جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

کاشف قطب جنوب


کاشف قطب جنوب

«رونالد انگل برگت گراونینگ آموندسن» در ۱۶ جولای سال ۱۸۷۲ میلادی در بورگ, منطقه ای میان شهرهای «فرد ریکستاد» و «سارپسبرگ» در مرز نروژ و سوئد چشم به جهان گشود

کاشف ماجراجوی قطب جنوب یک فرد نروژی بود که موفق شد خود را به مرکز قطب جنوب برساند.

رونالد آموندسن، نخستین انسانی بود که پا به سردترین نقطه روی زمین گذاشت و آنجا را کشف کرد.

در ادامه اشاره‌ای به زندگی و اکتشافات ماجراجویانه این انسان شجاع خواهیم داشت.

● تولد یک کاشف

«رونالد انگل برگت گراونینگ آموندسن» در ۱۶ جولای سال ۱۸۷۲ میلادی در بورگ، منطقه‌ای میان شهرهای «فرد ریکستاد» و «سارپسبرگ» در مرز نروژ و سوئد چشم به جهان گشود.

پدرش جنر آموندسن ناخدای کشتی بود و مادرش امیلی آموندسن در یک مدرسه به تدریس کودکان می‌پرداخت و آرزو داشت هر چهار پسرش وارد حرفه پزشکی شوند. رونالد چهارمین فرزند خانواده بود و تحت تعلیمات مادر قرار گرفت تا برای آینده‌ای درخشان آماده باشد. اما رونالد علاقه زیادی به ماجراجویی و سفر بر روی آب‌های یخی داشت. او می‌خواست مانند پدرش سوار بر کشتی شود و به جنگ با یخچال‌های شناور بر روی آب‌های سرد نروژ بپردازد.

رونالد با نمرات عالی دیپلمش را گرفت و آماده ورود به دانشگاه در رشته پزشکی شد تا به آرزوی مادرش جامه عمل بپوشاند. اما در سن ۲۱ سالگی مادر جوانش را از دست داد و همین موضوع او را بسیار افسرده کرد، ابتدا دانشگاه را ترک کرد و برای فراموشی غم از دست دادن مادر زندگی بر روی دریا را برگزید.او به کتاب‌های ماجراجویان قطب شمال و زندگی پرهیجان دریانوردان علاقه داشت و خود را در جای قهرمان این‌گونه داستان‌ها تصور می‌کرد.

در سال ۱۸۹۷ تا ۱۸۹۹ عضو یک گروه ماجراجویی بلژیکی شد و با آنها بر روی آب‌های یخ زده دریای گروئنلند به شکار حیوانات قطبی و دریایی ‌پرداخت. او در این سفرها توانست تجربیات زیادی کسب کند.

● قدم به آب‌های شمالی

در سال ۱۹۰۳ قدم به آب‌های شمالی اقیانوس اطلس گذاشت و هدایت کشتی باری اجناس عتیقه را به عهده گرفت و از این راه پول خوبی به دست آورد. البته خرید و فروش پوست و گوشت حیوانات شکار شده قطبی از جمله خرس قطبی و سیل قطبی حرفه اصلی او محسوب می‌شد اما کم‌کم از این کار دلزده شد و تصمیم گرفت دست به کار مهیج‌تری بزند.

● کشف قطب جنوب

رونالد موفق شده بود با کشتی از گذرگاه شمال غرب میان اقیانوس اطلس و آلاسکا عبور کند. او می‌خواست قطب شمال را فتح کند اما در این راه ناخدای دیگری بر او پیشی گرفت و این ماجراجوی نروژی ناامید نشد.او در سال ۱۹۱۱ با یک گروه اکتشافی انگلیسی با هدف کشف قطب جنوب مسابقه جالبی را آغاز کرد. سرپرست گروه انگلیسی یک افسر انگلیسی به نام رابرت فالکون اسکات بود. در این مسابقه رونالد در روز ۱۴ دسامبر سال ۱۹۱۱ به قطب جنوب رسید و از رقیب انگلیسی خود جلو زد. رونالد آموندس پایگاه اصلی خود را در خلیج بالن در ساحل قطب جنوب به همراه چهار مرد و ۵۲ سگ لورتمد انتخاب کرد، او موفق شد با یک برنامه‌ریزی حساب شده و انتخاب مسیر صحیح زودتر از اسکات به مرکز قطب جنوب برسد و آنجا را فتح کند.

او در آنجا پرچم نروژ را نصب کرد و یک نامه خطاب به اسکات رقیب شکست خورده خود نوشت.

رابرت فالکون اسکات یک ماه بعد به مرکز قطب جنوب رسید. اما به دلیل تمام شدن آذوقه و خستگی نتوانست از آنجا بازگردد و اجساد او و همراهانش یک سال بعد همراه با یادداشت‌های وی کشف شد.البته رونالد با شنیدن خبر مرگ رقیبش بسیار ناراحت شد و برای وی مراسم عزاداری گرفت.آموندسن این بار مصمم شد با یک هواپیما بر فراز مناطق یخ زده قطب جنوب پرواز کند. او بعد از دو هفته به وطن خود بازگشت در حالی که همه تصور می‌کردند، او سقوط کرده است.آموندسن در ۱۸ ژوئن ۱۹۲۸ بار دیگر سوار هواپیما شد و بر فراز قطب شمال به پرواز درآمد اما هواپیمایش سقوط کرد و جسد وی هیچگاه پیدا نشد. به همین دلیل دولت نروژ روز ۱۸ ژوئن ۱۹۲۸ را روز مرگ وی و تعطیل اعلام کرد. به این ترتیب پرونده این کاشف و ماجراجوی مشهور نروژی نیز بسته شد.

ناگفته نماند که یاد و نام او برای نروژی‌ها همیشه زنده است و چندین مکان از جمله ایستگاهی در قطب جنوب، دریایی در ساحل نروژ، خلیجی در اقیانوس اطلس، جزیره‌ای در کانادا و مدرسه‌ای در ایلینویز شیکاگو را به نام این کاشف ماجراجو کرده‌اند. و در روز تولد وی مراسم باشکوهی در نروژ برگزار می‌شود تا همگان به یاد این کاشف متهور و بی‌باک باشند.

● اولین مسجد در قطب شمال

به نوشته روزنامه روسی ایزوستیا قرار است زیباترین مسجد در شهرک کوچک اینوویک در قطب شمال واقع در کانادا زیباترین مسجد ساخته شود.

این مسجد به کمک انجمن اسلامی شهر اینووویک در قطب شمال واقع در کانادا ساخته می‌شود.

براساس آمار، تعداد سه هزار و پانصد نفر در این شهرک زندگی می‌کنند و تا به امروز حدود دویست نفر آنها مسلمان هستند این در حالی است که آنها جایی برای انجام فرایض دینی و خواندن نماز جماعت ندارند. البته اهالی این منطقه نمازخانه‌ای بسیار کوچک ساخته‌اند که در اعیاد و عزاداری‌های مذهبی دور هم جمع می‌شوند اما این مکان بسیار کوچک است و جوابگوی جمعیت مسلمانان این شهرک نیست. لذا تاکنون چهل هزار دلار جمع‌آوری کرده‌اند تا زیباترین مسجد را در قطب شمال بسازند.سعید دهار، نماینده انجمن اسلامی این شهرک اظهار کرد: مسجدی خواهند ساخت که گنجایش پیش از صد نفر را داشته باشد؛ قرار است ساخت این مسجد ظرف چهار سال به اتمام برسد.

به گفته محمد محمود، رئیس انجمن اسلامی شهرک، جمعیت مسلمانان در این منظقه روز به روز رو به افزایش است و نیاز به داشتن مکانی بزرگ برای عبادت دسته‌جمعی به خوبی احساس می‌شود.به عقیده اعضای این انجمن وجود یک مسجد بزرگ برای عبادت، آرزوی مسلمانان این شهرک است.

علیرضا بزرگ زاده