جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

ورزش سن نمی‌شناسد


ورزش سن نمی‌شناسد

تحقیقات نشان می‌دهد، آغاز ورزش‌کردن در هر سنی می‌تواند تاثیر شگرفی بر زندگی افراد داشته باشد. کارشناسان معتقدند افرادی که در چهل، پنجاه و شصت سالگی شروع به ورزش می‌کنند، …

تحقیقات نشان می‌دهد، آغاز ورزش‌کردن در هر سنی می‌تواند تاثیر شگرفی بر زندگی افراد داشته باشد. کارشناسان معتقدند افرادی که در چهل، پنجاه و شصت سالگی شروع به ورزش می‌کنند، درست مانند افرادی هستند که برای دوران بازنشستگی خود پس‌انداز می‌کنند، اما شروع ورزش حتی به این سنین هم محدود نمی‌شود. ورزش‌کردن در افراد بالای هشتاد سال تاثیرات فراوانی بر بهبود سلامت دارد. اما ورزش باید برای همه افراد بویژه سالمندان، با توجه به شرایط جسمی، وضع سلامت، سن و توانایی‌های فرد انتخاب شود. در این مطلب، مریم چگینی، کارشناس تربیت بدنی به برخی نکات عمومی درباره ورزش سالمندان اشاره می‌کند:

ـ پیش از ورزش به مدت پنج دقیقه بدن خود را گرم کنید. آهسته راه رفتن و نرمش‌های سبک برای گرم و آماده‌شدن بدن برای انجام ورزش روزانه خوب است و پس از تمام شدن ورزش نیز باید پنج دقیقه نرمش سبک کنید، یا آهسته قدم بزنید.

ـ اگر هنگام ورزش یا پس از آن دچار هر یک از این علائم شدید با پزشک خود مشورت کنید؛ درد قفسه سینه، احساس فشار در قفسه سینه، احساس تنگی نفس، سر گیجه، تاری دید، احساس نداشتن تعادل، تهوع و استفراغ.

ـ حرکات ورزشی را آهسته و به‌گونه‌ای انجام دهید که بتوانید کنترل تمامی حرکات را در دست داشته باشید.

ـ در طول ورزش، نفس را در سینه حبس نکنید و اگر احساس درد در هر قسمت بدن کردید، ورزش را ادامه ندهید.

ـ پس از انجام هر ورزش، عضلاتی را که به کار برده‌اید، آرام‌آرام باز و بسته کنید.

ـ سه اصل برنامه تمرینی سالمندان شامل؛ تمرینات هوازی، انعطاف‌پذیری و تمرینات قدرتی است.

ـ بهترین تمرین هوازی برای سالمندان پیاده‌روی است؛ در عین حال برای کسانی که به ناراحتی‌های مفصلی مبتلا هستند، شنا‌کردن و چنانچه فنون شنا را نمی‌دانند، راه رفتن و انجام حرکات نرمشی در آب توصیه می‌شود.

ـ حرکات کششی، بهترین نوع تمرینات انعطاف‌پذیری است؛ این حرکات باید همیشه به آرامی انجام شود و کشش باید فقط تا جایی باشد که در عضلات مربوط، احساس کشش کنیم و هیچ‌گاه تا آستانه درد در مفصل و اطراف آن پیش نرویم.

ـ تمرینات قدرتی به دو صورت انجام می‌شود: با وزنه، بی‌وزنه؛ تمرینات قدرتی با وزنه، درابتدا با وزنه‌های سبک و به دفعات انجام می‌شود و زمانی که حرکت آسان شد، وقت آن است تا بر سنگینی وزنه افزوده شود. بهتر است ابتدا تعداد تکرارها و بعد از آن میزان وزنه افزایش یابد. تمرینات قدرتی بدون وزنه، متداول‌تر است که شنا رفتن روی زمین و حرکت شکم (بلند‌کردن کتف‌ها از زمین در حالت خوابیده با زانوی خم) از رایج‌ترین‌ ورزش‌ها در این زمینه است.