چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

آدامس و برچسب نیكوتین


آدامس و برچسب نیكوتین

علایم محرومیت از نیكوتین در افراد مختلف متفاوت است و ربطی به اینكه فرد چقدر سیگار می كشیده, ندارد تحقیقات نشان داده اند كه قطع سیگار باید یك روند تدریجی داشته باشد

یك سیگاری‌ قهار و خوش‌غیرت، را در نظر بگیرید! یك روز صبح كه احتمالا روز تولد و یا روز سالگرد ازدواجش است، تصمیم می‌گیرد كه سیگار را ببوسد و كنار بگذارد ولی نه تنها هیچ اطلاعی از روش‌های ترك سیگار ندارد، بلكه به پزشك هم مراجعه نكرده و از كسی هم سوالی نپرسیده. می‌دانید نتیجه چه می‌شود؟

این افراد ممكن است دچار علایم گسترده و ناخوشایندی شوند كه به آنها علایم محرومیت می‌گویند. علایم محرومیت از نیكوتین می‌تواند از تحریك‌پذیری و بی‌قراری، اختلالات خواب، اضطراب و مشكلات گوارشی باشد تا اختلال در تمركز و قضاوت و اختلالات حركتی. علایم محرومیت از نیكوتین ممكن است از چند ساعت بعد از قطع مصرف سیگار تا چندین روز بعد از ترك شروع شوند و ممكن است تا چندین روز و حتی چندین ماه باقی بمانند.

فشار این علایم بر روی اشخاصی كه سیگار را ترك كرده‌اند ممكن است باعث شود بیشتر آنها دوباره سیگار را شروع كنند. البته باید گفت شدت علایم محرومیت از نیكوتین در افراد مختلف متفاوت است و ربطی به اینكه فرد چقدر سیگار می‌كشیده، ندارد. تحقیقات نشان داده‌اند كه قطع سیگار باید یك روند تدریجی داشته باشد.

چون با این روش ترك، علایم شدیدی برای فرد ایجاد نخواهد شد. بر اساس اظهارات موسسه ملی اعتیاد، بیشترین زمانی كه احتمال دارد فردی كه سیگار را ترك كرده دوباره به آن رو بیاورد، هفته‌های اول است و به طور قابل توجهی بعد از سه ماه كاهش می‌یابد. یكی از درمان‌های موثری كه در ترك سیگار به كار می‌‌رود، رفتار درمانی است. در این روش فرد آموزش می‌بیند كه در موقعیت‌هایی كه برای كشیدن سیگار، تحریك كننده هستند، چطور رفتار كند و چگونه جلوی خودش را بگیرد. اگر رفتار درمانی با روش‌های درمانی دارویی همراه شود، نتایج دراز مدت بسیار خوبی خواهد داشت.

● آدامس نیكوتین

جویدن آدامس‌‌های نیكوتینی، باعث جذب سریع نیكوتین موجود در آن از طریق مخاط دهان می‌شود. كسانی كه از این آدامس‌ها استفاده می‌كنند، ابتدا این آدامس‌ها را می‌جوند تا یك مزه تند در دهان آنها ایجاد شود و سپس آدامس را در گوشه دهان خودشان نگه می‌دارند. این روند جویدن و نگه داشتن آدامس در حدود ۲۰ دقیقه تا نیم ساعت طول خواهد كشید.

از آنجا كه مصرف برخی غذاها و نوشیدنی‌ها بر روی میزان جذب نیكوتین اثر می‌گذارد، به همین جهت بر روی جعبه اغلب این آدامس‌ها، لیست غذاها و موادی كه نباید به همراه این آدامس‌ها مصرف شود، دیده می‌شود كه از جمله آنها می‌توان به غذاهای اسیدی و نوشیدنی‌هایی مثل قهوه و آب‌میوه اشاره كرد كه تا حداقل ۱۵ دقیقه قبل از مصرف آدامس‌ها و یا در حین جویدن آنها نباید مصرف شوند.

یكی از مزایای مهم آدامس‌های نیكوتین، روش استفاده آسان آن است و مصرف كننده به راحتی می‌تواند دوز نیكوتینی كه به بدنش می‌رسد را با تعداد آدامس‌هایی كه در روز می‌جود، تنظیم كند. استفاده از آدامس‌های نیكوتینی به مدت ۱ تا ۳ ماه و حداكثر ۶ ماه توصیه می‌شود و هر فرد باید كم‌كم تعداد آدامس‌هایش را در روز كاهش دهد تا كم‌كم بتواند از این آدامس‌ها استفاده نكند. البته در كنار مزایایی كه این آدامس‌ها برای ترك دارند، معایبی هم دارند كه از جمله آنها می‌توان به مزه بد دهان،‌ التهاب گلو، تهوع و احساس ناراحتی در فك اشاره كرد.

● برچسب نیكوتین

این برچسب‌ها كه حاوی نیكوتین هستند، به طور مستقیم بر روی پوست چسبانده می‌شوند و به طور مداوم مقادیر كمی از نیكوتین را آزاد می‌كنند تا در فرد سیگاری كه تصمیم به ترك گرفته، علایم كمبود نیكوتین وی را وادار به سیگار كشیدن نكنند. به تدریج میزان نیكوتینی كه توسط این برچسب‌ها آزاد می‌شود كاهش پیدا می‌كند و وابستگی فرد به نیكوتین از بین می‌رود. شایع‌ترین عارضه‌ای كه این برچسب‌های نیكوتین ممكن ایجاد كنند، التهاب‌های خفیف پوستی‌ مثل خارش و قرمزی هستند.

● اسپری بینی نیكوتین

این اسپری‌ها فقط باید با نسخه و تحت‌نظر پزشك استفاده شوند. پس از استفاده از این اسپری‌ها بلافاصله نیكوتین وارد جریان خون می‌شود، چون جذب آن از طریق غشاء پوشاننده بینی بسیار سریع انجام می‌شود. استفاده از این اسپری‌ها تا حداكثر ۶ ماه مجاز است و از ماه سوم مصرف باید كم‌كم میزان مصرف كم شود تا وابستگی به نیكوتین از بین برود.

مهم‌ترین عارضه جانبی این نوع مصرف نیكوتین، سرفه، التهاب سینوس‌ها، آبریزش از بینی و چشم و عطسه است. این روش به افرادی كه دچار آسم،‌ آلرژی یا بیماری ریوی هستند، توصیه نمی‌شود.

تخمین زده می‌شود ۲۹/۸ درصد از جمعیت بالای ۱۲ سال آمریكایی به‌طور مرتب سیگار می‌كشند. آمارها می‌گویند در ایران، ۱۲ درصد جمعیت، یعنی حدود۹میلیون نفر سیگاری هستند.

هر كدام از این افراد به طور میانگین روزانه ۱۳/۳نخ سیگار مصرف می كنند كه ۳۰ درصد آن سیگارهای تولید داخل و ۸۰ درصد بقیه آن سیگارهای قاچاق است .