چهارشنبه, ۶ تیر, ۱۴۰۳ / 26 June, 2024
مجله ویستا

علل وسواس و حساسیت


علل وسواس و حساسیت

وسواس ناشی از حساسیت است در این مقاله به علل ایجاد حساسیت منجر به وسواس می پردازیم و در آخر چند توصیه برای رفع این مشکلات بیان می کنیم

وقتی شخصی از عملی یا چیزی بدش بیاید، یا احساس انزجار کند، یا انرژی منفی از این عمل یا چیز به او دست بدهد، در صورتی که به طرف صاحب عمل یا چیز این مشکل را بیان نکند و از رفع این مشکل حرفی نزند، به مرور زمان این عمل یا چیز، سبب می شود که پیامی مدام به مغز او ارسال شود که تداوم این پیام سبب تحریک حواس خاصی در او و سبب آزار فکر و ذهن او می شود. درست مثل موقعی که پوست بدن زخمی بر می دارد و مدام پیام درد را احساس می کنیم. این تداوم ارسال پیام و رفع نکردن مشکل، سبب حساسیت فرد نسبت به این عمل و یا چیز می شود. در صورتی که این حساسیت ها ادامه دار باشد، منجر به وسواس می شود. البته ایجاد وسواس تنها به رفتار و اعمال و یک شخص یا شیء نمی باشد، بلکه یک سری عوامل دیگر هم در ایجاد وسواس دخالت دارند که به بیان آن ها می پردازیم. قبل از این که به این عوامل بپردازیم، این نکته را بیان کنیم که عوامل ایجاد وسواس سبب حساس شدن حواس انسان شده و همین حساس شدن به مرور زمان سبب تولید وسواس می شود.

۱- اختلالات جنسی :

وقتی شخصی دچار اختلالات جنسی باشد و شهوت او چه بدون اختیار و چه با اختیار زیاد ارضا شود، این عامل نه تنها سبب اختلال در قوه ی جسمانی، بلکه سبب یک سری اختلالات فکری و هوشی و ذهنی می شود. از جمله ی این اختلالات فکری و ذهنی، بدگمانی است. شخص علت اختلالات جنسی خود را نمی داند و این عامل سبب بدبینی وی نسبت به رفتار و اعمال دیگران می شود. این بدبینی به مرور زمان در شخص ایجاد حساسیت نسبت به شخص مورد نظر می کند و این حساسیت به مرور زمان او را دچار وسواس می کند که وقتی با چنین شخصی مواجه می شود، احساس بدی دارد.

اما جا دارد در این جا به برخی از عوامل اختلالات جنسی اشاره کنیم :

الف : تجاوز :

مهم ترین و حساس ترین سنی که در آن خداوند جسم و روح و روان و جان و نفس انسان را از حالت بالقوه ی شخصیتی و تکامل و پیشرفت خارج می کند تا بالفعل شوند، سنین نوجوانی بین ۱۲ تا ۱۵ سالگی است. در این سنین افرادی هستند که گرفتار زورگیری ها و تجاوز جنسی قرار می گیرند. یعنی اصل بالفعل شده ی جسم و جان و روح و روان و نفس آن ها تحت تأثیر این کنش قرار می گیرد و تا زمان نامشخصی این تأثیرات چون تأثیرات بسیار مهمی در این سنین هستند، باقی می مانند. چون خمیره ی اصلی بافعل شدن در این سنین وقوع پیدا می کند. چنین افرادی در این سنین به دلیل جایگزینی تأثیرات جنسی بر تأثیرات اصلی بالفعل شدن جسم و روح و روان و جان و نفس، شخص دچار برخی اختلالاتی می شود که تا زمان خاصی این اختلالات همراه او هستند. از جمله ی این اختلالات که هر کدام دوره ی خاصی دارند، عبارتند از : احساس شهوت و شهوت رانی، خشم، گرسنگی شدید، خواب زیادی، تنبلی در کارهای روزانه و ... .

ب : استفاده ی زیاد از چربی ها :

خوردن چربی بیش از اندازه در طول روز، سبب ساخت بیش از اندازه ی اسپرم در بدن شخص می شود. چرا که اصل مواد تشکیل دهنده ی اسپرم ها، چربی هستند. همین عامل سبب افزایش ظرفیت اسپرم در بدن شده و بدن برای خارج کردن این بار اضافی، شخص را تحریک می کند که این تحریکات ممکن است در خواب سبب خروج اسپرم ها از بدن شوند. یا این که بر اثر تحریکات، شخص را دچار ارضای شهوت کند.

ج : خواب بعد از غذای سنگین :

اشخاصی که شب غذای سنگین می خورند و زود می خوابند، به دلیل فشارهایی که معده برای هضم غذا انجام می دهد، بر روی قسمت تحتانی فشارهایی وارد می کند که مخزن اسپرم ها را تنگ می کند. این فشارها که با واسطه چند بخش بدن صورت می گیرد، سبب می شود که اسپرم های شخص در خواب به دلیل تنگ شدن مخزن و حالت به ظاهر پر شدن به خود، خارج شوند.

د : تنفس های عمیق رو به پایین :

البته تنفس های عمیقی که فشار آن ها بر روی دیافراگم و به نوبه ی خود بر قسمت های تحتانی صورت می گیرد، هم می تواند در بروز خروج و یا شهوت شخص تأثیر بگذارد. چرا که با فشارهای وارد شده بر مخزن اسپرم ها، حالت کمپرس به آن ها دست داده و به سمت مجرای خروجی رانده می شوند.

هـ : دیدن فیلم و تصاویر مستهجن :

یکی دیگر از عواملی که سبب اختلالات جنسی در شخص می شود، دیدن فیلم ها و تصاویر مستجهن می باشد. همان طور که می دانید، انسان بیشترین علم یاد گرفته ی خود را مدیون عضو بصری و شنوایی است. دیدن و شنیدن فیلم های مستهجن، سبب تحریک شهوت شخص می شود و در صورت اهمیت دادن به این تحریکات، سبب ارضای شخص در همان لحظه و یا در خواب و یا با ارضای خود از طریق زورگیری و ... می شود.

۲- قضاوت عجولانه در یک اشتباه :

برخی مواقع شخصی کاری را ندانسته و غیر عمد و اشتباهی انجام می دهد که شخصی دیگر متوجه این رفتار او می باشد. همین یک نکته و مورد، سبب می شود که وقتی کار اشتباه دیگری رخ دهد، شخص تصور می کند و حتی گاهی یقین پیدا می کند که این اشتباه هم از جانب آن شخص رخ داده است. تکرار این موارد، سبب بدبینی شخص نسبت به شخص دیگر می شود و این عامل سبب انزجار از شخص اشتباه کننده می شود. این انزجار در صورت تداوم سبب می شود که شخص از شخص اشتباه کننده متفر شود و حساسیت خاصی نسبت به اعمال و رفتار و کردار او داشته باشد. این حساسیت منجر به وسواس شخص نسبت به شخصی است که یک بار اشتباه کرده است و او شاهد این اشتباه بوده است.

۳- مصرف مواد غذایی و دارویی حساسیت زا :

برخی مواد غذایی و دارویی هستند که سبب قوی شدن حواس انسان می شوند. از آن جا که قوی شدن حواس انسان احتیاج به قوی شدن جشم و جان و روح و روان و نفس او دارد، چون این موارد قوی نیستند، شخص تحمل و ظرفیت این حواس قوی را ندارد و به همین علت سبب حساس شدن نسبت به صداها، یا نظافت، یا دیدن، یا بوییدن و ... می شود. این حساسیت به مرور زمان به دلیل این که شخص را دچار آزار و اذیت می کنند، تولید وسواس می کنند و سبب می شود که شخص نسبت به صداها، یا نظافت، یا بوها و ... وسواس داشته باشد.

۴- سهل انگاری در رعایت رفتارهای روزمره :

سهل انگاری در رعایت رفتار و کردار روزانه هم سبب وسواس در اشخاص می شود. شخصی را تصور کنید که موقع غذا خوردن، دهانش زیاد صدا می دهد، یا موقع چای خوردن، صدا تولید می کند. این صداها سبب تحریک حواس چشایی شخص شده و در دهان شخص شنونده ترشح بزاق بیش از اندازه تولید می شود. این تولید بزاق، برای شخص شنونده خارج از انتظار بوده و در صورت تکرار منجر به حساسیت شخص نسبت به صداها می شود. این حساسیت ها به مرور زمان منجر به وسواس نسبت به شخص و صداها می شود.

برخی عوامل جلوگیری کننده از وسواس :

۱- مراقبت شدید از فرزندان در سنین بین ۱۲ تا ۱۵ سالگی.

۲- کنترل دقیق اعمال و رفتار روزانه ی خود در معاشرات و غذا خوردن.

۳- از خوردن غذاهای دارای چربی زیاد دوری کردن.

۴- تنفس درست و صحیح.

۵- دوری کردن از تماشای فیلم ها و تصاویر مستهجن و عریانی اندام های جنسی.

۶- دوری از خوردن غذاهای سنگین در شب قبل از خواب.

۷- مراقبت و دقت در مصرف داروها.

و ... .

سید احسان راستگو سوق