جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
محافظت از پوست کودکان
همه ما اخبار تاسفبار آلودگی روزافزون محیط زیست و شرایط بد لایه ازن را شنیدهایم. جالب است بدانید كه۸۰ درصد آسیبهای ناشی از اشعههای مضر خورشید تا قبل از ۱۸سالگی بروز میكند. به همین دلیل است كهپوست خود را به دقت با كرم ضد آفتاب میپوشانید. شما درباره میزان محافظت كرمهای مختلف، انتخاب كرممناسب، و درمان آفتابسوختگی ملایم چه میدانید؟ با پاسخ به پرسشهای زیر میتوانید از پوست فرزندانخود بهتر مراقبت كنید و احتمال ابتلا به سرطان پوست در آینده را در آنها كاهش دهید.
۱) آیا برای بچههای زیر شش ماه باید از كرم محافظ استفاده كرد؟
الف) بله
ب) خیر
پاسخ: الف. پزشكان بر این عقیدهاند كه استفاده كمی كرم محافظ در قسمتهایی از بدن بچههای زیر شش ماهمانند صورت و گردن بیخطر است. البته بهتر است بچهها در این سن در سایه درخت، سایه چترهای بزرگ ویا در كالسكه قرار بگیرند، چون بیشتر در معرض خطر آفتابسوختگی هستند.
اگر نمیتوانید كودك را از آفتاب دور نگه دارید، برای محافظت پوستش از كرمی با فاكتور حفاظتی ۱۵ و یابالاتر كه دارای دیاكسید تیتانیوم باشد، استفاده كنید. این مواد بدون آن كه آسیبی به پوست حساس كودكبرسانند، مانع تاثیر اشعههای مضر خورشید مانند اشعه ماورای بنفش A و B میشوند.
۲) در برابر اشعه خورشید از پوست كدام یك بیشتر محافظت میكند؟
الف) كرم ضد آفتاب
ب) كرم محافظ
ج) هر دو
پاسخ: ج. مدتهاست كه واژههای ((ضد آفتاب)) و ((محافظ)) به جای یكدیگر و با یك معنا به كار برده میشوند. بههر حال، برابر دستورالعملهای جدید سازمان نظارت بر دارو، محصولات ضد آفتابی كه بدون نسخه درداروخانهها عرضه میشوند از سال ۲۰۰۳ برچسب ((محافظ)) خواهند داشت. برخی از تولیدكنندگان در حالحاضر نیز این دستورالعمل را اجرا میكنند. برای بچههای بالای شش ماه كرم محافظ ضد آب با فاكتورحفاظتی ۱۵ یا بالاتر كه دارای دیاكسید تیتانیوم، اكسید دوزنگ و یا آووبنزون باشد استفاده كنید.
۳) كدام یك مضرتر هستند؟
الف) اشعه ماورای بنفشA
ب) اشعه ماورای بنفشB
ج) هر دو به یك اندازه مضرند.
پاسخ: ج. هر دوی این اشعهها میتوانند موجب سرطان پوست شوند. اشعه ماورای بنفش B خورشید، همچنینمیتواند باعث آفتابسوختگی شود. در حالی كه اشعه ماورای بنفش A با شكستن كلاژن پوست باعث ایجادچروك میشود.
۴) بیشترین احتمال آفتابسوختگی در كدام یك از محلهای زیر وجود دارد؟
الف) استخر و ساحل دریا
ب) كوهستان
ج) زمین بازی
د) موارد الف و ب
پاسخ: د. در داخل و نزدیكی آب، به دلیل تابش مستقیم اشعه ماورای بنفش و نیز انعكاس این اشعه در آب، خطرآفتابسوختگی شدید است. در ارتفاعات زیاد، چون تابش اشعه شدیدتر است، خطر بیشتری وجود دارد. اما در زمین بازیچون سطوح تیرهرنگ مقداری از اشعه را جذب میكنند، خطر كمتر است. البته اگر از كرمهای محافظ استفاده نشود باز همخطر آفتابسوختگی وجود خواهد داشت. به خاطر داشته باشید كه در صورت استفاده نكردن از كرم محافظ، حتی درروزهای ابری و مهآلود نیز خطر آسیب پوستی برای بچهها وجود دارد. درحقیقت شما نمیتوانید اشعه ماورای بنفش راببینید یا حس كنید. اما این اشعه حتی در روزهای ابری نیز وجود دارد و ممكن است خطرناك باشد.
۵) بچهها از چه سنی باید از عینك آفتابی استفاده كنند؟
الف) ششماهگی
ب) ششسالگی
ج) هفتسالگی
پاسخ: الف. ششماهگی سن مناسبی است برای این كه عینك آفتابی ظریفی برای فرزندتان تهیه كنید، البته اگر بتواند تحملشكند! عینكهای آفتابی كوچك كه تقریبا از رسیدن صد درصد اشعههای ماورای بنفش A و B به چشم جلوگیری میكنند، خطر
تار شدن عدسی چشم و نابینایی را در بزرگسالی كاهش میدهند.
فراموش نكنید كه آسیبی كه در دوران كودكی بر اثر نور خورشید به چشمهای شما وارد شده هرگز قابل جبران نیست. عینكبچهها باید از ماده مصنوعی ضد ضربهای به نام پلیكربنات ساخته شده باشد تا هنگام افتادن و یا برخورد توپ بهصورتشان چشمهایشان در امان باشد.
۶) آیا اگر فرزندتان از كرم محافظ ضد آب استفاده كرده باشد، پس از شنا باید دوباره از آن استفاده كند؟
الف) بله
ب) خیر
پاسخ: الف. هیچگاه از یاد نبرید كه كرمهای محافظ ضد آب واقعا صد درصد ضد آب نیستند. بعد از شنا، عرق كردن و حتیخشك كردن بدن با حوله لازم است دوباره از كرم محافظ استفاده شود. بهترین كار این است كه كرم محافظ هر دو یا سهساعت یك بار تجدید شود. فراموش نكنید برای پاها، گوشها و بینی بچهها كه از سایر قسمتهای بدن حساسترند بهطور دایمباید از كرم محافظ استفاده شود.
۷) آیا میزان حفاظت كرم ضد آفتاب با فاكتور ۳۰ دو برابر كرم محافظ با فاكتور ۱۵ است؟
الف) بله
ب) خیر
پاسخ: ب. كرم ضد آفتاب با فاكتور حفاظتی ۳۰ مانع از نفوذ ۹۶ تا ۹۷ درصد اشعه خورشید میشود و این میزان فقط دو تاسه درصد بیشتر از میزان حفاظت كرم با فاكتور ۱۵ است. با وجود این، اگر بچهها میخواهند بیشتر از دو سه ساعت درآفتاب بمانند، بهتر است شماره بالاتر را انتخاب كنید.
۸) آیا بچههایی كه چهار بار دچار آفتابسوختگی شدهاند. در معرض خطر ابتلا به سرطان پوست قرار دارند.
الف) بله
ب) خیر
پاسخ: الف. حتی بچههایی كه فقط دو بار دچار آفتابسوختگی شدهاند در بزرگسالی دو برابر دیگران در معرض خطر ابتلا بهسرطان پوست قرار میگیرند. سلولهای پوست ژنهایی دارند كه در صورت صدمه دیدن با اشعههای مضر خورشید دركودكی، بعدها به صورت غیرعادی تقسیم میشوند.
۹) بهترین روش درمان آفتابسوختگی ملایم در بچهها كدام است؟
الف) استفاده از یك لایه نازك ژل
ب) دوش گرفتن و سپس استفاده از مرطوبكننده
ج) اگر كاری انجام نشود. پوست سریعتر التیام مییابد.
پاسخ: ب. دوش گرفتن باعث خنك شدن پوست میشود و كرم مرطوبكننده كمبود رطوبت پوست كاملا خشك شده را جبرانمیكند. برای كاهش التهاب پوست، در ۴۸ ساعت اولیه به كودك ایبوپروفن بدهید و تا زمان بهبود آفتابسوختگی او را درمعرض تابش آفتاب قرار ندهید. همچنین به او مایعات زیادی بخورانید تا آب ازدسترفته بدنش جبران شود و فورا با دكتراطفال تماس بگیرید.
۱۰) كرمهای محافظ تا چه زمانی قابل استفاده هستند؟
الف) یك سال
ب) پنج سال
ج) بستگی به نوع مارك آن دارد
پاسخ: الف. حتی اگر از تاریخ مصرف كرم ضد آفتابی كه در منزل دارید نگذشته باشد، بهتر است هر تابستان كرم تازهایبخرید تا از تاثیر آن بر پوست فرزندتان مطمئن باشید.
۱۱) بهترین راه محافظت از بچهها در برابر اشعههای سوزاننده خورشید چیست؟
الف) استفاده از كلاه لبهدار و لباسهایی كه از رسیدن اشعههای مضر به پوست جلوگیری میكنند
ب) قرار نگرفتن در معرض آفتاب
ج) استفاده از كرم محافظ قوی
د) همه موارد فوق
پاسخ: د. از یاد نبرید كه كرم محافظ فقط یكی از عوامل موثر است. سعی كنید بچهها را از ظهر تا موقع غروب آفتاب دور ازتابش مستقیم نور خورشید نگه دارید. از او بخواهید كه مدام به سایه برود و در ساحل دریا كلاه بر سر بگذارد و حداقلبخشی از روز را پیراهن بپوشد.
۱۲) مناسبترین زمان برای استفاده از كرم چه زمانی است؟
الف) ۳۰ دقیقه قبل از قرار گرفتن در معرض آفتاب
ب) ۱۰ دقیقه قبل از قرار گرفتن در معرض آفتاب
ج) هنگام خروج از منزل
پاسخ: الف. زمان زیادی لازم است تا كرم محافظ جذب پوست شود. نیم ساعت قبل از قرار گرفتن در معرض نور خورشیدمقدار زیادی كرم محافظ به تمام بدن فرزندتان بمالید. بچهها خیلی زود دچار آفتابسوختگی میشوند، بهخصوص درتابستان كه اشعه خورشید بسیار قوی است. متاسفانه آفتابسوختگی اغلب تا آخر شب و یا صبح روز بعد بروز نمیكند.
حتی اگر هنگام بازی در آفتاب پوست فرزندتان صورتی شود، نشانه این است كه اشعههای مضر به پوست آسیب زدهاند.
۱۳) آیا استفاده از كرم محافظ بزرگسالان برای بچهها بلامانع است؟
الف) بله
ب) خیر
پاسخ: الف. كرم محافظ پوست بزرگسالان معمولا موجب تحریكات پوستی نمیشود و لازم نیست بهطور جداگانه برای خودو فرزندتان كرم ضدآفتاب تهیه كنید و میتوانید از كرم بزرگسالان برای فرزندتان استفاده كنید. اگر فرزندتان نمیگذارد بهبدنش كرم بمالید و یا اعتراض میكند، بهتر است از محصولات مخصوص بچهها استفاده نمایید كه جذابیت لازم را داراهستند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست