سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
چپ های فرانسه در حاشیه
به دنبال شكست سگولن روایال، در برابر نیكولاس ساركوزی در انتخابات اخیر ریاستجمهوری فرانسه، حزب سوسیالیست فرانسه در دور اول انتخابات پارلمانی فرانسه (مجلس عوام) به حاشیه رانده شد و اكثریت آرا از آن حزب ساركوزی شد.
یك ماه از پیروزی ساركوزی گذشته بود كه فرانسویها در پای صندوقهای رای حاضر شدند تا در دور نخست یک انتخابات دو مرحلهای، ۵۷۷ عضو مجمع ملی، مجلس عوام پارلمان فرانسه را برگزینند.
دور دوم این انتخابات در ۱۷ ژوئن برگزار خواهد شد. براساس نتایج دور اول انتخابات به نظر میرسد حزب سوسیالیست (PS) كه اكنون نیز در مجمع ملی، اقلیت را دارد، در پنج سال آینده در اپوزیسیون قرار خواهد گرفت.
تنها سوالی كه پیش میآید این است كه اندازه شكست حزب سوسیالیست فرانسه چقدر است. در بدترین سناریوی ممكن، این حزب تعدادی از ۱۴۹ كرسیای كه در حال حاضر در مجلس عوام دارد، از دست میدهد و به وضعیت سال ۱۹۹۳ كه در پی یك شكست انتخاباتی فقط ۶۷ قانونگذار در این مجلس داشت، بازمیگردد.
حزب كمونیست فرانسه (PC)، تنها متحد چپگرای حزب سوسیالیست احتمالا سرنوشت بدتری خواهد داشت، زیرا اگر همانگونه كه انتظار میرود كمتر از ۲۰ كرسی را در مجلس عوام اشغال كند، به یك بلوك پارلمانی منزوی بدل خواهد شد.
حزب كمونیست كه روزگاری بزرگترین حزب سیاسی فرانسه محسوب میشد، در انتخابات ریاستجمهوری دو درصد آرا را به خود اختصاص داد و اكنون نیز به سوی شكست قطعی پیش میرود. به تازگی این حزب مجبور شد شایعات مربوط به قصدش برای فروش دفاترش در پاریس را تكذیب كند.
● تقلای چپگراها
بخشی از دشواریهای چپگراهای فرانسه مرهون سیستم انتخاباتی است كه در آن آرای مربوط به انتخابات پارلمانی تحت تاثیر رقابت انتخاباتی ریاستجمهوری است و حزب رئیسجمهور منتخب برای پیشبرد برنامههای رئیسجمهور باید اكثریت قاطع خود را در پارلمان حفظ كند.
این موضوع امتیاز ویژهای به ساركوزی میدهد، وی میتواند مردم فرانسه را متقاعد كند كه برای تكمیل مانیفستش به اكثریت مجلس نیاز دارد. بیزرق و برق بودن تبلیغات اخیر كه پوششی كلیشهای در رسانهها داشت، نشان میدهد عموم مردم فرانسه انتخابات پارلمانی را در مقایسه با انتخابات ریاستجمهوری در مرحله دوم اهمیت میدانند.
اما نظرسنجیها نشان میدهد كه رایدهندگان فرانسوی معتقدند حزب سوسیالیست فرانسه برای اینكه به یك حزب معتبر تبدیل شود، نیاز به نوسازی و اصلاح فوری خود دارد.
براساس یك نظرسنجی كه توسط روزنامه پاریزین صورت گرفت، ۵۵ درصد فرانسویها معتقدند این حزب خود را با تغییرات جهان انطباق نداده است، ۵۸ درصد، ایدههای این حزب را غیرواقعگرایانه میدانند و ۵۵ درصد گفتهاند كه این حزب هنوز باید به دلایل شكست روایال بپردازد.
حزب سوسیالیست فرانسه برای اولینبار در سال ۱۹۸۱ با انتخاب فرانسوا میتران به عنوان رئیسجمهور به قدرت رسید، میتران در سال ۱۹۸۸ نیز دوباره در انتخابات ریاستجمهوری به پیروزی دست یافت.
● واقعیتهای اقتصادی
به گفته دنیس مكشین، سیاستمدار انگلیسی، سوسیالیستهای فرانسه باید الگوی دیگر احزاب چپ اروپا را پیگیری كنند و خود را با واقعیتهای اقتصادی حاصل از جهانی شدن تطبیق دهند. مكشین میگوید: حزب سوسیالیست فرانسه دیدگاهی فرهنگی- اجتماعی دارد اما تحلیلش از اقتصاد مدرن اشتباه است.
روشی كه مردم با آن زندگیشان را پیش میبرند، به شدت تغییر كرده است. حزب سوسیالیست همچنین به دلیل انشعاب اعضای برجستهاش، جناح چپ، اصلاحگرایان و روایالیستها كه در منازعات ریاستجمهوری به سرزنش همدیگر پرداختند، ضعیفتر شده است.
سگولن روایال، با وجود شكستش در انتخابات اخیر فرانسه، سعی كرده همچنان خود را به عنوان امید آینده حزب نشان دهد و اشاره كرده كه دستكم برای كسب سمت دبیركل در كنگره حزب در سال آینده خواهد كوشید.
این سمت در طول ۱۰ سال در دست همكار رویال، فرانسوا هلند كه به دلیل مدیریت تبلیغات انتخابات اخیر با انتقادهای شدیدی روبهرو شد، بوده است.
ترجمه: اندیشه شمسی
منبع: دویچه وله
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست