پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
خبرخوانی آسان با RSS
خبر در نوك انگشتان شماRSS ( به قولی سرنام Really Simple Syndication و به قول كمی حرفهایترها سرنام RDF Site Summary است. ولی RSS سرنام هر چه باشد، پدیدهای است كه امكان جمعآوری اطلاعات و اخبار را از سایتهای مختلف فراهم میكند بدون این كه مجبور باشید از این سایت به آن سایت سر بزنید. ویژگی RSS هم مثل بقیه تكنولوژیهای خوب، در سادگی آن است: شبیه همان بولتنهای خبری است منتها به شكل الكترونیك. امروزه اكثر سایتهای وب مهم به این بولتنها مجهز هستند، از وبلاگهای شخصی گرفته تا سایتهای خبرگزاریهای بزرگ دنیا. برای گرفتن این بولتنها كافی است نرمافزار مناسب این كار را در اختیار داشته باشید و بولتن مورد نظر را مشترك شوید. شاید فكر كنید خواندن خبرها كه كاری ندارد، به صفحه اصلی سایت میرویم و خبرها را میخوانیم. اما حالتی را در نظر بگیرید كه بخواهید ۵۰ سایت مختلف را ببینید و تازه معلوم نیست این سایتها اصلاً خبر جدیدی داشته باشند یا نه. با RSS نیازی نیست به ۵۰ تا سایت سر بزنید. كامپیوتر شما به طور خودكار و با زمانبندی مشخص با این سایتها تماس میگیرد و جدیدترین خبرها و اطلاعات را دانلود میكند. بنابراین، فقط از یك پنجره میتوانید تمام اتفاقات روز را مشاهده كنید. بدین ترتیب هم در وقتتان صرفهجویی كردهاید، و هم در این همه اطلاعات اضافی كه در وب وجود دارد گرفتار نشدهاید.
RSS یاAtom
شما چرا خودتان را درگیر اختلافات تكنولوژی بكنید؟
جدال بین Atom و بولتنهای قدیمی RSS یكی از كسالتآورترین جنگهای استانداردها در تاریخ وب است. ولی از آنجا كه از این به بعد شما هم درگیر این مسأله خواهید شد، بد نیست از جریان آگاه شوید.RSS زودتر از Atom به وجود آمد. تقریباً پنج سال پیش بود كه این پدیده به عنوان استاندارد بولتنهای خبری در وب پذیرفته شد و از آن زمان تا همین چند وقت پیش زیاد تغییر نكرده بود. ولی Atom به عنوان فرمت جدید خبرهای بولتنی آمد تا جایگزین RSS شود Atom . زمانی خودش را بالا كشید كه گوگل آن را به عنوان استاندارد منتخب خود برای مجموعه بیپایان سایتهای Blogger پذیرفت. در حالی كه RSS تحت كنترل فقط یك گروه قرار داشت،Atom استاندارد بازی است كه هركس میتواند چیزی به آن اضافه كند. طرفداران هر دو سیستم از این كه عدم هماهنگی دو فرمت موجب جداشدن جامعه وبلاگنویس و خبررسانی شده شكایت دارند.ولی این تفاوت برای شما به عنوان یك كاربر عادی چه تأثیری دارد؟ عملاً هیچ. هر دو یك كار میكنند. و تمام ابزارهای خوب گردآوری خبر هر دو فرمت را میتوانند بخوانند. كاربر نهایی در واقع هیچ فرقی را احساس نمیكند. البته درست است كه به لحاظ فنی و هر كدام نقاط مثبت و منفی خاص خود را دارند، ولی این هیچ ارتباط مستقیمی به كار شما ندارد.
انتشار و جمعآوری
RSS به دو شكل ایفای نقش میكند: وقتی كه خودتان اطلاعاتی دارید كه میخواهید منتشر كنید و در اختیار دیگران قرار دهید، كار <نشر> یا syndication را انجام میدهد و زمانی كه بخواهید اطلاعاتی را به دست آورده و مورد استفاده قرار دهید، كار <گردآوری> یا aggregation را برعهده میگیرد. ابتدا به نقش گردآوری RSS میپردازیم و بعد توضیح میدهیم كه چگونه بولتنی خبری درست كنید كه دیگران بتوانند بخوانند.هیچكس نیاز ندارد هر روز تمام خبرهای دنیا را بخواند، بلكه هر كسی بسته به علاقه، شغل، یا وظیفهای كه دارد فقط بعضی از خبرها را میخواند. برای این منظور به یك ابزار گردآوری احتیاج داریم كه بتواند به طور خودكار به سراغ سایتهایی برود كه به اشتراك آنها درآمدهایم.ابزارهای گردآوری در بازار و اینترنت فراوان یافت میشود، هم رایگان و هم غیررایگان، هم مستقل و هم الحاقی (از جمله Newsgator كه برای ۲۰۰۳Outlook طراحی شده است). یكی از این برنامههاFeedDemon نام دارد كه نسخه آزمایشی آن از نشانی www.shabakeh-mag.com/download قابل دریافت است. این برنامه، یكی از همین ابزارهای گردآوری اخبار است كه به صورت مستقل كار میكند و غیررایگان است.بعد از دانلود و نصب برنامه، آن را به اجرا درآورید. تعدادی از مشهورترین سایتهای خبری از قبل در این برنامه معرفی و به صورت تمیز و مرتبی دستهبندی شدهاند. مثلاً تازههای تكنولوژی را از سایت Register نقد فیلمها را از Smart Popcorn دریافت میكند. برای شروع، روی اسم یكی از سایتها كلیك كنید تا فهرست تازهترین اطلاعات آن را در ستون وسط ببینید. سپس روی هر موضوعی كه نظرتان را جلب كرده كلیك كنید تا كل خبر در ستون سمت راست نشان داده شود.
راهنمای قدم به قدم
كدام ابزار گردآوری خبر از همه بهتر است
درست است كه ماFeedDemon را خیلی دوست داریم، ولی برنامههای دیگری هم وجود دارند :
SharpReader
www.sharpreader.com
این برنامه رایگان است و ظاهری شبیه به Outlook Express دارد. به راحتی میتوان با آن در اینترنت گشت زد، یعنی به عنوان مرورگر نیز قابل استفاده است.
NewsGator
www.newsgator.com
برنامهای الحاقی كه داخل Microsoft Outlook مینشیند و امكان مشاهده نامهها و خبرهای پستشده را به طور همزمان برای شما فراهم میسازد.
Bloglines
www.bloglines.com
روی وب كار میكند. پس بنابراین رابط كاربری آن خیلی آزاردهنده است. ولی خوبی آن این است كه از هر كجای دنیا و با هر كامپیوتری میتوانید به خبرهای خود دست پیدا كنید.
ابتدا گزیده اخبار
خیلی بد میشد اگر مجبور بودیم بعد از خواندن تمام یك خبر تازه متوجه بشویم كه به آن خبر علاقه داشتهایم یا نه. بسیاری از سایتها چكیده خبرها را در بولتنهای RSS قرار میدهند و بسیاری دیگر عكسها و تصاویر را حذف میكنند و یك سری از سایتها، خلاصه خبرها را با جملهبندی متفاوتی روی RSS میگذارند. خوبی این خلاصهها این است كه مستقیم به سراغ همان خبری میروید كه علاقه دارید بدانید، نه این كه ابتدا به صفحه شروع سایت بروید و از آنجا تازه نگاه كنید ببینید خبر جدیدی وجود دارد یا نه. اگر قابلیت RSS فقط در همین یك مورد بود، باز هم بینهایت به درد میخورد (در واقع بسیاری از مردم فقط به دنبال همین یك چیز هستند).ولی قابلیتهای RSS فراتر از این چیزها است. از آنجا كه برنامه گردآوری خبر به تمام اطلاعات دسترسی دارد، این امكان فراهم است كه در میان آنها جستجو كرده و آن چه را شما خواستهاید برایتان بیاورد. اتفاقاFeedDemon برای این منظور بسیار مناسب است. یكی از امكانات این برنامه به نامWatches ، كه در میانههای ستون سمت چپ میتوانید پیدا كنید، به همین منظور تدارك دیده شده است. با كلیك راست روی این آیكون، گزینه New Watch را انتخاب كنید. ویزاردی ظاهر میشود كه میپرسد به چه چیزی علاقه دارید. بعد از تعیین یك عنوان معنیدار برای جستجوی خود، كلید واژههایی را در قسمت مربوطه تایپ كنید. مثلاً اگر بزنیدMicrosoft ، جدیدترین اطلاعات را درباره این شركت به دست خواهید آورد كه به ترتیب تاریخ مرتب میشوند. اگر كلید واژهای دقیقتر را وارد كنید، مثلاTroy ، هر چه مصاحبه، نقد، و خبر در مورد فیلم Troy وجود دارد برایتان گردآوری خواهد شد.از آنجا كه دلیلی ندارد همه مردم فهرستی كامل از سایتهای سینمایی را در برنامه خود داشته باشند، نوع خاصی از ابزارهای گردآوری خبر به وجود آمدهاند كه كار جستجو را برای شما انجام میدهند. سایتهای چونFeedster.com امكاناتی دارند شبیه به Google كه در میان سایتهای موردحمایت خود به جستجو میپردازند. با این تفاوت كه به طور خودكار در فواصل زمانی مشخص جستجو را تكرار كرده و تازهترین اطلاعات را در اختیار شما میگذارند.
اطلاعات بیشتر
شكارچی خوب وب از ابزارها بهتر استفاده كنید
خیلیها وسوسه میشوند كه درباره هر چیزی و هر كسی خبر جمع كنند، اما این كار زیاد هم خوب نیست،چون آخرش چیزی نمیماند جز یك عالم خبر و حرف و حدیث. تا بیایید تمام خبرها و اطلاعات رسیده را بخوانید، موقع بروز شدن میشود و روز از نو و روزی از نو. دوباره باید خبرهای جدید را بخوانید. به جای جمع كردن همه نوع خبر، فقط در سایتهایی مشترك بشوید كه اطلاعات ارزشمند و قابل توجهی دارند و به تدریج سایتهای كماستفاده را از فهرست خود پاك كنید.برای تفكیك و دستهبندی اطلاعات، از هر ابزاری كه برنامه در اختیارتان گذاشته استفاده كنید. حتی شاید بهتر باشد سایتهای كم اهمیتتر را در یك دسته جمع كنید تا همچنان قابل جستجو باشند، ولی هر دفعه كه برنامه را اجرا میكنید بیجهت حجمی از اطلاعات را به كامپیوترتان سرازیر نكنند. برای این منظور، ابزار جستجو بهترین یار شما خواهد بود. در این راستا، سرویس اینترنتی Bloglines خیلی خوب است. با این سرویس میتوانید با اطمینان كامل به دنبال (مثلاً) آخرین خبرها درباره دادگاه مایكروسافت بگردید، بدون این كه میان هزاران خبر رنگارنگ سردرگم شوید
عطش خبر
برای یافتن و خواندن بولتنها دو روش عمده وجود دارد. روش اول كه بسیار بدیهی به نظر میرسد این است كه به سراغ سایت مورد نظر رفته و به دنبال قسمت بولتن خبری آن سایت بگردید. رایجترین راه برای نشان دادن این بولتنها، نمایش دكمه نارنجی رنگ كوچكی است كه عبارت XML روی آن نوشته شده، ولی بعضی سایتها هم مستقیماً یك لینك متنی (غالباً با نوشتهای به صورت RDF یا (Atom را برای این منظور نمایش میدهند. مثلاً روی سایت ماهنامه شبكه به نشانی www.shabakeh-mag.com علامت RSS تعبیه شده است. در برنامهFeedDemon و بسیاری دیگر از برنامههای غیررایگان گردآوری خبر، وقتی URL صفحه اصلی سایت را به برنامه میدهیم، خودشان قسمت بولتن را پیدا و به فهرست اضافه میكنند. ولی اگر چنین نشد، فكر نكنید آن سایت بولتن خبری ندارد. خوب نگاه كنید تا پیدایش كنید.در هر برنامهای، اضافه كردن بولتن به فهرست بولتنهایی كه برای خود تهیه كردهاید به شیوه متفاوتی انجام میشود. بعضی برنامهها، از جمله NewsGator ، به طور خودكار به منوی محتوایی اینترنت اكسپلورر (منویی كه با كلیكِ راست ظاهر میشود) اضافه میشوند. بعضی دیگر، از كاربر میخواهند كه خودش لینك را انتخاب كند و به صحنه بیاورد. در این برنامهها كافی است روی لینك مربوطه كلیكِ راست كرده و با انتخابShortcut ، گزینه New Feeds را باز كنید. درFeedDemon ، این قسمت در منوی File گزینه New آمده است. با انتخاب گزینه I will add the URL of this newsfeed آدرس مربوطه را در كادر مقابل بنویسید یا بچسبانید. بعد از تعیین نام برای این بولتن جدید، روی دكمههای OK كلیك كنید تا به صفحه اصلی برنامه برگردید.تنها موردی كه باید دقت داشته باشید این است كه ببینید سایتی كه مشترك آن شدهاید محدودیتی در تعداد دفعات دسترسی به خبرها گذاشته است یا نه. به عنوان نمونه، Slashdot نمیگذارد بیشتر از حد معینی در هر ساعت به خبرهایش دسترسی پیدا كنید.
راهنمای قدم به قدم
حرف را بیرون بكشید
برای تولید بولتنهای خود به ابزار مدیریت محتوا احتیاج دارید.
Blogger
www.blogger.com
این سایت برای هر account از استاندارد Atom استفاده میكند. این سرویس را میتوانید در خود سرور Blogspot میزبانی كرده یا به فضای وب خودتان بكشانید تا هیچ اختلاف زمانی بین سایت و سرویسهایتان نیفتد.
MovableType
www.movabletype.org
یكی از آسانترین وسایل تبدیل سایت به بولتن. به تمامtemplate ها دسترسی كامل دارید و میتوانید از هر فرمتی استفاده كنید.
بولتننویسی
اگر بخواهید در سایت وب خود قابلیت RSS را بگنجانید، هیچ نیازی به سرور آنچنانی یا نرمافزارهای گرانقیمت ندارید. تقریباً تمام ابزارهای وبلاگسازی و مدیریت محتوا میتوانند بدون هیچ زحمتی برای شما RSS تولید كنند. هر وقت اطلاعات جدیدی را به سایت خود پست كنید، بولتن شما به طور خودكار در یك فایل جداگانه بروز خواهد شد. مثلا www.movabletype.org یكی از سایتهایی است كه سرویس وبلاگنویسی ارائه میدهد. این سایت با استفاده از نامهایی چون index.xml خدمات RSS را به وبلاگها اضافه میكند.با این كه هیچ وقت لازم نیست به كد بولتن وبلاگ خود مراجعه كنید (مگر در مواقعی كه بخواهیدtemplate ها را تنظیم كنید)،اما اگر بخواهید میتوانید كد را ببینید و بخوانید. اگر قبلاً با HTML كار كرده باشید، تگهای آشنایی را خواهید دید (از جمله و كه هر قسمت از اطلاعات ارسال شده را به فرمی درمیآورند كه برنامه گردآوری خبر بتواند به صورت خبرهای تفكیك شده دستهبندی كند). هیچ نگران نشوید اگر به نظرتان عجیب میآید. اصلاً لازم نیست خودتان كاری بكنید. از هر برنامهای كه برای مدیریت محتوا استفاده كنید،template ها درست و كامل كار خواهند كرد. تنها جای دشوارش این است كه باید با زدن چند تیك بگویید كه چقدر از اطلاعات را میخواهید بیرون بفرستید.
وقت عمل
همه این مطالب را میتوانیم بهطور رایگان از طریق سایت Blogger امتحان كنیم بدون این كه به برنامه خاصی احتیاج پیدا كنیم. گرفتن Account در این سایت رایگان است و هركدام یك سرویس Atom دارند (نمیخواهیم زیاد دقیق بشویم، برای همین فعلاً فرض كنید Atom همان RSS است). برای شروع، به سایت www.blogger.com رفته و یك account برای خود بگیرید. بعد از این كار، یك چیزی امتحانی وارد كنید مثلاً (test test test) و بعد آن را لود كنید. اگر بلاگ شما در آدرس http://test.blogspot.com مستقر شده باشد، آدرس بولتن شما میشود http://test.blogspot.com/atom.xml .تنظیمات داخلی Blogger به شما این امكان را میدهند كه انتخاب كنید تمام خبر نمایش داده شود یا فقط ۲۵۵ كاراكتر اول آن. برای افزودن یك لینك قابل كلیك به سایت خود، این كد را به template بلاگ خود اضافه كنید:
بابک احترامی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست