چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

چگونه رمز عبوری مناسب انتخاب کنیم


چگونه رمز عبوری مناسب انتخاب کنیم

رمزهای عبور تمام هویت الکترونیکی ما هستند, هویتی که اگرچه مجازی است اما می تواند تبعات حقیقی به دنبال داشته باشد

رمزهای عبور تمام هویت الکترونیکی ما هستند، هویتی که اگرچه مجازی است اما می‌تواند تبعات حقیقی به دنبال داشته باشد. برای انتخاب یک کلمه عبور لازم است که از تمام ابتکار خود استفاده کنید بنابراین عبارت‌هایی مانند شماره تلفن، نام همسر، کدملی، کتاب مورد علاقه و مواردی از این دست برای کلمه عبور مناسب نیستند. زیرا حدس آنها به همان اندازه برای دیگران هم آسان است.

● از بیشترین کاراکتر استفاده کنید

اغلب سرویس‌های الکترونیکی و به‌طور خاص ایمیل‌ها، هنگام انتخاب کلمه عبور شرایطی را مشخص می‌کنند. به عنوان مثال رمز باید بین شش تا ۲۰ کاراکتر باشد. تا حد ممکن از بیشترین تعداد کاراکترها استفاده کنید. این روش علاوه بر اینکه امکان شکست رمز عبور را کاهش می‌دهد، می‌تواند در بسیاری موارد از پیش‌بینی آن جلوگیری کند. به عنوان مثال اگر فردی در کنار شما در حال مشاهده صفحه کلید باشد به سختی خواهد توانست تعداد زیادی کاراکتر را به خاطر بسپارد. از نظر فنی نیز برای شکستن رمزهایی که بیش از ۱۴ کاراکتر طول دارند به زمان بسیار زیادی نیاز است که عملا امکان آن غیرممکن خواهد بود.

● پیچیدگی‌ها رمز را نجات می‌دهند

یک یا چند کلمه که به موضوع خاصی اشاره می‌کنند یا اسم خاص هستند، گزینه خوبی برای رمز عبور نخواهند بود. به این عبارت‌ها اصطلاحا رمزهای فرهنگ لغتی گفته می‌شود که می‌توان با کمی صرف زمان و آشنایی با شخصیت قربانی آن را حدس زد. در مقابل روش‌هایی نیز وجود دارد که علاوه بر پیچیدگی‌های لازم، یادآوری آن برای شما ساده است. مثلا می‌توانید از کلمات مخفف استفاده کنید و به جای نوشتن جمله «سال نو مبارک» حروف س-ن-م را بنویسید.

● از تمام کاراکترها استفاده کنید

در انتخاب کلمه عبور از تمام کاراکترهایی که اجازه دارید، استفاده کنید. این کاراکترها در مرحله اول می‌توانند حروف الفبا و یا اعداد باشند. اما در یک کلمه عبور مناسب از کاراکترهایی استفاده می‌شود که برای نوشتن آن به کلیدهای ترکیبی نیاز است. به عنوان مثال به جای ramzeoboor با کمی خلاقیت می‌توانید rAmzEoBoOr را بکار ببرید که برای نوشتن برخی قسمت‌های آن احتیاج به فشردن همزمان کلید Shift خواهید داشت. این مثال را می‌توانید با کمک اعداد کمی پیچیده‌تر کنید که این موضوع بازهم به خلاقیت شما باز می‌گردد. مثلا می‌توانید به جای حرف A از عدد ۴، به جای حرف O از عدد صفر و به جای حرف B از عدد ۸ استفاده کنید که در انگلیسی ظاهری شبیه به هم دارند. حالا کلمه عبور ما به این شکل r۴mzE۰۸oOr خواهد شد. همانطور که می‌بینید این عبارت ساده که به خاطر سپردن آن نیز چندان دشوار نیست به یک رمز قدرتمند تبدیل می‌شود.

● علایم و نمادها

علایم و نمادها کمک بزرگی برای انتخاب یک کلمه عبور مناسب هستند. علایمی مانند نقطه، درصد، واحد دلار و نماد ایمیل، درصد احتمال لو رفتن رمز عبور را به شدت کاهش می‌دهند. با توجه به نوع رمزی که استفاده می‌کنید می‌توانید این نمادها را نیز در رمز بکار ببرید. مثلا عبارت ساده ramzeoboor در مثال قبل را به کمک این نمادها بازنویسی می‌کنیم. در این حالت برای اینکه به خاطر سپردن رمز نیز آسان باشد می‌توانید نمادهایی که به مفهوم عبارت مورد نظر نزدیک هستند را انتخاب کنید. مثلا به جای حرف a علامت @ و موارد دیگر را جایگزین کنید. حـالا رمز عبور را به این صورت می‌نویسیم:

r@mze_oboor.

● یک رمز مستقل برای هر ورود

اگر فقط یک رمز عبور داشته باشید با فاش شدن آن تمام سرویس‌هایی که از آن استفاده می‌کردید در معرض خطر خواهند بود. این رمز هر چقدر هم قدرتمند باشد باز هم ممکن است به روش‌های مختلف سرقت شود، پس با انتخاب رمزهای مختلف، جلوی آسیب‌های بیشتر را بگیرید. برای اینکه کار را کمی ساده کنید می‌توانید فقط برخی قسمت‌ها را تغییر دهید. به عنوان مثال برای ایمیل در سایت جی‌میل عبارت r۴mzE۰۸oOr در مثال قبلی را انتخاب کنید و برای سایت یاهو عبارت r@mze_oboor.

● رمزها را تغییر دهید

تغییر رمز عبور کار آسانی نیست زیرا بعد از مدتی به آن عادت می‌کنید. ضمن اینکه استفاده از رمزهای مختلف می‌تواند یادآوری آنها را با مشکلاتی مواجه کند اما این نکته ضروری است که در موقعیت‌های مختلف رمز عبور خود را تغییر دهید. این موقعیت‌ها می‌توانند دوره‌های زمانی باشند اما هرگاه که احساس کردید امکان فاش شدن کلمات عبور وجود دارد آنها را عوض کنید. تهدیدات زیادی برای کلمات عبور وجود دارد مثلا وقتی از یک اینترنت عمومی استفاده می‌کنید، زمانی که کامپیوتر شما آلوده به بدافزارها و نرم‌افزارهای جاسوس است و یا وقتی به اجبار رمز را در اختیار فرد دیگری قرار داده‌اید.

● توصیه‌های عمومی

برخی توصیه‌های عمومی اگرچه به نظر بدیهی هستند اما یادآوری آن‌ها لازم است. تا زمانی که واقعا مجبور نشده‌اید کلمه عبور را به کسی نگویید، رمزها را یادداشت نکنید و اگر کردید مراقب آن باشید، برخی نرم‌افزارها و سایت‌ها می‌توانند مانند یک دفترچه برای یادداشت رمزها باشند که در برخی مواقع کارآیی زیادی دارند. اما همه آنها مطمئن نیستند. کلمات عبور را در محیط‌های ناامن انتقال ندهید. برای هر سرویس یک رمز جدا داشته باشید و در نهایت رمزها را به صورت دوره‌ای عوض کنید.

بابک نقاش