شنبه, ۱۶ تیر, ۱۴۰۳ / 6 July, 2024
مجله ویستا

غافث


غافث

قابض, ملایم و مدر است در اطفال برای درمان اسهال, بی اختیاری ادرار و آماس مثانه به کار می رود به عنوان دهانشویه برای زخم های مزمن گلو مصرف می شود

● غافث

Agrimonia eupatoria

(L.(Rosaceae

Cockle bur, Common

agrimony

▪ریخت‌شناسی گیاه

گیاهی علفی، چندساله و معطر است که طول آن به حدود یک متر می‌رسد. گیاه پوشیده از کرک‌های بلند، گسترده، متراکم و کمی خمیده بوده و دارای بن منشعب، رونده و جوانه‌زا است. برگ‌ها دارای تقسیمات عمیق شانه‌ای، تخم‌مرغی - سرنیزه‌ای، پائینی‌ها سبز و بالائی‌ها سبز نقره‌ای، پائینی‌ها سبز و بالائی‌ها سبز نقره‌ای، گل‌آذین شامل ۵ گلبرگ کوچک به رنگ زرد است و در سنبله انتهائی قرار می‌گیرد.

▪ محل رویش

در کجور، رشت، همدان، بروجرد، باختران، اراک، ارتفاعات راسوند، اشتران کوه و دو رود، خراسان، اطراف تهران و به‌صورت علف هرز در باغ‌ها و گاهی در کنار جویبارها و بسترهای رودخانه‌ای می‌روید.

▪ زمان برداشت

در زمان گلدهی، تابستان جمع‌آوری می‌شود.

▪ قسمت مورداستفاده

سرشاخه‌های هوائی گیاه

▪ کاربرد درمانی

قابض، ملایم و مدر است. در اطفال برای درمان اسهال، بی‌اختیاری ادرار و آماس مثانه به‌کار می‌رود. به‌عنوان دهانشویه برای زخم‌های مزمن گلو مصرف می‌شود.

▪ آثار فارماکولوژیک

این گیاه دارای اثرات ضدباکتری در مقابل استافیلوکوکوس اورئوس و آلفا - همولتیک استرپتوکوکسی می‌باشد. کاهش غلظت آهن سرم در بیماران پورفیریا کوتانوس، افزایش انعقاد خون و افزایش دفع پورفیرین از دیگر خواص فارماکولوژیک این گیاه است.

▪ احتیاط مصرف

دوزهای بالای این گیاه با داروهای ضدفشار خون و درمان‌های ضدخونریزی تداخل دارد.

▪ منع مصرف

در دوران بارداری و شیردهی مصرف نشود.

▪ ترکیبات شیمیائی

اسانس، تانن، کومارین، فلاوونوئید (آبی ژنین)، پلی ساکارید، ویتامین، اسیدهای گیاهی

▪ نحوه و میزان مصرف

۱. دم‌کرده: ۴-۲ گرم گیاه خشک، سه بار در روز میل شود.

۲. عصاره مائی: به نسبت ۱:۱ در الکل ۲۵ درصد ۳-۱ میلی‌لیتر سه بار در روز میل شود.

۳. تنتور: به نسبت ۱:۵ در الکل ۴۵ درصد میلی‌لیتر سه بار در روز میل شود.

▪ مصرف غذائی

این گیاه به‌عنوان طعم‌‌دهنده به‌کار می‌رود.