چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

تولید انرژی قابل تجدید از غوغای شهر


مهندسین می گویند با به دام انداختن ارتعاشات ناشی از تردد كامیون ها، صدای ترن های در حال حركت و حتی صدای پای عابرین در شهرهای شلوغ می توان آنها را به انرژی تبدیل كرد و از آن برای …

مهندسین می گویند با به دام انداختن ارتعاشات ناشی از تردد كامیون ها، صدای ترن های در حال حركت و حتی صدای پای عابرین در شهرهای شلوغ می توان آنها را به انرژی تبدیل كرد و از آن برای روشنایی معابر و ساختمان ها استفاده كرد. یك موسسه معماری كه در لندن مستقر است در حال كار بر روی پروژه ای است كه هدف آن مهار تپش شهر و استفاده از آن به عنوان منبع انرژی قابل تجدید است.

«كلار پرایس» كه مدیر بخش «معماری تاسیسات» است، می گوید: «هزاران نفر از مردم در زمان اوج رفت و آمد از امكانات شهری مانند ایستگاه های ترن استفاده می كنند.» وی در ادامه می گوید: «احتیاجی نیست كه شما یك نابغه ریاضی باشید تا متوجه شوید اگر این انرژی نهفته در تپش شهر مهار شود، در واقع می توان یك منبع انرژی بسیار مفید را تولید كرد كه در حال حاضر به هدر می رود.» تعدادی از سازمان ها از پیشنهاد «پرایس» و گروه وی پشتیبانی مالی و فنی می كنند.

«تونی بیتس» مدیر توسعه تجارت از بنگاه مهندسین مشاور اسكات ویلسون كه در انگلستان مستقر است، می گوید: «اولین واكنش من به پیشنهاد این پروژه این بود كه با تعجب گفتم «این یك كار خارق العاده است».» وی در ادامه می افزاید: «البته از نظر یك مهندس، این طرح واقعاً قابل اجرا و عملی است.»

«بیتس» و «پرایس» در حال ایجاد و توسعه یك شركت مشاركتی هستند تا این ایده را تبدیل به واقعیت كنند. گروه معماری آنها در حال همكاری با تیم های تحقیقاتی دانشگاهی هستند تا دو نمونه اولیه از مهاركننده های ارتعاش را تا ماه دسامبر امسال (اوائل ماه آذر ۱۳۸۵) تكمیل و به اتمام برسانند.

• ارتعاشات خوب و مفید

اولین نمونه پلكانی است كه از فناوری هیدرولیك یا پیزوالكتریك در پیشانی هر پله بهره می برد. این فناوری انرژی حركتی ناشی از قدم ها و صدای پای رهگذران را جمع آوری می كند و آن را به یك جریان الكتریكی تبدیل می كند. بالا رفتن از پلكان ها نیاز به نیروی بیشتری دارد كه بدین معنی است كه انرژی بیشتری برای مهار شدن ایجاد می شود.

كارشناسان بخش مهندسی از دانشگاه هال امیدوارند كه سامانه ای را ابداع كنند كه بتواند حداقل ۵۰ درصد از شش تا هشت وات انرژی كه هر فرد عموماً در زمان قدم زدن تولید می كند را به انرژی تبدیل كند. این جریان از انرژی در یك باتری ذخیره می شود كه می توان از آن برای روشنایی ساختمان ها و معابر یا تجهیزات الكترونیكی استفاده كرد.

نمونه دوم سامانه روشنایی بی سیمی است كه از ژنراتورها و اجزای بسیار كوچك استفاده خواهد كرد. این اجزا به گونه ای طراحی می شوند كه با فركانس های ارتعاشات محیط مرتعش می شوند. این ارتعاش یا یك آهن ربا مرتبط به یك سیم پیچ را به حركت درمی آورد و یا فشاری را بر روی یك سازه كریستالی درون ژنراتور وارد می كند كه در نتیجه یك جریان الكتریكی را تولید كند.

www.abc.net.au/science,Jun.۲۰۰۶

ترجمه: فرشید كریمی