جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
مجله ویستا

توت فرنگی


توت فرنگی

▪ نام علمی : Fragaria sp.
▪ خانواده Rosaceae
▪ نام انگلیسی Strawberry
توت فرنگی گیاهی است علفی و چند ساله که بومی جنگلهای اروپاست و از قرن چهاردهم نوع وحشی آن بواسطه خواص دارویی آن معرفی شده است.
در قرن ۱۸ …

نام علمی :

Fragaria sp.

خانواده Rosaceae

نام انگلیسی Strawberry

توت فرنگی گیاهی است علفی و چند ساله که بومی جنگلهای اروپاست و از قرن چهاردهم نوع وحشی آن بواسطه خواص دارویی آن معرفی شده است.

در قرن ۱۸ بین دو واریته اروپایی و آمریکایی دو رگ گیری انجام شد و اجداد توت فرنگی های درشت میوه امروزی بوجود آمدند و در زمان صدارت اتابک اعظم توت فرنگی اصلاح شده به ایران وارد شد و در نقاط مختلف کشور کشت شده است. (رقم اتابکی). اخیراً هم ارقام مختلف و متنوعی از آن وجود دارد که برخی ارقام بهاره و برخی ارقام چهار فصله هستند. ارقام بهاره عبارتند از : اتابکی، آرمو، توری و تیوگا و ... که مناسب کشت در مزرعه می باشند. ارقام چهار فصله مناسب کشت های گلخانه ای عبارتند از : کاماروسو، گاویوتا، سیلوا و ...

سطح زیر کشت آن در ایران حدود ۲۳۰۰ هکتار بوده که عمده آن در استان کردستان می باشد. در اصفهان کشت مزرعه ای بسیار ناچیز و پراکنده است و کشت گلخانه ای آن حدود ۱ هکتار است.

موارد مصرف و خواص دارویی توت فرنگی :

۱) مصرف میوه بصورت تازه خوری، پودر و یخ زده

۲) مصارف دارویی از قبیل : رفع تنگی نفس و سرفه های خشک، درمان تصلب شرائین، درمان اختلالات کلیوی، تقویت قلب، درمان درد مفاصل و روماتیسم، درمان اسهال، کاهش دهنده فشار خون و ...

قسمت های مصرفی : میوه ، برگ ، ریشه

شرایط آب و هوا :

با توجه به شرایط آب و هوایی متنوع در ایران کشت آن در سراسر کشور گسترش یافته است.

این گیاه در برابر سرما نیمه مقاوم است و نیاز سرمایی آن حدود ۲۰۰ تا ۴۰۰ ساعت دمای کمتر از ۷ درجه سانتیگراد می باشد و در زمستان اگر روی آن پوشیده شود تا دمای ۱۸- درجه سانتیگراد را تحمل خواهد کرد.

وضعیت آب و خاک :

Ec مناسب آن حدود ۱ دسی زیمنز بر سانتیمتر است. از نظر میزان آب مورد نیاز جزء گیاهان پر آب است. خاکهای سبک شنی با مواد غذایی فراوان و زهکشی خوب مناسب کاشت توت فرنگی می باشد. PH مناسب خاک حدود ۶ تا ۷ را می پسندد.

روش تکثیر :

ازدیاد توت فرنگی توسط استولون (رانر) می باشد بــدین ترتیب که در بهار یا پاییز بوته های جــدید را که ریشه دار باشند به زمین اصلی انتقال میدهند. فاصله کاشت بوته ها حدود ۴۰ سانتیمتر می باشد که بصورت جوی و پشته ای انجام میگیرد. تراکم کاشت آن حدود ۳۱۲۵۰ بوته در هکتار است. در کشت های گلخانه ای در مترمربع حدود ۶ بوته کشت می شود.

برداشت :

برداشت توت فرنگی در مزرعه بایستی صبح یا عصر انجام شود و میوه کاملاً قرمز شده باشد و بایستی بلافاصله پس از برداشت محصول را خنک بسته بندی نموده و به بازار مصرف ارسال کرد. در ارقام گلخانه ای هم در طول سال بطور مرتب برداشت انجام می شود.

عملکرد : میزان تولید توت فرنگی در شرایط مزرعه ای در ایران حدود ۵ تا ۷ تن در هکتار است در حالیکه در کشت های گلخانه ای (ارقام همیشه بارور) حدود ۸۰ تا ۱۰۰ تن در هکتار می باشد.

آفات مهم توت فرنگی :

شته، کنه، سرخرطومی جوانه، زنجره، سن، تریپس، طوقه بر و ...

بیماریهای مهم توت فرنگی :

لکه برگی، بلایت برگ، سفیدک پودری، پوسیدگی سیاه ریشه، پوسیدگی ناشی از بوتریستی، نماتود و ..

کاشت و پرورش نشاء توت فرنگی واریته کاماروسو (یکی از ارقام چهار فصله مناسب کشتهای گلخانه ای)

کاماروسو یکی از ارقام چهار فصل و بسیار مهم توت فرنگی در جهان است. زود رس و دارای میوه های درشت و سفت می باشد. وزن متوسط هر میوه حدود ۳۰ تا ۴۰ گرم است. عملکرد هر بوته ۷۰۰ گرم در سال است. دارای برگهای بزرگ و پهن می باشد. این رقم مناسب کشت های گلخانه ای است. کشت آن در تهران و جنوب کشور رضایتبخش بوده است.

شرایط عمومی مناسب جهت کشت و پرورش

درجه حرارت مطلوب در شبانه روز ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتیگراد

رطوبت نسبی بالای ۴۰ درصد

خاکهای شنی یا رسی شنی با زهکشی مناسب

کیفیت آب در حد ۸۰۰ میکرو موز (حداکثر ۱۱۰۰ میکروموز)

اسیدیته یا PH خاک در حد ۵/۶ تا ۵/۷

فاصله بوته ها حدود ۴۰ سانتیمتر بصورت جوی و پشته ای

تراکم بوته حدود ۶ بوته در متر مربع

مقاوم به آفات و بیماریها می باشد

استفاده از مالچ (خاکپوش) روی بستر کشت جهت جلوگیری از توسعه آفات و بیماریها و علفهای هرز

حذف دستکها (رانرها) جهت تقویت میوه دهی بوته ها

استفاده از کودهای کامل (عناصر میکرووماکرو) در تغذیه گیاه

انجام آبیاری مناسب (آبیاری قطره ای به منظور کاهش آلودگیها در گلخانه)

دارا بودن نیاز نوری بالاتر نسبت به سایر محصولات سبزی و صیفی گلخانه ای

در روزهایی که بیشتر از ۱۳ ساعت نور به آن تابیده شود به جای گلدهی، ساقه خزنده می دهد و باردهی آن کاهش می یابد.