شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

نقاشی روی شیشه


نقاشی روی شیشه

یکی از رشته های صنایع دستی، نقاشی روی شیشه است که به آن ویترای نیز می گویند. این هنر نیاز به وسایل متعدد خاص ندارد بلکه با مقداری رنگ مخصوص ویترای و ابزاری مانند قلم مو و اسفنج …

یکی از رشته های صنایع دستی، نقاشی روی شیشه است که به آن ویترای نیز می گویند. این هنر نیاز به وسایل متعدد خاص ندارد بلکه با مقداری رنگ مخصوص ویترای و ابزاری مانند قلم مو و اسفنج می توان ظروف مختلف شیشه ای را به آثار هنری و زینتی زیبایی تبدیل کرد. برای انتقال طرح روی شیشه طرح را زیر شیشه قرار می دهند و با چند قطعه چسب آن را در جای خود ثابت می کنند. سپس با استفاده از قلم مو و رنگ طرح را روی شیشه اجرا می کنند. نقاشی روی شیشه به ۲ روش سرد و گرم اجرا می شود. برای نقاشی سرد از رنگ های روغنی روی شیشه های مات، شفاف و رنگی استفاده می کنند. موضوع در این نقاشی گل و بوته، نقطه چین، خطوط تزئینی، هندسی، گل های ختایی و بعضا مینیاتور می باشد.

در نقاشی گرم از لعاب های رنگی (اکسیدهای فلزات) مختلف که به صورت پودر است و با نقطه ذوب پایین، استفاده می شود. پودر با تربانتین و روغن مخصوص مخلوط و به هم ساییده می شود. بعد از این که مخلوط غلظت لازم را به دست آورد، نقاشان به وسیله قلم مو به تزئین شیشه و نقاشی روی آن می پردازند. مرحله بعد از نقاشی روی شیشه مرحله ثابت کردن رنگ ها ست. به منظور ثابت کردن رنگ اشیای نقاشی شده آن ها را به مدت ۲ تا ۴ ساعت در کوره ای با دمای ۵۰۰ الی ۶۰۰ درجه سانتی گراد قرار می دهند. سپس کوره را خاموش و بعد از سرد شدن کامل کوره، اشیاء را از آن خارج می کنند. روش نگه داری این هنر حفاظت آن از حرارت و آتش، اشیای نوک تیز و برنده، ضربه، فشار و شکستن است و با شوینده های غیر اسیدی قابل شست و شو است.