱۷ سپتامبر ،۲۰۰۴ «طارق ونیس»۲۰ساله، سومین مجاهد فرانسوی الاصل و متولد پاریس - كه از ۸ ماه پیش به شكل داوطلبانه به عضویت یك گروه جهادی درآمده بود- طی درگیری با گشتی های آمریكایی در نزدیكی بغداد كشته شد.
تكرار پیاپی موارد اینچنینی رفته رفته كارشناسان مبارزه با تروریسم را نگران وجود شبكه های زیرزمینی و سازمان یافته ای می كرد كه به جذب جوانان مسلمان اروپایی و اعزام آنان به عراق می پرداختند. اعقاب بسیاری از این اروپاییان مسلمان از مهاجرانی بودند كه از كشورهای اسلامی به این قاره آمده بودند. این نگرانی ها آنگاه به اوج خود رسید كه یك فرانسوی ۱۸ ساله دیگر به نام «عبدالحلیم الباجوجی» در ۲۰ اكتبر گذشته با هدف قراردادن یك گردان آمریكایی در جاده منتهی به فرودگاه بغداد از طریق منفجر كردن خود، دست به عملیاتی انتحاری زد. به دنبال این حادثه وزارت دادگستری فرانسه «ژان لویی پروگییر» قاضی برجسته پرونده های مربوط به تروریسم را مسئول رسیدگی به این پدیده نوظهور كرد.تحقیقات اولیه قاضی پروگییر نیز نشان داد كه مسئله بسیار خطرناك و پیچیده تر از آن چیزی بوده كه كارشناسان می پنداشتند. به عبارت دیگر قضیه به این سادگی نبود كه طی مواردی حاشیه ای و جزیی چند جوان احساساتی «سرخود» به عراق سفر كرده و علیه آمریكایی ها جنگیده باشند. بلكه شبكه جهادی سازمان یافته ای با در اختیار داشتن امكانات لازم و تمامی سازوكارهای منظم تشكیلاتی، اقدام به اعزام جوانان داوطلب به عراق می كرده است. این شبكه علاوه بر مدیران كارآزموده، منابع مالی متعدد و امكانات لجستیك، دارای نظریه پردازانی است كه با آموزه های خود صدها تن از افراد را به انجام عملیات انتحاری ترغیب می كنند.
این مجاهدان اروپایی وقتی به عراق می رسند با مشكلات بی شماری مواجه می شوند كه عمده ترین آن مشكلات سردرگمی ناشی از بی اطلاعی آنان از طبیعت این كشور و جو عمومی، بنیان های طایفه ای و ویژگی های منحصر به فرد مذهبی است. در نتیجه به جای ایجاد یك سازمان مقاومت مستقل مجبور می شوند كه به عضویت یكی از سازمان های جهادی محلی درآیند و در این هنگام نیز اولین گزینه سازمان «التوحید و الجهاد» به رهبری «ابومصعب الزرقاوی» است؛ فردی كه از دسامبر ۲۰۰۴ فرماندهی تمام شاخه های القاعده در عراق را بر عهده دارد. وجود مشكلات بر سر راه مجاهدین اعزامی به عراق تاثیری در كاهش نگرانی كارشناسان امور مبارزه با تروریسم ندارد بلكه بازگشت مجاهدان از عراق و تجربه اندوزی آنان در امور تشكیلاتی و نظامی بر نگرانی كارشناسان افزوده است. اكنون مجاهدان اروپایی برگشته از عراق، نسل جدیدی از افراد ورزیده و جنگجو به نام «مجاهدان برگشته از عراق» را به وجود آورده اند.كارشناسان معتقدند كه با توجه به عدم توفیق مجاهدان اروپایی اعزامی به عراق در تشكیل سازمانی مستقل و موثر در آن كشور به احتمال فراوان این دسته برای تداوم مبارزه و ایجاد فشار بیشتر به آمریكا و متحدینش تصمیم گرفته اند كه به موطن خویش بازگردند و با استفاده از تجربه های عراق دست به ایجاد شبكه های جهادی در اروپا بزنند تا از این طریق ضمن تداوم مبارزه در محیطی بومی تر با گسترش خشونت موجود در عراق به غرب، فشار بیشتری به آمریكا و متحدینش- برای خروج از عراق- ایجاد كنند. تحقیقاتی كه قاضی پروگییر بر آن نظارت داشت ۸ ماه تمام در شش كشور اروپایی فرانسه، ایتالیا، انگلیس، هلند و ایرلند و نیز چهار كشور همسایه عراق شامل تركیه، سوریه، عربستان و كویت ادامه یافت و تصویر بسیار كاملی از ساختار منظم و در عین حال پیچیده این شبكه زیرزمینی و زیرشاخه های آن به دست داد به گونه ای كه محققان این كار را همچون «سروكله زدن با اژدهای سه سر» توصیف كرده اند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست