یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

۵ مدعی رهبری سیاسی ژاپن


۵ مدعی رهبری سیاسی ژاپن

حزب حاکم لیبرال دموکرات ژاپن LDP در حالی خود را برای انتخابات آماده می کند که در پی استعفای دو لیدر آن شینزو آبه و یاسوئو فوکودا در کمتر از یک سال LDP با یک بحران رهبری روبه رو شده است

حزب حاکم لیبرال دموکرات ژاپن (LDP) در حالی خود را برای انتخابات آماده می کند که در پی استعفای دو لیدر آن (شینزو آبه و یاسوئو فوکودا) در کمتر از یک سال LDP با یک بحران رهبری روبه رو شده است. انتخابات درون حزبی ۲۲ سپتامبر از اهمیت ویژه ای برای حزب لیبرال دموکرات برخوردار است، چرا که LDP طی نیم قرن گذشته که سکاندار حکومت و قدرت در ژاپن بوده است، هم اکنون با چالشی بسیار جدی در عرصه سیاسی این کشور رو در رو است و شرایط به گونه ای پیش می رود که زنگ خطر کنار رفتن حزب حاکم از قدرت به صدا درآمده است و همین مسئله مسئولیت رهبر جدید LDP را برای این که بتواند همچنان این حزب را بر سر قدرت نگهدارد بسیار دشوار خواهد کرد.در حقیقت حزب لیبرال دموکرات با این انتخابات آخرین مهره خود را در صفحه شطرنج سیاسی ژاپن وارد بازی خواهد کرد.

● نحوه انتخاب رهبر حزب حاکم

رهبری حزب باید علاوه بر عضویت در این تشکیلات، نمایندگی یکی از دو مجلس ژاپن (نمایندگان و مشاوران) را نیز دارا باشد. وی حق انتصاب مقام های کلیدی حزب شامل: دبیرکل، رئیس شورای پژوهش سیاستگذاری، رئیسان ستادهای روابط عمومی و تشکیلات حزبی و اعضای کمیته انضباطی و مالی حزب را دارد. رهبر حزب لیبرال دموکرات با رأی آشکار اعضای حزب برای مدت ۳ سال انتخاب می شود که برای یک دوره دیگر نیز قابل تمدید است. در نشست انتخابات رهبری LDP، علاوه بر نمایندگان این حزب در دو مجلس مشاوران و نمایندگان، ۳ نفر از هر ۴۷ استان ژاپن (اعضای بخش های منطقه ای حزب از سراسر ژاپن) حضور داشته و آرای آنها به صندوق ریخته می شود و نامزدی که بتواند اکثریت آرای این افراد را به دست آورد، رهبر جدید حزب خواهد شد. البته در کنار ضوابط مزبور، رویه دیگری، یعنی مشورت و تبادل نظر زعمای حزبی و رهبران جناح ها که با فرهنگ کار جمعی ژاپنی ها نیز مطابقت بیشتری دارد، مورد استفاده قرار می گیرد.

● مدعیان کسب رهبری

هم اکنون ۵ نامزد در رقابت شدید برای کسب رهبری حزب حاکم ژاپن که انتخابات آن در روز ۲۲ سپتامبر برگزار خواهد شد به صحنه آمده اند. «تارو آسو» دبیر کل حزب لیبرال دموکرات، «شیگرو ایشیبا» و خانم «یوریکو کوایکه» وزیران دفاع سابق ژاپن، «کائورو یوسانو» وزیر اصلاحات اقتصادی و امور مالی و «نوبوترو ایشیهارا» رئیس سابق امور خط مشی سیاسی حزب لیبرال دموکرات. از ویژگی های این دوره از رقابت ها برای کسب رهبری حزب حاکم لیبرال دموکرات این است که برای نخستین بار از سال ۱۹۷۱ میلادی تاکنون یک زن نامزد رهبری حزب حاکم شده است. هدف حزب حاکم لیبرال دموکرات از گشودن این عرصه رقابت آن هم با ۵ چهره سرشناس این است که بتواند در آستانه انتخابات سراسری مجلس نمایندگان با یک مناظره پرحرارت که هم اکنون روی نحوه متعادل کردن نیاز به ارتقای اقتصاد مشکل دار ژاپن و کنترل بدهی زیاد عمومی متمرکز است، جایگاه این حزب را در میان رأی دهندگان بهبود بخشد.

- تاروآسو: وی از جمله نیروهای محافظه کار و تندرو حزب حاکم لیبرال دموکرات محسوب می شود. آسو علاوه بر داشتن پیشینه های تجاری، به بخش قدرت سیاسی در ژاپن نیز متصل است. او دارای ارتباط فامیلی با بلندپایگان سیاسی ژاپن است.

وی فرزند «تاکاکیچی آسو» رئیس شرکت سیمان آسو بوده و مادر آسو دختر «شیگرو یوشیدا» نخست وزیر قدرتمند پیشین ژاپن است، همچنین همسر وی دختر «زنکو سوزوکی» نخست وزیر پیشین این کشور است. آسو از سال ۱۹۷۹ میلادی با ورود به مجلس نمایندگان، وارد عرصه سیاست شد و تاکنون سابقه هفت دوره نمایندگی مجلس را در کارنامه سیاسی خود دارد.

وی تفکرات سیاسی خویش را در قالب مانیفستی تحت عنوان «قدرت بالقوه ژاپن - ایجاد یک ژاپن قدرتمند و امیدبخش» ارائه کرده که در آن وعده داده از طریق کاهش مالیات بر درآمد و اصلاحات منظم باعث رشد و رونق اقتصادی شود، همچنین تلاش خواهد کرد تا با یک تغییر اساسی در اقتصاد ژاپن نگرانی های مردم در زندگی روزمره آنها را برطرف کند. وی معتقد است: اقتصاد ژاپن برای درمان به ۳ سال زمان نیاز دارد و مدعی است آن را ظرف دوره کوتاهی بازسازی خواهد کرد و آنچه اکنون نیاز است اصلاحاتی برای آینده است. آسو در زمینه سیاست خارجی نیز معتقد است باید به مأموریت ژاپن در انتقال تجهیزات و نیرو به عراق خاتمه داده شود. این در حالی است که هواپیماهای ژاپنی مستقر در کویت، به نمایندگی از نیروهای خارجی تحت رهبری امریکا و سازمان ملل، تجهیزات و نیروها را به عراق منتقل می کنند. ژاپن در سال ۲۰۰۶ میلادی به طور رسمی به استقرار نیروهای زمینی خود در عراق پایان داد.وی همچنین بر بهبود روابط ژاپن با چین تأکید کرده است.

- یوریکو کوایکه: اولین زنی است که در انتخابات درون حزبی رهبری LDP شرکت می کند. وی پیش از این با عنوان نخستین زن وزیر دفاع دولت شینزوآبه شد. کوایکه پیش از آن به عنوان مشاور امنیت ملی آبه خدمت می کرد. وی در کارنامه سیاسی خود علاوه بر وزارت دفاع، نمایندگی مجالس مشاوران و نمایندگان ژاپن و وزیر محیط زیست دولت «جونیچیرو کوایزومی» را نیز دارد. کوایکه به مدت ۵ دوره به عنوان نماینده مجالس ژاپن از حوزه انتخاباتی استان توکیو فعالیت کرده است. برای نخستین بار در سال ۱۹۹۲ میلادی به مجلس مشاوران راه یافت و هم اکنون نیز نماینده مجلس نمایندگان این کشور است. کوایکه در سال۲۰۰۲ میلادی به حزب حاکم لیبرال دموکرات ژاپن پیوست. وی در LDP به عنوان یکی از مهره های فعال شناخته شده است. کوایکه در طرح های خود خواستار اعمال مالیات محیط زیست و اتخاذ اقداماتی برای ارتقای شرایط کار زنان برای پرداختن به مشکل کاهش نرخ زاد و ولد و کاهش نیروی کار شده است. در همین حال «کوایزومی» نخست وزیر سابق ژاپن حمایت خود را از نامزدی کوایکه به عنوان اولین نخست وزیر زن این کشور اعلام کرده اما در مقابل «یوشیروموری» نخست وزیر پیشین ژاپن که از مشاوران ارشد حزب لیبرال دموکرات است نسبت به نامزدی کوایکه ابراز نارضایتی کرده است. ژاپن یکی از پائین ترین نرخ های حضور زنان را در میان سیاستمداران و مدیران اجرایی دارد.

- کائورو یوسالو؛ دیگر مدعی کسب کرسی رهبری حزب حاکم با شعار اصلاح سیستم مالیاتی به میدان آمده است و وعده داده اصلاحات مطلوب از جمله افزایش سه ساله مالیات پنج درصدی مصرف را در پیش گیرد تا هزینه های روزافزون امنیت اجتماعی را مهار کند.

- شیگرو ایشیبا، نیز خواستار تمرکز روی سیاست امنیتی است ولی در عین حال خواستار گوش دادن به نگرانی های آن دسته از افرادی است که به لحاظ اقتصادی رنج می برند. در میان این ۵ مدعی تاروآسو از شانس بیشتری برای پیروزی در این رقابت برخوردار است، وی موفق به کسب حمایت ۲۲ بخش از ۴۷ بخش استانی حزب لیبرال دموکرات در ژاپن شده است و به نظر می رسد در میان سایر نامزدها، جسارت لازم را برای رویارویی با بحرانی که LDP با آن مواجه است داشته باشد. در هر صورت هر یک از کاندیداها که به رهبری حزب لیبرال دموکرات برسد، باید در یک آوردگاه مهم که همانا انتخابات زودهنگام مجلس نمایندگان است به نبردی سخت که حکم مرگ و زندگی سیاسی را برای LDP دارد با احزاب مخالف مبارزه کند. شاید LDP در طول حیات سیاسی خود تا این حد تحت فشار نبوده، این بار اپوزیسیون حزب حاکم با توجه به ابزارهایی که در اختیاردارد، مصصم به تغییر قدرت سیاسی در ژاپن است و تمام عزم خود را برای خارج کردن LDP از صحنه رهبری این کشور جزم کرده است.

«ایچیرو اوزاوا» که برای سومین بار به عنوان رهبر حزب دموکراتیک انتخاب شده ، معتقد است حزب حاکم لیبرال دموکرات در حال حاضر به انتهای کار خود رسیده و افکار عمومی ژاپن نمی تواند سومین نخست وزیر این کشور را از یک حزب، بدون برگزاری انتخابات عمومی بپذیرد. در هر حال چنین به نظر می رسد ساختار قدرت سیاسی در ژاپن در حال تغییر است و برخلاف چند دهه گذشته که احزاب مخالف در این کشور توانایی رویارویی با حزب حاکم را نداشتند، امروز اپوزیسیون زیر پرچم حزب دموکراتیک با تکیه بر رهبری خود و در اختیار داشتن مجلس مشاوران این توان را به دست آورده است که بر ساختار سیاسی ژاپن تأثیر گذارد. بدون شک، اگر رهبر جدید LDP در مدت اندک باقی مانده به انتخابات مجلس نمایندگان نتواند در جلب اعتماد شهروندان موفق عمل کند، شکست این حزب در انتخابات تقریباً قطعی خواهد بود و در پی این شکست ژاپن تا مدتها باید برای خروج از بی ثباتی سیاسی تقلا کند.