جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

دین به دنیا فروش سرشناس


دین به دنیا فروش سرشناس

هنگامی که امیرمؤمنان علی(ع) از مدینه به کوفه آمد، برای معاویه که در شام بود، نامه‌ای نوشت و او را به بیعت دعوت کرد، معاویه از این دعوت پریشان شد، چرا که حاضر نبود زیر پرچم علی(ع) …

هنگامی که امیرمؤمنان علی(ع) از مدینه به کوفه آمد، برای معاویه که در شام بود، نامه‌ای نوشت و او را به بیعت دعوت کرد، معاویه از این دعوت پریشان شد، چرا که حاضر نبود زیر پرچم علی(ع) برود و دراین‌باره با برادرش «عتبه بن ابی سفیان» صحبت کرد. او گفت: در این راه باید از «عمروعاص» که یک سیاست‌باز کهنه‌کار است، کمک بگیری. او کسی است که اگر در برابر دینش، بهای دنیا را به او بدهی، دین خود را خواهد فروخت.

معاویه نامه‌ای برای «عمروعاص» نوشت و او را به شام دعوت کرد، عمروعاص دعوت او را پذیرفت و به شام آمد و معاویه در مورد جریانات با او به این ترتیب مذاکره کرد:

معاویه: می‌خواهم تو را به جنگ کسی که فتنه و آشوب به پا کرده و بین مسلمانان اختلاف افکنده و خلیفه مسلمین (عثمان) را کشته بفرستم.

عمروعاص: او کیست؟

معاویه: علی.

عمروعاص: به خدا سوگند تو هیچ یک از فضائل او را نداری و همتراز او نیستی و در همه امتیازات مانند علم، هجرت، جهاد، مصاحبت با پیامبر و علم و تقوی، او بر تو مقدم است.

سوگند به خدا او آنچنان در جنگ برتری دارد که هیچ کس را یارای جنگیدن با او نیست. در عین حال اگر بخواهم از نعمت‌های خدا روی بگردانم و دینم را به دنیا بفروشم و دست به خطر جنگ با علی بزنم، چه امتیازی به من می‌دهی؟

معاویه: هر چه بخواهی می‌دهم.

عمروعاص: حکومت بر ایالت مصر را می‌خواهم.

معاویه: من دوست ندارم این موضوع شایع گردد که تو به خاطر دنیا به من پیوسته‌ای!

عمروعاص: دَعنی عَنک: «این حرف‌ها را کنار بگذار.»

به این ترتیب عمروعاص دین به دنیا فروش، به عنوان یک همکار و مشاور نیرنگباز در خدمت معاویه درآمد.

وقتی این خبر به امام علی(ع) رسید، به افشاگری پرداخت و مردم را به جهاد بر ضد این سالوسگران دینفروش دعوت کرد و در ضمن خطبه فرمود: «ولَمْ یبَایعْ حَتَّی شَرَطَ أَنْ یؤْتِیهِ عَلَی الْبَیعَهِ ثَمَناً فَلَا ظَفِرَتْ یدُ الْبَائِعِ وَ خَزِیتْ أَمَانَهُ الْمُبْتَاعِ فَخُذُوا لِلْحَرْبِ أُهْبَتَهَا وَ أَعِدُّوا لَهَا عُدَّتَهَا». «عمروعاص با معاویه بیعت نکرد، مگر این که بر او شرط کرد که در برابر آن بهایی بگیرد و در این معامله، هیچ‌گاه دست فروشنده به پیروزی نرسد و آرزوی خریدار به رسوایی کشد، اکنون که چنین است، خود را برای نبرد با این ناکسان آماده سازید و تجهیزات جنگ را فراهم کنید.»

منبع: اندیشه قم