دوشنبه, ۶ اسفند, ۱۴۰۳ / 24 February, 2025
مجله ویستا

زیتون‌های کنسروی و هسته‌دار سالم ترند


زیتون‌های کنسروی و هسته‌دار سالم ترند

زیتون، ماده غذایی مفید و مورد علاقه بسیاری از مردم کشور ماست. علت علاقه مردم به این فرآورده، طعم خاص، دلچسب و ارزش تغذیه‌ای بالای آن است زیرا زیتون حاوی اسیدهای چرب‌اولئیک با پیوند دوگانه است...

زیتون، ماده غذایی مفید و مورد علاقه بسیاری از مردم کشور ماست. علت علاقه مردم به این فرآورده، طعم خاص، دلچسب و ارزش تغذیه‌ای بالای آن است زیرا زیتون حاوی اسیدهای چرب‌اولئیک با پیوند دوگانه است...

که دریافتش فواید بسیاری برای بدن دارد. البته بهترین و سالم‌ترین نوع زیتون (از نظر بهداشتی و ارزش تغذیه?ای)، شکل کنسروشده و هسته‌دار آن است زیرا این نوع از زیتون‌ها در ظرف‌های شیشه‌ای پلمپ‌شده، با مارک‌های معتبر همراه با تاریخ تولید و انقضا و زیر نظر وزارت بهداشت به بازار مصرف عرضه می‌شوند.

نوع دیگری از زیتون به شکل باز، فله‌ای و خردشده در دسترس مردم قرار می‌گیرد که به زیتون پرورده مشهور است. این محصول را می‌توان از برخی مغازه‌های کنار خیابان یا جاده خریداری کرد. زیتون پرورده به دلیل مواد افزوده‌شده به داخل آن مانند رب انار، گردو و ادویه‌های مختلف از لحاظ طعم و ظاهر شاید نسبت به زیتون کنسروی برتری داشته باشد ولی اشکال‌هایی هم دارد؛ اول اینکه زیتون پرورده که به این صورت به فروش می‌رسد در اماکنی (کارگاه یا منزل) تهیه می‌شود که امکان بازرسی و بازدید برای مسوولان بهداشتی وزارت بهداشت وجود ندارد پس در درجه اول آلوده نبودن محصول زیر سوال می‌رود. مورد بعدی درباره نوع زیتون و گردویی است که برای تهیه آن به کار رفته زیرا در بیشتر موارد، زیتون موجود در این محصول از نوعی است که در بازار قابل فروش نیست و گردویی که استفاده می‌شود نیز نوع نامرغوب است که در بازار به فروش نرسیده و ممکن است مانده باشد. لازم است همین‌جا یادآور شوم که گردوی تازه حاوی اسید چرب غیراشباع‌شده مونو مانند اسیداولئیک است.

این مواد مفید برای بدن، در گردوی تازه یافت می‌شوند و گردویی که کهنه باشد، فاقد آنها خواهد بود. در واقع محصولی که محتویات بی‌کیفیت و کهنه‌ای دارد به تفاله تبدیل می‌شود که فاقد خاصیت زیتون‌های کنسروی است. به‌علاوه در اغلب موارد دیده می‌شود هیچ‌گونه پوشش و حفاظی روی محصول نیست و زیتون‌پرورده به مدت طولانی در معرض گرد و خاک، دود و نور آفتاب قرار می‌گیرد که باعث فساد و حتی کپک می‌شود. البته به دلیل هم زدن، آن کپک‌ها با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نیستند بنابراین بهتر است زیتون پرورده را به صورت خانگی تهیه و از خریدن زیتون‌های پرورده فله‌ای خودداری کنید.

دکتر آراسب دباغ‌مقدم

متخصص بهداشت موادغذایی