شنبه, ۱۶ تیر, ۱۴۰۳ / 6 July, 2024
مجله ویستا

ژن درمانی جایگزین واکسن می‎شود


ژن درمانی جایگزین واکسن می‎شود

خدا نکند آنفلوانزا همه گیر شود، آنوقت بسیاری از مردم یک ناحیه از پا می افتند و متاسفانه جز درمان علامتی کار دیگری هم نمی توان برای آنها کرد.

خدا نکند آنفلوانزا همه گیر شود، آنوقت بسیاری از مردم یک ناحیه از پا می افتند و متاسفانه جز درمان علامتی کار دیگری هم نمی توان برای آنها کرد. اما محققان به تازگی از ترس چنین روزی به فکر روشی موثر تر از واکسن در این بیماری افتاده اند. همانطور که می دانید واکسن آنفلوانزا تنها یک سال می تواند شما را در برابر گروهی از انواع شایع بیماری در همان سال محافظت کند. محققان در موشها روشی با دستکاری ژنها ابداع کرده اند که توانسته موشها را در برابر آنفلوانزا محافظت کند. آنها برای این کار از سلولهای بینی استفاده کرده اند و اگر این روش در انسانها هم همین نتیجه را داشته باشد می توان به عنوان یک روش موثر در پیشگیری از همه گیری های این بیماری روی آن حساب کرد. زیرا این روش نه تنها دایمی است و بعد از یکسال ارزش خود را از دست نمی دهد بلکه می تواند گونه های بیشتری از ویروس را پوشش دهد و سرعت انجام این کار هم از تهیه واکسن بیشتراست. در حال حاضر تنها روش پیشگیری استفاده از واکسن سالانه آنفلولانزا است که برای تهیه آن لازم است محققان بعد از تست ایمنی در تخم مرغ، حدود۳ تا ۶ ماه برای تولید انبوه واکسن وقت صرف کنند. بنابر این اگر همه گیری اتفاق بیفتد این زمان می تواند بسیار حیاتی باشد.

اما در روش جدید که از اسب تروا الهام گرفته شده است، به سادگی با استفاده از یک اسپری بینی می توان جلوی حمله ویروس را به بدن گرفت. این اسپری حاوی انواع زیادی از ویروسهای بی ضرر است که ژنوم ساده آنها می تواند حامل پروتئینهای پادتن اضافه شده باشد. با این روش، یعنی اسپری اینویروسها به بینی به راحتی و با سرعت می توان پادتنهای قوی و نادری را که قادر به ایستادگی در برابر انواع آنفلوانزا هستند وارد بدن کرد بدون اینکه تزریقی صورت گرفته باشد.