دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

تا چه خورم صیف و چه پوشم شتا


تا چه خورم صیف و چه پوشم شتا

اولین زمستان عمرم را چگونه گذرانده اید

اگر به تازگی بچه‌دار شده‌اید و این اولین زمستانی است که فرزند شما سپری می‌کند شاید اصلی‌ترین دغدغه شما این باشد که هوای خانه به اندازه کافی برای او گرم هست یا اینکه وسایل گرمایشی داخل خانه می‌توانند برای او خطرآفرین باشند یا خیر. به همین دلیل بد ندیدیم در رابطه با درجه حرارت مناسب برای اتاق کودک و بهترین وسیله گرمایشی مناسب برای او صحبت کنیم....

بهترین دما برای اتاق کودک چه در تابستان و چه در زمستان ۱۸ تا ۲۰ درجه سانتی‌گراد است. بسیاری از مادرها و پدرها از ترس اینکه فرزندشان سرما بخورد از یک سو درجه حرارت خانه را بسیار بالا می‌برند و از سوی دیگر تا می‌توانند به فرزندشان لباس می‌پوشانند و موقع خواب سرش را هم زیر لحاف می‌کنند. زیاد گرم کردن خانه و زیاد پوشاندن نوزاد یا شیرخوار از جمله‌ کارهایی است که به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. بالا بردن درجه حرارت هوا در خانه می‌تواند تاثیر منفی بر سلامت فرزندان‌مان بگذارد و سبب خشکی پوست و مخاط بینی و گلوی کودکان شود. لازم نیست لباس زیادی هم به تن نوزاد یا کودک بپوشانید. می‌توانید یک لباس بادی یا راحتی یک‌سره پشت‌پنبه تن فرزندتان کنید و روی آن لباس دیگری بپوشانید تا مطمئن شوید بدن او گرم می‌ماند. موقع خواب نیز هرگز فرزندتان را با پتو و لحاف خیلی نپوشانید زیرا این وسایل می‌تواند احتمال خفگی او را افزایش دهد.

● بهترین و بدترین وسایل گرمایشی

شاید به‌طور کلی بتوان گفت وسایل گرمایشی نفت‌سوز و آنهایی که از سوخت مازوت استفاده می‌کنند مانند برخی از انواع رادیاتورهای گازی به دلیل بوی نامطبوعی که ایجاد می‌کنند برای اتاق کودکان مناسب نیستند. نباید فراموش کرد که کودکان بسیار سریع‌تر از افراد بالغ تنفس می‌کنند و همین امر باعث می‌شود بیشتر در معرض مسمومیت قرار بگیرند. شومینه نیز در مقایسه با بخاری گازی وسیله گرمایشی چندان مناسبی برای خانه‌هایی که کودکی در آن زندگی می‌کند، نیست به این دلیل که اولا احتمال سوختگی را بالا می‌برد و ثانیا برخلاف وسایل گرمایشی جلو بسته مانند بخاری که ۹۰ درصد از دود یا گازهای ناشی از سوخت را که سمی هم هستند به بیرون هدایت می‌کند، شومینه درصد کمتری را به خارج هدایت می‌کند و مقداری از این گاز در هوای داخل خانه پخش می‌شود.

نکته‌ای که در مورد استفاده از شومینه بسیار مهم است اینکه مدام آن را روشن و خاموش نکنید. بهتر است درجه آن را روی کم تنظیم کنید و مرتب آن را روشن بگذارید. خاموش‌کردن شومینه و بعد روشن کردن آن و قرار دادن درجه آن روی حرارت بالا، می‌تواند اکسیژن‌ هوا را بسوزاند. هرگز در شومینه به‌عنوان سوخت از چوب طبیعی یا حتی کاغذ استفاده نکنید زیرا دود چوب و کاغذ حاوی ۷ هزار ترکیب سمی سرطان‌زاست و می‌تواند سبب تحریک ریه و حتی جهش‌های ژنتیکی شود.

ذرات ریز ناشی از سوختن چوب نیز می‌تواند، سبب بروز ناراحتی‌های تنفسی و قلبی-عروقی، سرفه، سردرد و حتی التهاب و سوزش چشم‌ها و گلو شود. وسایل گرمایشی برقی مانند بخاری‌‌های برقی نیز می‌‌تواند بسیار خطرآفرین باشد و ممکن است زمان بازی یا حرکت کودکان به این نوع وسایل برخورد کنند و سبب سوختن خود شوند یا خانه را به آتش بکشند‍! احتمال سوختگی دست یا بدن با سایر وسایل گرمایشی مانند بخاری‌های گازی و شومینه هم بسیار بالاست.

به همین دلیل توصیه می‌شود در صورتی که ناچارید از بخاری برقی، گازی یا شومینه و حتی شوفاژ استفاده کنید و فرزند شما تازه به راه افتاده حتی‌المقدور حفاظی جلوی آنها قرار دهید. بسیاری از افراد معتقدند فنکوئل بهترین وسیله گرمایشی برای خانه‌های کودک‌دار است. شاید از یک لحاظ این موضوع صحیح باشد و احتمال سوختگی دست کودکان را پایین بیاورد اما جالب است بدانید این وسیله اگر به خوبی تمیز نشود، می‌‌تواند گرد و خاک را در فضای خانه پخش کند و احتمال آسم و آلرژی را افزایش دهد. البته این موضوع در مورد سایر وسایل گرمازا مانند بخاری، شوفاژ و شومینه هم صادق است و لازم است آنها را به طور مرتب تمیز کرد. بسیاری از کارشناسان معتقدند در حال حاضر بهترین نوع گرمایشی، گرمایش از کف است که هم احتمال هر نوع خطر سوختگی را کاهش می‌دهد و هم اینکه دمای خانه در یک حد متوسطی در همه جا ثابت می‌ماند.

● مراقب خشکی هوا باشید!

حتی در زمستان لازم است برای چند دقیقه پنجره‌ها را باز بگذارید تا هوا تهویه شود. البته مراقب باشید که فرزندتان را در معرض جریان هوای شدید قرار ندهید. اگر دستگاه بخور ندارید، می‌توانید ظرفی را پر از آب کنید و روی شعله کم گاز قرار دهید. یک راه کم‌هزینه‌تر هم وجود دارد و آن اینکه وقتی لباس‌های فرزندتان را شستید روی شوفاژها پهن کنید تا خشک شود. بهترین درجه حرارت برای اتاق کودک ۱۸ درجه است که در این درجه میزان رطوبت هوا کافی و تنفس راحت‌تر است. وقتی حرارت خیلی بالا می‌رود رطوبت به شدت افت می‌کند و لازم است دستگاه بخور روشن کنید!

منبع: Parent Mag

سمیه مقصودعلی