یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
اعتیاد به اینترنت
ساعت یازده و نیم شب است. بسیار خسته است، طوری كه چشمانش باز نمیشود. از همان اول صبح فردا كلی كار دارد، اما مگر میتواند بدون چك كردن ایمیلهایش بخوابد؟ پای رایانهاش مینشیند و به اینترنت وصل میشود. با خود میگوید فقط نیم ساعت، بعد میخوابم. چند ایمیل چك میكند و چند تا هم جواب میدهد. دو سه نفر از دوستانش آنلاین هستند. شروع به صحبت با آنها میكند. همزمان مشغول خواندن خبرهای روز در سایتهای گوناگون است. ناگهان به طور تصادفی چشمش به گوشه پایین سمت چپ مانیتور میافتد و ساعت سیستم را میبیند. ساعت دو و نیم بامداد است و او هنوز بیدار است.
تا به حال این اتفاق برای شما افتاده است؟ اگر پاسخ مثبت است، میتوان گفت كه علایم یك بیماری اینترنتی در شما به چشم میخورد. هنگامی كه مرور كردن وب، ایمیلزدن، بازی، خرید، دریافت موسیقی و چت كردن با كار یا زندگی اجتماعی یك فرد تداخل ایجاد میكند، زمانی است كه مشكل آغاز شده است. روانشناسان و محققان در نقاط گوناگون جهان در تلاشند كاری كنند كه افراد تنها تا زمانی پشت رایانههایشان به سر ببرند كه مشكلی برای آنها پیش نیاورد. مطابق تحقیقات جدیدی كه در دانشگاه فلوریدا انجام گرفته است برای آزمایش اعتیاد به اینترنت باید پنج مورد زیر را بررسی كرد:
۱) گذراندن زمان بیش از حد مورد نظر در اینترنت
۲) غفلت از سایر مسوولیتها
۳) یك ناسازگاری مهم در روابط به علت استفاده از اینترنت
۴) اشتیاق برای حضور در شبكه
۵) تفكر بیش از حد در مورد اینترنت در زمانهای حاضر نبودن روی شبكه. تحقیقاتی كه در میان استفادهكنندگان اینترنت انجام شده بیانگر این مطلب است كه از میان معتادان اینترنتی، بیش از ۵۷ درصد از چت رومها (اتاقهای گفتوگو) استفاده میكنند.
افرادی كه از چت رومها استفاده میكنند بیشتر وقت خود را صرف گپ زدن و بحثهای جنسی میكنند. به بیان دیگر آنها در طول گفتوگو به طور متناوب با منابع مستقیم و غیرمستقیم جنسی سر و كار دارند. اعتیاد به اینترنت از سال ۱۹۹۵ مطرح شد و در سال ۱۹۹۶ توسعه یافت و از آن پس مراكز درمانی از این اختلال به عنوان یك اختلال روانی یاد میكنند. روانشناسان میگویند: اعتیاد به اینترنت یك اختلال جدی در عملكرد افراد محسوب میشود كه میتواند تاثیرات مخربی در روابط اجتماعی آنها بگذارد.
● اختلالات جنسیتی در استفاده از اینترنت
براساس نتایج تحقیقات انجام شده، تفاوتی در میزان استفاده زنان و مردان از اینترنت وجود ندارد. تحقیقات نشان میدهد مردان، اینترنت را به دلیل امكانی كه برای تجربه راههای تازه برای انجام امور متعدد به آنها میدهد، ارزشگذاری میكنند. مردان بیشتر تمایل دارند از اینترنت برای به دست آوردن انواع و اقسام اطلاعات استفاده كنند.
نتایج مسابقات ورزشی، وضع آب و هوا، اخبار، كاریابی و رتبهبندی اجناس و خدمات، مورد علاقه مردان هستند. مردان همچنین از اینترنت برای سرگرمی، شنیدن موسیقی، جمعآوری اطلاعات پیرامون دل مشغولیهای شخصی یا عضویت در گروههای ورزشی استفاده میكنند. در مقابل، زنان اینترنت را به دلیل فرصتهایی كه برای حفظ و توسعه روابط انسانی به آنها میدهد، دوست دارند. زنان در اینترنت بیشتر سراغ ایمیل میروند، مطالب مربوط به سلامت و بهداشت را جستوجو میكنند، از نقشههای مسیریاب استفاده میكنند و موضوعات دینی را مطالعه میكنند.
● اعتیاد به اینترنت، یك بیماری جدید
تحقیقات بالینی به طور عمده بر موادی از قبیل دارو و الكل تمركز دارند. گزارشها حاكی است كه معتادان به اینترنت روشهای مشابه افراد معتاد به دارو و الكل و قمار دارند و این اعتیاد پیامدهای اجتماعی و شغلی زیادی را برایشان به دنبال دارد.
● اینترنت، تباه كننده وقت
پژوهشگران دریافتهاند كه هر چه افراد، وقت بیشتری را به استفاده از اینترنت اختصاص دهند، میزان روابط خانوادگی و نیز اندازه حوزههای زندگی اجتماعی و واقعی آنها بیشتر كاهش مییابد. همچنین به مرور زمان، افزایش استفاده از اینترنت با فراوانتر شدن احساس تنهایی و افسردگی همراه خواهد بود.
● درمان اعتیاد به اینترنت
۱) در صورت بروز علایم اعتیاد، منع كامل دسترسی به اینترنت نیاز نیست بلكه ایجاد ساختاری كه به كاهش دسترسی تا مرز اعتدال منجر شود میتواند مفید واقع شود.
۲) برای نشان دادن مدت زمان اتصال و نصب، یك كپی از دستورالعمل فوقالذكر در اتاق فرزندتان برای اینكه به آن وفادار بماند، میتواند مفید باشد.
۳) به ازای كاهش اتصال به شبكه برای او پاداشی در نظر گرفته و او را تشویق كنید.
۴) تهیه فهرستی از فعالیتهای جایگزین مفید است. این فعالیتها باید برای او جذاب باشند.
۵) در صورتی كه نیاز به متخصص احساس میشود، میتوانید از مشاوران مدرسه یا مراكز درمانی كمك بگیرید.
سمیه شایق
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست