سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

ماموریت به لبه فضا


ماموریت به لبه فضا

آخرین وسیله ای که توانست رکورد سرعت صوت را بشکند, هواپیمای «کنکورد» بود

آخرین وسیله‌ای که توانست رکورد سرعت صوت را بشکند، هواپیمای «کنکورد» بود...

در سال ۱۹۶۶ «نیل آرمسترانگ» تبدیل به اولین انسانی شد که پا روی کره ماه گذاشته است...

پا گذاشتن روی کره ماه برای انسان یک رویا بود...

رویای پرواز برای انسان هنوز هم غیر قابل باور است. این‌که انسانی بتواند این دو کار را با هم تلفیق کند و انجامش دهد، چیزی فراتر از درک مرزهای انسانی است. اگر به شما بگویند که انسانی می‌خواهد از اتمسفر خارج شود از ارتفاع ۱۲۰ هزار پایی سطح زمین بپرد و با بدنش سرعت صوت را بشکند، اولین واکنشتان این جمله می‌باشد: «شوخی می‌کنی؟ امکان نداره!» اما این اتفاق در شرف وقوع است. فلیکس بائومگارتنر، بیس جامپری که سال‌ها با پرش‌هایش دنیا را تکان داد قصد دارد تمامی رکوردهای انسانی را بشکند. این بار در قالب پروژه‌ای عجیب و باورنکردنی ولی واقعی تحت عنوان «ردبول استراتوس»؛ پروژه‌ای که تمامی مرزهای انسانی را به چالش می‌کشد و دستاوردهایی را تحویل جامعه می‌دهد که کمتر کسی می‌توانست تا امروز تصورش را بکند. دستاوردهایی چون شکسته شدن رکورد سرعت صوت توسط یک انسان، انجام سریعترین سقوط آزاد در طول تاریخ با سرعت یک ماخ(معادل ۶۹۰ مایل یا ۱۲۲۴ کیلومتر در ساعت)، ثبت رکورد زمانی سقوط از این ارتفاع (۵ دقیقه و ۳۵ ثانیه) و البته ثبت رکورد بیشترین ارتفاع ثبت شده توسط یک بالن حامل انسان (۱۲۰ هزار پا).

اسم پروژه خودش همه چیز را توضیح می‌دهد: «ردبول استراتوس؛ ماموریت به لبه فضا». تصور این‌که فلیکس می‌خواهد تبدیل به اولین انسانی شود که توانسته در طول تاریخ بشری با بدنش سرعت صوت را بشکند، خودش رعب‌آور است. گرچه خودش هیچ گونه ترسی از رسیدن به سرعت یک ماخ ندارد. چون ایمان دارد: «هیچ چیز نسبی‌تر از غیرممکن نیست».

او می‌خواهد از ۱۲۰ هزار پایی با سرعت ۱۲۲۴ کیلومتر در ساعت بپرد، تصورش را بکنید.

به نظر شما اگر یک نفر از ارتفاع ۱۲۰ هزار پایی از سطح زمین سقوط آزاد داشته باشد چه اتفاقی خواهد افتاد. حتما می‌گویید مگر چنین کسی پیدا می‌شود؟ جالب است بدانید «جوزف کیتینگر» سرهنگ بازنشسته نیروی هوایی آمریکا حدود ۵۰ سال پیش، از ارتفاع ۱۰۲۸۰۰ پایی سقوط کرد، پرشی که از ۵۰ سال پیش تا کنون هنوز کسی نتوانسته رکورد عجیب آن را بشکند. اما «فلیکس بائومگارتنر» ورزشکار «ردبول» قصد دارد با کمک یک تیم ماهر با پرش از ارتفاع ۱۲۰ هزار پایی این رکورد را بشکند. این پرش چه پیامدهای مثبت و منفی می‌تواند در بر داشته باشد. اولین نکته‌ای که به نظر می‌رسد این است که در این پرش به دلیل تغییرات فیزیولوژیک و بی‌نظمی‌هایی که در بدن ایجاد می‌شود احتمال مرگ و یا حداقل فلج شدن فرد پرش‌کننده، بسیار زیاد است. اما پذیرفتن این چنین ریسک بالایی چه مزایایی در بردارد: این پرش، اگر صورت بگیرد سرعت صوت توسط یک انسان (و نه یک وسیله) خواهد شکست. علاوه بر این سقوط از ارتفاع ۱۲۰ هزار پایی، سریع‌ترین سقوط آزاد در طول تاریخ است. سرعتی معادل ۶۹۰ مایل در ساعت (۱۲۲۴ کیلومتر در ساعت)، همچنین رکورد بیشترین ارتفاع یک بالن حامل انسان و بیشترین رکورد زمانی سقوط از این ارتفاع (با زمانی حدود ۵ دقیقه و ۳۵ ثانیه) خواهد شکست. علاوه بر رکوردهای فوق چیزی که از نظر علمی در این سقوط آزاد ارزشمند می‌باشد این است که: پروسه سیر از سرعت مادون صوت به سطح صوت و از آنجا به بالاتر و بعد از آن طی عکس همین پروسه مورد بررسی قرار می‌گیرد اما «فلیکس» قبل از این چه پرش‌هایی داشته است؟

او اولین دفعه با بال بر فراز کانال انگلیس پریده است. سپس از برج‌های دوقلو «پتروناس» (بلندترین ساختمان جهان) واقع در کوالالامپور مالزی سقوط کرده است.

پرش از دومین ساختمان بلند جهان موسوم به برج ۱۰۱ تایوان از دیگر کارهای بائو مگارتنر است. همچنین او موفق شده از مجسمه «مسیح ناجی» در ریودوژانیرو به عنوان یکی از بلندترین مجسمه‌های جهان بپرد.

اما آیا فعالیت‌های فوق می‌تواند سلامتی وی در پرواز آینده‌اش از ارتفاع ۱۲۰ هزار پایی را تضمین کند؟

البته باید دانست که فلیکس اتریشی چندان بی‌گدار هم به آب نمی‌زند! علاوه بر کیتینگر به عنوان رکورددار سقوط آزاد، دکتر جاناتان کلارک به عنوان مدیر تیم پزشکی و آرت تامپسون، مدیر فنی این پروژه هم وی را در این کار یاری می‌دهند. بائو مگارتنر در این باره می‌گوید «هیچ کس نمی‌داند بدن انسان چه تغییراتی در برابر سرعت ما فوق صوت خواهد داشت اما بالاخره باید این مسئله را درک کنیم.» این حادثه عظیم توسط «ردبول استراتوس» با کمک شرکت «ریدل کامیونیکیشن» و هم چنین مایکرو سافت از طریق برنامه «سیلورلایت» به صورت پخش زنده تلویزیونی و اینترنتی به نمایش در خواهد آمد.

همچنین برنامه‌ای طراحی شده که دارندگان گوشی‌های نوکیا بتوانند از طریق گوشی موبایل خود این برنامه را مشاهده کنند.

● پرش فلیکس چه قدر طول خواهد کشید؟

در روز وقوع این رویداد، ۳۰ دقیقه قبل از طلوع آفتاب بالن به پرواز در می‌آید . بالن به همراه کپسولی که فلیکس داخل آن است به مدت ۳ ساعت بالا خواهد رفت تا وارد استراتوسفر (لایه بالایی اتمسفر) شود. یک ساعت دیگر تا رسیدن به بالای این لایه به طول می‌انجامد و در ارتفاع ۱۲۰ هزار پایی عملیات آغاز می‌شود. ابتدا فلیکس کپسول بالنی را از فشار تخلیه می‌کند و در لباس فشارش معلق می‌شود. بعد در بالن را باز می‌کند، روی سکو قرار می‌گیرد و می‌پرد. حدود ۳۵ ثانیه بعد به سرعت مافوق صوت خواهد رسید. سقوط آزاد او کلا پنج تا هفت دقیقه به طول می‌انجامد و در ارتفاع ۵۰۰۰ پایی زمین، چتر اصلی به طور خودکار باز شده تا بعد از حدود ۱۰ دقیقه، فرود ایمن صورت گیرد. کل این پروژه حدودا چهار ساعت طول خواهد کشید.

در هنگام پرش فلیکس پیش‌بینی می‌شود که دمای هوا ۱۰ درجه فارنهایت زیرصفر (۲۳ درجه زیر صفر) باشد. گرچه هنگام پایین آمدن، فلیکس و وسایلش با دمایی ۴۳ درجه‌ای زیر صفر مواجه خواهند بود.