یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

روزه بگیرید تا سالم بمانید


روزه بگیرید تا سالم بمانید

پیروی از الگوی غلط غذایی می تواند تأثیرات سودمند روزه بر جسم را از بین ببرد پرخوری و افزایش کالری دریافتی مشکلی است که در ماه مبارک رمضان زیاد به چشم می خورد

پیروی از الگوی غلط غذایی می تواند تأثیرات سودمند روزه بر جسم را از بین ببرد . پرخوری و افزایش کالری دریافتی مشکلی است که در ماه مبارک رمضان زیاد به چشم می خورد .

افزایش وزن در افراد چاق و آنان که اضافه وزن دارند ، در برخی تحقیقات به چشم می خورد و نشان می دهد با وجود حدود ۱۲ ساعت گرسنگی ، باز فرد روزه دار طی وعده های غذایی افطار تا سحری می تواند بیش از نیاز خود کالری دریافت کند که منجر به ایجاد مسائل و مشکلات متعددی در فرد می شود . بیماری ها و مشکلات بهداشتی که در طی روزه داری ایجاد می شود را می توان به دو گروه یکی مشکلاتی که از رفتار و الگوی تغذیه ای نادرست منتج می شود و دوم مشکلاتی که گرسنگی و کم آبی بدن باعث افزایش آنها میشود ، تقسیم نمود .

عوارض پرخوری ، سوء هاضمه ، سردرد ، احساس بیحالی و کسالت پس از افطار است . افزایش وزن ، افزایش LDL ( چربی مضر خون ) ، کاهش HDL ( چربی مفید خون ) و عوارض قلبی و عروقی نیز از دیگر عوارض پرخوری می باشد .

● مشکلاتی که به علت گرسنگی و تشنگی تشدید می شود :

افزایش احتمال بروز سنگهای ادراری در افرادی که کلیه آنان سنگ ساز است ، تشدید یا عود زخم معده و روده ، تشدید حملات در مبتلایان به آسم ریوی و ...

● تأثیر مثبت روزه داری بر بیماری ها :

کاهش اضطراب ، افزایش اعتماد به نفس ، کاهش افسردگی ، کاهش وزن ، کاهش کلسترول و افزایش HDL .

در صورتی که روزه داری با کاهش وزن اضافی همراه باشد ، اثر بهبوددهنده بر عوامل خطر بیماری های قلبی - عروقی مانند زیادی فشار خون و نیز دیابت و چربی ها خواهد داشت .

● رژیم غذایی کودکانی که روزه می گیرند

کودکانی که روزه می گیرند باید حتماً بعد از افطار ۸ لیوان آب ، ۲ لیوان شیر یا فرآورده های کلسیمی دیگر ، انواع ویتامین ها بصورت مکمل های غذایی ، غذاهای پروتئینی شامل گوشت ، مرغ ، حبوبات و سبزیجات به کودکان با فاصله داده شود . کودکان باید استراحت کامل داشته باشند و قبل از روزه گرفتن حتماً وضعیت بدنی آنها زیرنظر پزشک مورد بررسی قرار گیرد .

● روزه در خانمهای باردار

این سئوال برای خانمهای باردار مطرح است که آیا روزه برای جنین آنان خطر دارد یا خیر ؟ هنگام روزه داری وزن مادر می تواند با توجه به مقدار مصرفی کالری تغییر کند . برخی مطالعات انجام شده نشان داده است که روزه داری در حین ماه مبارک تأثیری بر وزن نوزادان نمی گذارد . ولی در مطالعه ای که در عربستان انچام گرفت ، تعداد نوزادان با وزن کمتر از طبیعی و همچنین مرگ و میر آنها طی مراسم حج و ماه رمضان افزایش یافته بود که در اینجا نقش سوء تغذیه به عنوان یک مشکل تعیین کننده مورد توجه قرار می گیرد .

تحقیقات نشان داده است که ۳۰ روز روزه داری مادران باردار در ماه رمضان در زمانی که طول روز بطور متوسط ۱۲ ساعت می باشد ، تأثیر نامطلوبی بر بهره هوشی کودکان نمی گذارد .

بنابراین بهتر است مادران باردار که در گرفتن روزه اصرار دارند ، با پزشک خود مشورت نمایند و طبق نظر پزشک و با کنترل وزن خود از اضافه وزن لازمی که می بایست در طی حاملگی کسب کنند مطمئن گردند . همچنین با خوردن سحری طول زمان پرهیز از غذاخوردن را کاهش دهند ، که در این صورت طبق نظر پزشک و با رعایت یک رژیم غذایی مناسب می توان اطمینان خاطر از سلامتی مادر و جنین را افزایش داد.