چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

چوب حراج برسلامت


چوب حراج برسلامت

قربانیان سیگار در قرن بیستم, بیش از ۱۰۰ میلیون نفر گزارش شده است و آمارها حاکی از آن است که در صورت انجام نگرفتن اقدامات مؤثر به منظور پیشگیری از استعمال دخانیات و کمک به ترک آن این رقم به یک میلیارد نفر خواهد رسید

قربانیان سیگار در قرن بیستم، بیش از ۱۰۰ میلیون نفر گزارش شده است و آمارها حاکی از آن است که در صورت انجام نگرفتن اقدامات مؤثر به منظور پیشگیری از استعمال دخانیات و کمک به ترک آن این رقم به یک میلیارد نفر خواهد رسید.

بیماری‌های قلبی، سرطان ریه، مری، حنجره، حلق، کلیه و معده، پوکی استخوان، سقط جنین، ریزش مو، اختلالات چشمی و ... از تبعات

چهار هزار ترکیب زیان‌آور و سرطان‌زای موجود در دود سیگار است.

هدف از برگزاری روز جهانی بدون دخانیات، جلوگیری از گسترش بیماری‌های واگیر و غیرواگیردار ناشی از استعمال دخانیات با آگاه‌سازی افراد و کمک به ترک سیگار در سطح جامعه است.

● زنان غیرسیگاری، سرطان ریه

بررسی علل افزایش احتمال ابتلا به سرطان ریه در زنان غیرسیگاری که تنها در معرض دود سیگار قرار داشتند، از تحقیقات اخیر دانشمندان است.

مطابق با پژوهش‌های انجام گرفته، اثر دود سیگار در افزایش احتمال ابتلا به سرطان ریه در زنان غیرسیگاری که فقط در معرض دود سیگار قرار دارند، برابر با شانس ابتلا به این نوع از سرطان در زنان سیگاری است.

محققان با انجام آزمایشات گوناگون روی موش‌های آزمایشگاهی دریافتند، دود سیگار با برهم زدن تعامل ترشح هورمون استروژن، بر ساختار ژن‌های وابسته به ابتلا با سرطان ریه تأثیر گذاشته و منجر به تغییراتی در این ژن‌ها می‌شود. مطابق با این پژوهش‌ها، شانس ابتلا به سرطان ریه در زنان مبتلا به اختلالات هورمونی که بطور مداوم در معرض دود سیگار قرار دارند، به میزان

قابل توجهی افزایش پیدا می‌کند.

● سیگار و افزایش سن

اگرچه بیماری‌های قلبی و سرطان از خطرات مرگبار سیگار است، اما مطابق با پژوهش‌های انجام گرفته، احتمال گرفتگی عروق اصلی و شریان‌ها با افزایش سن، در افراد سیگاری نسبت به غیرسیگاری‌ها دو برابر شده و به همان نسبت شانس وقوع سکته قلبی افزایش پیدا می‌کند.

محققان با اندازه‌گیری ضخامت عروق و میزان گرفتگی آنها با افزایش سن در افراد غیرسیگاری و سیگاری به این نتیجه دست یافتند که گرفتگی رگ‌ها از دوره میانسالی در افراد سیگاری، در سال محسوس بوده و با افزایش سن، این میزان افزایش پیدا می کند، کاهش سرعت جریان خون از شاهرگ‌ها به قلب و به دنبال آن اختلال در پمپاژ قلب از عوارض گرفتگی رگ‌ها است که ممکن است به سکته قلبی منجر شود.

● بارداری و سیگار

نیکوتین، مونوکسید کربن و صدها ترکیب سمی در سیگار بطور مستقیم بر سلامت جنین تأثیر گذاشته و منجر به اختلالاتی مانند افزایش احتمال ابتلا به بیماری‌های تنفسی در کودک، شانس تولد نوزاد نارس و کم‌وزن، سقط جنین، تپش قلب در کودک و کاهش انتقال اکسیژن به اندام‌های کودک می‌شود.تحقیقات نشان می‌دهد، دود سیگار بطور مستقیم بر زنان بارداری که در مجاورت افراد سیگاری قرار دارند، تأثیر گذاشته و منجر به ایجاد اختلالات جسمی در سلامت کودک می شود.

افزایش شانس ابتلا به سرطان ریه، آمفیزم، آلرژی، آسم، کاهش حجم ریه و سندرم مرگ ناگهانی جنین از عوارض قرار گرفتن زنان باردار در معرض دود سیگار است.

● سیگار و پیری زودرس

آب مروارید، ریزش مو، چین و چروک زودرس، کاهش شنوایی، زخم معده، پوسیدگی دندان، شل‌شدن پوست و اختلالات شناختی از جمله عوارض استعمال سیگار یا قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض دود سیگار است.

ترکیبات سمی موجود در دود سیگار بطور مستقیم بر چهره افراد تأثیر می‌گذارد و روند پیری را سرعت می‌بخشد.حلقه‌های سیاه دور چشم و ایجاد ورم زیرچشم‌ها یکی از عوارض سیگاری‌ها است. تحقیقات نشان می‌دهد، احساس خواب‌آلودگی و ایجاد پف زیرچشم بعد از بهره‌مندی از خواب شبانه در افراد سیگاری چهار برابر بیشتر از غیرسیگاری‌ها است.وجود نیکوتین در جریان خون باعث اختلال در خواب و برخوردار نبودن از خواب شبانه و به دنبال آن پف، ورم و حلقه‌های دورچشم ایجاد می‌شود.پسوریازیس نوعی بیماری خود ایمنی پوست است که احتمال ابتلا به آن در افراد سیگاری افزایش پیدا می‌کند. مطابق با تحقیقات انجام شده، در افرادی که به مدت ۱۰ سال سیگار می‌کشند احتمال ابتلا به این بیماری ۲۰ درصد افزایش یافته و در افرادی که بیش از ۱۱ تا ۲۰ سال سیگار می‌کشند، این احتمال به ۶۰ درصد می‌رسد.

دیگر پژوهش‌ها نشان می‌دهد، احتمال ابتلا به این بیماری در کودکان و زنان بارداری که در معرض دود سیگار قرار دارند نیز افزایش پیدا می‌کند.

چین و چروک زودرس و افتادگی پوست از دیگر عوارض سیگار کشیدن است. تحقیقات نشان می‌دهد، بطور متوسط، افراد سیگاری ۱۰ تا ۱۵ سال پیرتر از غیرسیگاری‌ها در شرایط مشابه زندگی و رویارویی با ریسک فاکتورهای مؤثر به نظر می‌رسند.

ترکیبات سمی موجود در خون افراد سیگاری مانع از خون‌رسانی صحیح به سطح پوست شده و به دلیل وجود نداشتن آنتی‌اکسیدان‌های کافی پوست دچار چین و چروک زودرس می‌شود.

تغییررنگ ناخن‌ها از دیگر عوارض سیگار کشیدن است. ناخن‌های افراد سیگاری زردرنگ است. همچنین مواد سمی موجود در دود سیگار باعث تخریب DNA موجود در فولیکول‌های مو است.تحقیقات نشان می‌دهد، مردان سیگاری، دو برابر بیش از سایرین در معرض کچلی قرار دارند و ضخامت مو در این افراد کمتر از غیرسیگاری‌ها است. زردی و خشکی پوست به دلیل انتقال نیافتن کافی اکسیژن از جریان خون در افراد سیگاری بیش از سایرین است. افزایش میزان مونوکسیدکربن در جریان خون و کاهش جذب ویتامین ث در افراد سیگاری بیش از سایرین است که این مسئله منجر به تغییر رنگ پوست و خشکی آن می‌شود.

تحقیقات نشان می‌دهد، احتمال بهبودی زخم و عفونت‌ها در بیماران سیگاری که تحت عمل جراحی قرار گرفته‌اند، در مقایسه با غیرسیگاری‌ها کمتر است. یکی دیگر از بیماری‌های واگیردار ویروسی پوستی که در افراد سیگاری بیشتر است، زگیل‌های پوستی است که مطابق با تحقیقات انجام شده، احتمال ابتلا به پاپیلوماویروس در افراد سیگاری به میزان قابل توجهی افزایش پیدا می‌کند.

بی‌اشتهایی، افزایش ایجاد خطوط ناشی از اضافه‌وزن در پوست و ابتلا به سرطان پوست از دیگر عوارض خطرناک سیگار است.

● اختلالات شناختی در میانسالی

افزایش احتمال ابتلا به اختلالات شناختی زودهنگام از جمله تبعات استعمال سیگار در افراد است. محققان با بررسی عوارض منفی سیگار در ده‌های چهار، پنج، شش و هفت زندگی افراد سیگاری دریافتند، احتمال ابتلا به آلزایمر زودرس و دیگر بیماری‌های شناختی در افراد مستعد یا افرادی که در معرض دیگر ریسک فاکتورها مانند وراثت و عوامل محیطی همچون بی‌تحرکی و پیروی از رژیم غذایی نامناسب قرار دارند، بیش از سایرین است.محققان معتقدند، میان استعمال دخانیات و ابتلا به مشکلات شناختی مانند کاهش حافظه در میانسالی ارتباط مستقیمی وجود دارد بطوری که استعمال دخانیات در میانسالی احتمال ابتلا به بیماری‌هایی مانند آلزایمر را تا ۱۰ سال به جلو انداخته و شانس ابتلا به آن را افزایش می‌دهد.

آمارها نشان می‌دهد، احتمال ابتلا به بیماری‌های یاد شده با ورود به دهه چهارم زندگی هر سال به میزان ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش پیدا می‌کند که این میزان قابل‌توجهی است.