یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

یک سال فعالیت بیشتر یک ماه فراموشی دیرتر


یک سال فعالیت بیشتر یک ماه فراموشی دیرتر

کار کردن تا سن ۷۰ سالگی به جای ۶۵سال، یکی از راه‌هایی است که خطر ابتلا به مشکلات مغزی را در آینده کاهش می‌دهد. تحقیقات نشان می‌دهد که بالا بردن سن بازنشستگی می‌تواند ابتلا به …

کار کردن تا سن ۷۰ سالگی به جای ۶۵سال، یکی از راه‌هایی است که خطر ابتلا به مشکلات مغزی را در آینده کاهش می‌دهد. تحقیقات نشان می‌دهد که بالا بردن سن بازنشستگی می‌تواند ابتلا به آلزایمر را به تأخیر بیندازد. بررسی‌ها در مؤسسه روانپزشکی بیمارستان «مادزلی» در جنوب لندن نشان داده است هر یک سال فعالیت بیشتر، یک ماه شروع ابتلا به مشکلات مغزی مانند فراموشی را عقب می‌اندازد، بنابراین کار کردن تا ۷۰سالگی به شما کمک می‌کند تا شروع ابتلا به این بیماری را شش ماه عقب بیندازید، در انگلیس از هر بیست نفر بالای ۶۵سال، یک نفر مبتلا به ضایعات مغزی است. بیماری آلزایمر علاوه بر داشتن اثراتی چون آسیب سلول‌های مغزی، کاهش و رسوب در پروتئین و ایجاد آشفتگی سراسری در مغز، اثر دیگری نیز بر سلول‌های مغزی می‌گذارد. جرم گرفتن تدریجی سرخرگی که خون‌رسانی به مغز را پشتیبانی می‌کند، ۲۰درصد در ایجاد و شکل‌گیری این بیماری سهم دارد. علاوه بر این فشارهای روحی بر فرد و خانواده از دیگر اثرات این بیماری است. با این حال برای جلوگیری از این بیماری پنج سال فعالیت و اشتغال بیشتر، به تنهایی نمی‌تواند به شما کمک کند و مثل همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. پزشکان روش‌هایی را توصیه کرده‌اند که با اجرای آنها می‌توان از بروز این بیماری جلوگیری کرد.

از هر نعمتی استفاده نکنی آن را از دست خواهی داد

فعالیت‌های مغزی به فعالیت ماهیچه‌های بدن تشبیه شده است. همانطور که ورزش و نرمش تأثیر زیادی بر تقویت ماهیچه‌ها می‌گذارد، فعالیت‌های مغزی و کارهای فکری روزانه هم به سلامتی مغز کمک و آن را تقویت می‌کند. در این میان انجام انواع سرگرمی، داشتن زندگی اجتماعی فعال، فراگیری مهارت‌های جدید، حل جدول، معما و بازیهای فکری نقش مثبتی ایفا می‌کند. مغز انسان از حدود یکصد میلیون سلول عصبی تشکیل شده که هر کدام از طریق سیناپس‌ها با یکدیگر مرتبط هستند، صدمه و اختلالی که در این ارتباط و در سلول‌های تشکیل دهنده مغز ایجاد می‌شود، موجب کاهش چالاکی فعالیت‌های مغزی و بروز آلزایمر خواهد شد، بنابراین برای حفظ سلامت مغز خود، از آن استفاده کرده و سلول‌های خاکستری‌اش را به کار گیرید.

از سر خود مراقبت کنید

آلزایمر در افرادی که دچار صدمات جدی و یا ضربات مغزی پی در پی شده‌اند بیشتر بروز می‌کند. مثلاً بوکسورها شانس بیشتری در ابتلا به این بیماری دارند. ضربات وارده به سر موجب تولید اضافی پروتئینی به نام «بتا سکرتیز» شده و این پروتئین در افراد مبتلا به آلزایمر دیده می‌شود .بنابراین استفاده از کلاه ایمنی هنگام دوچرخه‌سواری و انجام ورزش‌های خطرناک می‌تواند مفید باشد.

مراقب قلب خود هم باشید

همان خطراتی که موجب وارد شدن صدمات به سرخرگ و فشار بر قلب می‌شود، موجب جرم گرفتن خونی که به مغز می‌رسد شده و موجبات زوال عقل را فراهم می‌کند. همان کارهایی که برای سلامت قلب انجام می‌دهید، در سلامت مغز هم مؤثر است؛ پس سیگار نکشید، غذاهای ضدرژیمی مصرف نکنید ، مرتباً ورزش کنید و وزن خود را متعادل نگه دارید.

فشار خون خود را دائم کنترل کنید

دست کم هر سه سال یک بار بعد از ۳۵سالگی فشار خون خود را کنترل کنید، چرا که فشار خون بالا برای مغز افراد پا به سن گذاشته، مهلک است.

مراقب کلسترول خون خود باشید

اگر در خانواده خود سابقه سکته مغزی یا قلبی زودهنگام دارید، حتماً مراقب کلسترول خود باشید و نگذارید مقدار آن افزایش یابد.

کنترل دیابت را فراموش نکنید

اگر احساس تشنگی زیاد می کنید و دچار ، ادرار بیش از حد، بیماری‌های عفونی مکرر مثل جوش و کورک یا برفک، کاهش توان بدن یا تاری دید شده‌اید، حتماً به پزشک مراجعه کرده و میزان قند خون خود را کنترل کنید. داشتن یک یا چند مورد از این علائم به همراه اضافه وزن و سابقه خانوادگی می‌تواند تهدیدی برای شما باشد.

ماهی چرب بخورید

خوردن تن ماهی تازه، ماهی آزاد یا کپسول روغن ماهی می‌تواند شما را در برابر آلزایمر حمایت کرده و عملکرد مغز را بهتر کند. البته تأثیر دقیق آن بر پیشگیری از آلزایمر به صورت دقیق مشخص نیست، اما امگا۳ موجود در روغن ماهی فعالیت پلاکت‌هایی را که موجب صدمه دیدن سلول‌های مغز می‌شود، را کند می‌کند. یک تحقیق نشان داده است خطر ابتلا به فراموشی در زنان و مردانی که در هفته دست کم یکبار از پروتئین موجود در ماهی استفاده می‌کنند نسبت به کسانی که اصلاً‌این ماده غذایی را مصرف نمی‌کنند، ۵۰درصد کاهش داشته است.